Élet-Stílus

Karácsonyi vásárok Londontól Bécsig

Helsinkitől Nápolyig, Londontól Barcelonáig egyre népszerűbbek a karácsonyi vásárok Európában, amelyek hangulatos légkört teremtenek az ünnepek előtti hetekben. Érdemes kihasználni a fapados légitársaságok által kínált, karácsony előtti akciókat és máris a leghíresebb európai ünnepi forgatagok egyikében bóklászhatunk.


Részletesebben…

a bécsi advent>>>

A karácsonyi vásárok megrendezésének a hagyománya Észak- és Közép-Európából ered. Svédországban, Németországban és Ausztriában a november végén kezdődő adventi ünnepségsorozatot jelezték ezzel. Napjainkban már Franciaországban, Olaszországban (mint például Bolzano, Merano, Velence, Trento, Alto Adige), Spanyolországban (Barcelona, Madrid) és Nagy-Britanniában (London, Birmingham, Manchester) is elterjedtek a karácsony előtti vásárok, amelyeket egyre több turista fedez fel.

Bécs
(November 12–december 23. Városháza előtt; november 19–december 26. Schönbrunni Kastélynál; november 23–december 24. Belvedere Palace)
A bécsi adventi vásár hagyományai a XIII. század végére nyúlnak vissza: I. Rudolf Habsburg király 1278-ban állította az elsőt „Jézuska-vásár” néven. A karácsonyi rendezvény állandó helyszíne a Városháza előtti tér, ahol kirakodóvásár (mintegy 140 bódéval) és közel 30 méter magas, rendszeresen Tirolból hozott fenyőfa várja az odalátogatókat. Míg a gyermekek a jégpályán ügyeskedhetnek, addig a szüleik a fahéjjal ízesített forralt bortól melegedhetnek át. Ha ellátogatunk Ausztria legnagyobb adventi vásárába, mindenképpen kóstoljuk meg a szerecsendiós galuskát, a vaniliáskiflit és a rumos golyót. Aki még tradicionálisabb ünnepi készülődésre vágyik, nyugodtan átsétálhat a Schönbrunni Kastély főbejáratához, ahol körülbelül 60 kézművesmester kínálja a portékáit. A gyermekek a kastély éttermében a süteménykészítés fortélyaival ismerkedhetnek meg. Aki pedig még nem fáradt el az ünnepi forgatagban, ellátogathat Savoyai Jenő herceg nyári rezidenciájához, azaz a Belvedere-palota elé, amely mintegy tíz házacskával egy igazi karácsonyi hangulatú faluvá alakul át erre az időszakra.


Frankfurt
A frankfurti karácsonyi vásárt (november 16–december 23.) Németország legrégibb karácsonyi vásárának tartják, miután több mint 600 éves múltra tekint vissza. Közel 3 millióan keresik fel évente a történelmi óvárosban (Römerberg) megrendezésre kerülő eseményt. A frankfurti az egyetlen olyan rendezvény, amelyet „exportáltak” partnervárosába, az angliai Birminghamba, onnan pedig Bristolba, Manchesterbe, Edinburghbe és Leedsbe vándorolt át. Így már ezekben a nagy-britanniai városokban is át lehet élni az autentikus német karácsonyi vásári hangulatot. Felejthetetlen élmény bóklászni az adventi vásárban, miközben majszoljuk a frankfurti vásár édességspecialitásait, úgy mint a Denevér emberke névre hallgató, marcipántöltetű süteményt (Bethmännchen), a Brenten mézeskalácsot és az emberke alakú szilvás sütit, a Quetschemännchent.



Karácsonyi vásárok Londontól Bécsig 1

A több mint 600 éves frankfurti vásár (forrás: tourismo.de)


Párizs
Párizsban a karácsony különösen látványos: lépten-nyomon karácsonyfába botlik az ember, s erről az élményről nagyban gondoskodik az a több mint 250, műhóval behintett, feldíszített karácsonyfa, mely a Champs-Elysées-t uralja. Párizs több karácsonyi vásárnak is otthont ad, melyek közül a két legnagyobbat a La Defense-negyedben és a Les Halles-ban rendezik november 28–december 29. között. Míg a tradicionális vásáron kétszáznál is több eladó kínálja egzotikus népművészeti portékáit, addig a templomok karácsony előtt ingyenes koncertekkel várják az érdeklődőket. A karácsonyi vásári időszak kiváló lehetőséget teremt a városlátogatásra is.


Prága
December 1–január 1. között a cseh főváros két karácsonyi vásárnak is otthont ad: az egyiket az Óvárosban, a másikat pedig a Vencel téren rendezik meg, középpontjukban egy-egy hatalmas, feldíszített fenyőfával. Kézművesek portékái, illatos gyertyák és cseh népművészeti tárgyak (mint például a híres bohémiai üvegtárgyak) közül válogathatunk ajándékokat a fabódék rengetegében, helyi gasztronómiai specialitásokat kóstolhatunk, sőt karácsonyi koncerteket hallgathatunk, miközben a gyerekek a pónilovaglással ismerkedhetnek. Az Óvárosban egy mini állatkert is rendszeresen helyet kap, ahol bárány, kecske, szamár és láma gondoskodik a bethlehemszerű hangulatról a kisebbek számára. A prágai karácsonyi vásári hangulat azonban mit sem ér egy pohár forralt bor (svarene vino) vagy forralt mézbor (medovina) elszürcsölgetése nélkül.



Karácsonyi vásárok Londontól Bécsig 2

Adventi vásár Prágában (forrás: prague.net)


Koppenhága
Évek óta Európa legnagyobb vidámparkja, a Tivoli ad otthont a hagyományos karácsonyi vásárnak Koppenhágában november 16–december 30. között. Közel 1 800 darab égő gondoskodik a park díszkivilágításáról – amely a Tiffany vezető dizájnerének, John Loringnak köszönhető –, melynek középpontja, a tó ezúttal jégpályává alakul át a gyermekek legnagyobb örömére. A karácsonyfákat további 5 ezer, míg a park épületeit mintegy ezer égő díszíti. A koppenhágai királyi porcelángyár termékei, diótörőszerű fababák, cukrozott alma, fűszerek szolgáltatják elsősorban a közel 60 bódé kínálatát. Természetesen vétek lenne kihagyni a helyi forraltbor-specialitást (glögg), amelyhez sült almát majszolhatunk. A gyerekekre pónilovaglás, Télapóval való fotózkodás és Mikulás-jelmezbe öltözött színészek előadásai várnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik