Élet-Stílus

Átadták az idei Nobel-díjakat

Átadta az idei év Nobel-díjait Károly Gusztáv svéd király. A Nobel-díjak történetének legidősebb két díjazottja nem tudott részt venni az ünnepségen.

Ünnepélyesen átadta a 2007. évi Nobel-díjakat hétfőn Stockholmban XVI. Károly Gusztáv svéd király. A tíz kitüntetett közül ketten idős koruk és egészségi állapotuk miatt nem tudtak elutazni a stockholmi átadási ünnepségre.

A brit Doris Lessing (aki 88 éves korával az irodalmi Nobel-díj eddigi legidősebb nyertese) és az amerikai Leonid Hurwicz, a közgazdasági Nobel-díjasok egyike (aki a maga 90 évével a Nobel-díjak történetének egyáltalán legidősebb díjazottja) külön ceremónián veheti majd át a tekintélyes kitüntetést Londonban, illetve Minnesotában.


Lessing, aki az 1962-ben megjelent Az arany jegyzetfüzet (The Golden Notebook) című regényével tört be az irodalmi köztudatba, “a nők XX. századi szerepét testesítette meg” – mondta a brit írónőről beszédében Per Wasterberg az irodalmi Nobel-díj bizottság elnöke. “A kor nem számít az irodalomban. Ön örökre fiatal és bölcs, öreg és lázadó” – fűzte hozzá.


A FigyelőNet összeállítása az idei díjazottakról >>

A francia Albert Fert és a német Peter Grünberg annak a mágneses jelenségnek a felfedezéséért kapta meg az idei fizikai Nobel-díjat, amely képessé teszi a számítógépeket és a digitális zenelejátszókat, hogy adatok özönét tárolják egyre kisebb merevlemezeken.

A kémiai Nobel-díjat a német Gerhard Ertl vehette át a szilárd felületek kémiájának tanulmányozásáért, míg az orvosi Nobelt Mario Capecchi és Oliver Smithies amerikai, valamint Martin Evans brit kutató kapta azokért a géntechnikai felfedezésekért, amelyek lehetővé tették, hogy magzati őssejtek felhasználásával az egereknél különböző emberi betegségeket lehessen modellezni.

Az idei közgazdasági Nobel-díj három amerikai jutalmazottja közül Eric S. Maskin és Roger Myerson voltak jelen a stockholmi ünnepségen. A tudományos elismerésben – Leonid Hurwiczcal – megosztva azért a munkásságukért részesültek, amellyel “lefektették a mechanizmustervezés alapjait”, vagyis receptet kerestek arra, miként lehet optimális mechanizmust találni bizonyos gazdasági vagy társadalmi célok elérésére.

Néhány órával korábban a norvég fővárosban, Oslóban az idei Nobel-békedíjat is átadták a kitüntetésben megosztva részesülő Al Gore volt amerikai alelnöknek és Rádzsendra Pacsaurinak, az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) elnökének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik