Élet-Stílus

Húszezren tomboltak az évtized koncertjén

Közel húsz év után hétfőn újra fellépett a legendás Led Zeppelin. A hard rock műfajteremtő zenekara a londoni O2 arénában húszezer ember előtt több mint két órát játszott. A New Musical Express azt írta, előzetesen arra gondoltak, lehetetlen megfelelni a felfokozott várakozásoknak, ám a koncerten senki nem tudta kivonni magát a zene hatása alól. A Zep elhallgattatta a szkeptikusokat.

A koncertet az évtizedek óta halott John Bonham szintén dobos fia, Jason indította, majd sorra a színpadra lépett a három alapító tag, Robert Plant énekes, Jimmy Page gitáros és John Paul John basszusgitáros. Elsőként a Good Times, Bad Times című 1969-es dal hangzott el. Ezt a koncerteken korábban sohasem játszott For Your Life, majd a Black Dog, a My Time of Dying és a Ramble on követte.


A legendás Stairway To Heaven

Amikor felhangzott a Stairway To Heaven, az arénában gyertyafények gyúltak. Az este előrehaladtával a zenekar több más klasszikusát, köztük a No Quartert, a The Song Remains Same-et, a Since I’ve Been Lovint, a Dazed and Confused-et és a Kashmirt is eljátszotta.

Plant a beszámolók szerint a kétórás koncert egész ideje alatt a régi időkre emlékeztető energiával énekelte végig a koncertet a ráadásként lejátszott Whole Lotta Love című számig, de mégis Jimmy Page gitárjátéka számított az este fénypontjának.

Jelen volt a koncerten a zeneipar számos vezető képviselője, s jó néhány zenész, közöttük David Gilmour, Stevie Winwod, az Oasis és a Genesis együttes tagjai, Lisa Marie Presley, Marylin Manson és Dave Grohl, a Foo Fighters tagja, aki élete egyik legszebb estéjeként emlegette a hétfőt.

Részlet a koncertből (BBC)

A koncert az előzetes bejelentések szerint egyszeri volt és nem lesz folytatása, ennek ellenére a rajongók a nagyszerűen sikerült fellépés után bizakodásuknak adtak hangot, hogy az együttes esetleg mégis vállal egy rövid turnét.

A hétfő esti koncertre több mint egymillióan igényeltek belépőt, de csak 20 ezret sorsoltak ki. A szerencsés nyerteseknek személyesen kellett megjelenniük a londoni O2 arénában, és csak fényképes személyi igazolvány bemutatásával kaphatták meg a belépésre jogosító műanyag karperecet, amelyet csak a koncert után szabad leszedniük. Volt olyan rajongó, aki egy árverésen 83 ezer fontot (nagyjából 29 és fél millió forintot) fizetett két jegyért.

A Led Zeppelin koncertjének bevételét az Ahmet Ertegun Alapítvány javára ajánlották fel. Az Atlantic lemeztársaság néhai alapítója olyan előadókat indított el valamikor, mint Ray Charles vagy Aretha Franklin.

A hetvenes évek legendás és műfajteremtő zenekara 1980-ban oszlott fel, azóta egyszer, 1985-ben lépett fel a Live Aid Afrika-koncerten, akkor már eredeti dobosa, az 1978-ban elhunyt John Bonham nélkül. Akkor is fia, Jason ült a dobok mögött. A Led Zeppelin összesen több mint 300 millió példányban adta már el lemezeit. Az együttest 1995-ben beválasztották a Rock Halhatatlanjai közé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik