Élet-Stílus

Mégis lehet nyitófilm a szemlén

A 39. Magyar Filmszemle versenyprogramjába 30 játékfilmet, 188 nem fikciós alkotást, 136 kísérleti kisjátékfilmet neveztek. Versenyen kívül 12 játékfilmet mutatnak be a január 29. és február 5. között tartandó eseményen - áll Naszály György sajtófőnök közleményében.

A játékfilmes zsűriben ezúttal is lesznek külföldi szakemberek, jelesül Maia Morgenstern színésznő és Klaus Eder, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) főtitkára. A zsűri hazai tagjai Goda Krisztina filmrendező, Kende János, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke és Márta István rendező.

A vetítéseknek a Millenáris Teátrum, a Palace Mammut, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem Mozi ad otthont. A nyitó- és záróünnepséget a Millenáris Teátrumban tartják. A nyitóünnepség keretében osztják ki az életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet.

Bár korábban a szemletanács úgy döntött, hogy – szakítva az eddigi gyakorlattal – a 39. Magyar Filmszemlén nem vetítenek nyitófilmet, Naszály György tájékoztatása szerint a szemletanács tagjai a producerekkel történt egyeztetés alapján mégis úgy határoztak, hogy a nyitófilm kérdését újra napirendre tűzik.

“A november 20-i határidőig 30 játékfilm, 188 nem fikciós (tudományos ismeretterjesztő, szociográfiai, néprajzi és antropológiai, történelmi dokumentum, portré, riport- és interjú, valamint egyéb dokumentum) film és 136 kísérleti-kisjátékfilm nevezett a versenyprogramba, emellett 12 játékfilm nevezése futott be a bemutató (versenyen kívüli) szekcióba” – olvasható a közleményben.

A magas nevezési számra való tekintettel idén is minden kategóriában előzsűri tesz javaslatot a versenyprogram kialakítására, a szemlén azonban minden nevezett alkotást levetítenek.

A játékfilmes előzsűri tagja Gödrös Frigyes, Klöpfler Tibor, Fésős András, Vincze Teréz, Veressné Kozma Ilona. A nem fikciós filmes előzsűriben Muhi Klára, Pintér Judit, Lakatos Róbert, Kékesi Attila, Kabdebó György és Sós Mária bírálja el az alkotásokat. A kísérleti és kisjátékfilmes előzsűriben Czabán György, Hartyándi Jenő és Varga Balázs tevékenykedik.

Naszály György emlékeztetett: az előző szemlétől eltérően nem lesz kettős fődíj, a 39. Magyar Filmszemle legfőbb elismeréseként az Arany Orsó-díjat ítélik oda. A szemletanács a zsánerfilmek részére egy új díjat alapított, amelyet a záróünnepségen a fődíj előtt adnak át, ezt szintén a nemzetközi zsűri ítéli oda az arra érdemes alkotásnak.

A sajtófőnök újdonságként említette, hogy a szemle ideje alatt a szekciók versenyprogramjából válogatást mutatnak be öt magyar településen: Esztergomban, Szécsényben, Nyírbátorban, Algyőn és Pápán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik