Élet-Stílus

Futballhuliganizmus: megvan a megoldás?

Az Olaszországban eddig megoldhatatlan gondot jelentő huliganizmus megfékezését szolgálhatja az az elektronikus szurkolói útlevél, melyet az olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő Udinese tesztel decembertől a szezon végéig.

Kapcsolódó linkek


olaszfoci.lap.hu
sport.lap.hu





Az olasz élvonalban szereplő Udinese hétfőn mutatta be a PassaSportra keresztelt elektronikus szurkolói útlevél terveit.

A mikrochippel és miniantennával felszerepelt eszköz komoly segítséget jelenthet a szurkolók ellenőrzése során a csapat otthonául szolgáló Friulin belül. A PassaSportot decembertől a szezon végéig teszteli majd az Udinese.

„Az egyesületünk mindig is az élen járt a labdarúgásban használt technikai újítások bevezetése terén. A PassaSport érdekes találmány, és nagy örömmel veszünk részt a kipróbálásában. Azt hiszem, ez a szerkezet hatékony segítséget jelenthet a szurkolók ellenőrzése során, főleg a beengedésnél” – mondta Franco Soldati, az Udinese elnöke.

A PassaSportot megalkotó Gap képviselője, Paolo Pepori szerint a szurkolói útlevél forradalmi újítás a sportban: „A PassaSport ugyanazt a technológiát használja, mint az elektronikus útlevél, s ugyanolyan hatékony a személyazonosság megállapítása terén.”

El is kell a technika segítsége, hiszen Olaszországban egyelőre megoldhatatlan problémát jelent a huliganizmus, s sorra szedi áldozatait. Idén februárban Filippo Raciti rendőr vesztette életét a Catania–Palermo bajnoki találkozót követő utcai rendbontásban, két héttel ezelőtt pedig egy Lazio-szurkoló, Gabriele Sandri hunyt el, miután az Arezzo melletti autópálya-pihenőben egy rendőr pisztolyából – véletlenül – leadott lövés nyakon találta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik