Élet-Stílus

Jövőre fizet Annus és Fazekas

Február végéig törleszti még meglevő tartozását a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert.

A NOB november 20-án kelt levele szerint a 35 ezer svájci frankból még 23 600-zal (3,6 millió forint) tartozik az athéni olimpián doppingvétsége miatt aranyérmétől megfosztott két versenyző. Annus 15 ezer frankos, Fazekas pedig 20 ezer frankos perköltségéből utalt át eddig 5700-5700 frankot.

„A két versenyző még idén átutal egy nagyobb összeget, február végéig pedig a teljes összeget törleszti” – mondta Pál T. Gábor, a két atléta sajtótitkára. „Tisztában vannak vele, hogy fizetni kell, és fizetni is fognak, hiszen csak így kaphatják vissza felfüggesztett versenyzői jogukat. Február végén téli dobó ob-t rendeznek, ahol szeretnének rajthoz állni, utána pedig következik a felkészülés a pekingi olimpiára.”

Besegít a MOB

A MOB ugyanakkor jelezte, a magyar sport érdekében kifizeti a tartozást. „A Magyar Olimpiai Bizottság sem a múltban nem vállalta át, sem a jövőben nem fogja átvállalni a vétkesnek talált magyar sportolóktól a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által követelt perköltségeket” – közölte Molnár Zoltán ügyvezető igazgató.

„Annus Adrián és Fazekas Róbert esetében a MOB ugyan rendezi a NOB által újabb és újabb felszólító levelekben követelt tartozást, ám ezt az összeget a későbbiekben be fogja hajtani az atlétikai szövetségen keresztül, minthogy hivatalosan ezzel a szervezettel áll kapcsolatban. A MOB azért fizet, hogy megőrizze a magyar sport nemzetközi megbecsülését, továbbá a szervezet presztízse ne csorbuljon a nemzetközi olimpiai mozgalmon belül.”

A MASZ-vezetés nem utazik

„Bíztunk abban, hogy az atlétikai szövetség vezetése is felismeri annak a jelentőségét, hogy alig 250 nappal a pekingi olimpia rajtja előtt miért fontos a NOB-bal ápolt kapcsolat kiegyensúlyozottsága és az athéni olimpia óta nyitott doppingdosszié lezárása. Sajnos nem így történt, ezért vagyunk kénytelenek mi lépni” – áll a közleményben.

A két versenyző tartozása miatt a Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatta a NOB-ot, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) jelenlegi vezetését nem akkreditálja a pekingi ötkarikás játékokra. A MASZ fegyelmi eljárást indított a két sportoló ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik