Élet-Stílus

Idei trendi karácsonyfadíszek

admin

2007. 12. 07. 06:12

Flitterek, üveg, madártoll, papírmasé, toboz vagy éppen csipkedísz – nem könnyű a választás a szebbnél szebb, színesebbnél színesebb beltéri dekorációk és karácsonyfadíszek közül. Milyen új, különlegesebb, izgalmasabb darabbal dobhatjuk fel idén a „régi” díszeket. A FigyelőNet által megkérdezett stylist az idei karácsonyi trendekből adott ízelítőt.

Árak

Gömbdísz 50-700 Ft
Fenyőkoszorú 300-3500 Ft
Fenyőtoboz 990 Ft-tól
Fa piramis égősor
1000-4000 Ft
Illatlámpa 350-990 Ft
Égősor 1300-1400
Csúcsdísz 300-1500 Ft
Girland 200-1600 Ft
Gömbgyertya 450 Ft-tól
Szalmadísz-szett 500-800
Ft
Boa 39-140 Ft
24 db mécses 350-1290
Ft
3 db gyertya 1300-3500
Ft
Gyertyatartó 650 Ft-tól
(FN-gyűjtés)

Nosztalgikus és merészebb, barokkos pompát követő divat – aki a legújabb trend szerint szeretné feldíszíteni karácsonyfáját, annak e két irányvonal közül kell az idén választania. „A hagyományokhoz továbbra is kötődő, nosztalgikus, naturalisztikusabb világ anyaghasználatában a fa, a papírmasé, a bádog, a cink, a filc, a csipkedíszek, a fonalból kötött díszek, a raffia, a szalma, illetve a különböző termések, úgy mint a tobozok, az ánizs és szegfűszeg-gömbök, a bogyós ágak, fahéjkötegek dominálnak” – mondta lapunk érdeklődésére Adorján Éva stylist.

Ennek a jellemző színvilága a piros, fehér, zöld, barna, illetve a kevés arany, ezüst. Az említett színek és anyagok elsősorban olyan tárgyakkal párosíthatók össze, mint a mackók, szarvasok, mécsesek, hintaló, körhinta, diótörők, lekvárt vagy csokoládét imitáló mécsesek.

Strasszok és madártoll

A másik, merészebb irány elsősorban barokkos pompát, extravagáns elemeket emel be a karácsonyi dekorálás területére – állítja Adorján Éva, aki szerint jellemzően az üveg, madártoll, flitterek, strasszok, tükrös mozaikok, színes kristályfüggők fedezhetők fel ennek az irányzatnak az anyaghasználatában. A nosztalgikus irányzattal ellentétben a merészség ennek a stílusnak a színvilágában is tetten érhető: gyakoriak a fehér-fekete, pink-fekete, türkiz-ezüst párosítások. Ám arra is van példa, hogy csak egyetlen szín uralja a stílust, ez legtöbbször nem más, mint a fehér, lila, fekete, ezüst.

Gyerekes sokszínűség

A két markáns irányzat mellett még további két stílust különböztethetünk meg: az arany, ezüst színeket képviselő klasszikust és a sokszínű (narancs, pink, kék, zöld, piros, sárga) – ezüst, arany színeket is felhasználó – „gyermekit”. Míg az előbbit az angyalkák, csengők, prizmák, addig az utóbbit a hóember-, bohóc-, korcsolyázó állat- és emberfigurák, cukorkaformák karakterizálják.

Képgaléria: Karácsonyi dekorációk (fotó: Otthon)

Piros fenyő, lila izzó

A hazai kínálatban egy-két éve tapasztalható nagyobb változás – fogalmazott a FigyelőNet által megkérdezett stylist, ami a vagányabb, merészebb anyaghasználatban érhető tetten. Ezzel párhuzamosan szélesedett a műfenyőkínálat is, hiszen olyan egészen különleges színű példányokat is beszerezhetünk, mint a pink, a fehér, a fekete avagy a piros.

Ugyanez a hagyományoktól való eltávolodás a merészebb szín- és formahasználat az izzók esetében is látható: a hagyományos fehér izzófüzér helyett például már lila, piros, sőt türkiz színű égőket is beszerezhetünk. Ráadásul a formavilág is gazdagodott az elmúlt évekhez képest: a hagyományos kisfejű fehér vagy vegyes izzók helyett manapság már hópihe, prizma, mikulás vagy éppen hawaii-mintázatú füzérekkel is feldobhatjuk a lakásunkat.

—-Ne keverjük a stílusokat!—-

A vásárlásnál azonban óvakodjunk attól, hogy mindenféle formájú és színű dísszel rakjuk tele a bevásárlókocsinkat. A szakember ugyanis azt tanácsolja: nem árt ügyelni a harmóniára.

A karácsonyfadíszek vagy lakásdekorációk vásárlása során mindenképpen érdemes figyelni a lakásunk hangulati elemeire, például a színvilágra, a térkitöltésre, a belmagasságra, a lakásban élők életkorára és stílusára. „Keverhetjük ugyan az anyagokat, de csak egy bizonyos határon belül” – tanácsolja a stylist.

Minden a kiegészítőkön múlik

A külföldi trend is fellelhető Magyarországon, ám viszonylag szűk az a réteg, aki minden évben megváltoztatná karácsonyi dekorációját. „Ennek oka az erre fordítható anyagi háttér hiányában rejlik, hiszen igen költséges minden évben más dekorációjú, színű és hangulatú fát beszerezni” – magyarázta Adorján Éva. Hozzátéve: ezért inkább többször alkalmazzuk a meglévő díszkészletünket, s esetleg évről évre 1-2 kiegészítővel frissítjük fel azokat.

Képgaléria: Karácsonyi dekorációk (fotó: Otthon)

Leginkább az ajtódekoráció és a teríték cseréje oldható meg évente, ám a stylist szerint egy-egy ötletes ültetőkártya, szalvétagyűrű, kilincsdísz, szappantartó mellé helyezett, karácsonyi hangulatról gondoskodó illatmécses beszerzésével máris különleges hangulatot áraszthat az otthonunk.

Szép megoldás a szekrény- vagy fióknyitókára, lámpára, textilrolóra felfüggesztett kis dísz is, hiszen ezeket az apró, de jellegzetes kiegészítőket könnyebben és olcsóbban be lehet szerezni, ráadásul évente akár más-más stílusban is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.