Élet-Stílus

Nyeregbe ülhet Vinokurov az olimpián

A Kazah Kerékpáros Szövetség 2008 júliusáig eltiltotta Alekszandr Vinokurovot, akit a Tour de France francia kerékpáros körversenyen értek doppingvétségen. A hírhedt Fuentes eközben egy orvosi kongresszuson kijelentette, hogy radikális változásokra van szükség a kerékpársportban.

Az Astana csapat elsőszámú versenyzője a júliusi Touron bukott le, az egyéni időfutam után levett vérmintájának elemzése során tiltott homológ transzfúziós eljárást állapítottak meg a szakemberek. A B próba is megerősítette az első vizsgálat eredményét.

Az UCI még közbeszólhat

Vinokurov megnyerte a július 21-i szakaszt – ez után vettek tőle mintát -, majd egy nappal később visszafogott teljesítményt nyújtott, később ismét győzött. A doppingügy kirobbanása után az Astana valamennyi versenyzőjét visszaléptette a viadaltól, amelyet végül az a spanyol Contador nyert meg, aki szintén doppinggyanúba keveredett.

Vinokurov még nem veheti biztosra, hogy jövő nyáron ott lesz az olimpián, hiszen a nemzetközi szövetség (UCI) még nem hagyta helyben a kazahok – váratlanul enyhe – büntetését.

Szót kért Fuentes

A Kanári-szigeteken eközben hosszú időn után először lépett a nyilvánosság elé, Eufemiano Fuentes, a tavaly nyáron kirobbant doppingbotrány kulcsfigurája. Az 52 éves nőgyógyász egy sportorvosi kongresszuson kifejtette, hogy a több hetes körversenyeket „kenyéren és vízen” nem lehet teljesíteni. „Kivéve persze akkor, ha a mezőny 42 helyett 28 km/h-s átlagsebességgel halad” – nyilatkozta a Cyclingnews-nek Fuentes, aki elképzelhetőnek tartja, hogy rövid időn belül megszűnnek a többhetes körversenyek.

A doppingdoktor érdekes párhuzamot vont a kerékpárosok és a bányászok között: ismerik a kockázatokat, de akkor is elvégzik a dolgukat. „A teljesítménysport káros hatással is lehet a szervezetre, és a szakembereknek kötelességük, hogy segítsenek” – mondta Fuentes, akinél Jan Ullrich mellett Ivan Basso is rendszeres „vendég” volt.

Lelépnek a szponzorok

Az „Operacion Puerto” néven elhíresült botrány alapjaiban rázta meg a kerékpársportot 2006 nyarán. Hatásai mind a mai napig érezhetőek, a T-Mobile csapatot néhány napon belül az összes komolyabb szponzora (Deutsche Telekom, adidas, Audi, Giant) otthagyta. Az ügy kapcsán több mint száz versenyző ellen indult eljárás.

Újabb esélyt kaphat di Luca

Danilo Di Luca doppingvétség miatt három hónapra eltiltott olasz kerékpáros szeretné tisztázni magát, ezért felkereste hazája olimpiai bizottságának (CONI) jogászát. A versenyző arra kíván elfogadható magyarázatot adni jogi képviselőjének támogatásával, hogy miként lehetett a normálistól eltérő a hormonszintje az idei Giro d,Italia egyik hegyi szakaszán. A Pro Tour-sorozatból a zárófutam előtt, vezető helyről kizárt Di Luca az eset után elhagyta a Liquigas együttesét, és jövőre már az LPR csapatában szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik