Élet-Stílus

Hiller és Esterházy zárja a berlini magyar évadot

November 30-tól december 2-ig tartó ünnepségsorozattal záródik Berlinben az Ungarischer Akzent, amelynek részeként átadják a Collegium Hungaricum új épületét is.

A november 30-i este hivatalos zártkörű ünnepségen részt vesz Hiller István, oktatási és kulturális miniszter, fellép ifj. Kurtág György, a Keller Quartet, Esterházy Péter, Frankie Látó és a Palya Bea Quintet. A Collegium Hungaricum új épületét különböző képekkel, logókkal, színekkel, fényekkel festik meg erre az alkalomra.

Másnap pódiumbeszélgetésre kerül sor ugyanitt neves német és magyar politikusok, filozófusok, többek között Konrád György és Joschka Fischer részvételével, valamint Kertész Imre olvas fel „Valaki Más” című könyvéből és bemutatják M. Tóth Géza új animációs filmjét, az ERGO-t. Az este a kortárs táncé lesz: Réti Anna, nemzetközi díjakkal is büszkélkedhető táncosunk mutatkozik be Berlinben. Az est további menete party hangulatban folytatódik, fellép a Realistic Crew és a Hungarogroovers. Napközben az Ungarischer Akzent fotókiállítást nézhetik majd meg az érdeklődők.

Ugyanezen a hétvégén zajlik Budapesten is az Ungarischer Akzent záróeseménye, a Liszt Workshop – a zeneszerző pályájához kapcsolódó országok legjelentősebb fesztiválvezetőinek brain stormingja az MTA Zenetudományi Intézetben, amelyre hazai és külföldi neves fesztiválok és rendezvények szervezői találkoznak a 2011-es Liszt év előkészítése céljából.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium minden művészeti és kulturális ágra kiterjedő rendezvénysorozatot szervezett Németországban, amely 2006. március 9-én kezdődött, és 2007. november végéig, a berlini Collegium Hungaricum új épületének megnyitásáig tart.

Az Ungarischer Akzent (azaz Magyar Hangsúly, de az Akzent kiejtést is jelent) rendezvénysorozat a két ország államfőjének védnöksége alatt állt, és az immár hagyománnyá vált európai kulturális évadok sikeres gyakorlatába illeszkedett (Franciaország 2001., Olaszország 2002., Hollandia 2004., Nagy-Britannia 2004., Oroszország 2005.).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik