Élet-Stílus

Három éven belül jelentősen lelassulhat az internet

Akár három éven belül is komolyan lelassulhat az internetes adatátvitel, amennyiben az érintett és érdekelt cégek nem kezdenek nagyon gyorsan infrastrukturális fejlesztésekbe, hogy lépést tartsanak az internetezők számának rohamos növekedésével.

Összeomlani ugyan nem fog a rendszer, de jó esély van arra, hogy az Egyesült Államokban (de akár Európában is) három éven belül akár tíz évet is visszafejlődjünk – legalábbis ami az internet gyorsaságát illeti.

Az amerikai Nemertes Research kutatóintézet most kiadott tanulmánya arra világít rá, hogy az internetszolgáltató és telekommunikációs cégek nem készültek fel kellőképpen a szélessávú internet gyors terjedésére. Nem feltétlenül a szolgáltatások színvonalát tekintve akadhatnak gondok a közeljövőben, hanem sokkal inkább azzal lesz probléma, hogy a kínált szolgáltatást eljuttassák az otthonokba vagy a munkahelyekre.

Sok bosszúság jöhet

Ötszörösére vagy akár tízszeresére is növekedhet egy video- vagy audiofájl letöltési ideje a YouTube-ról, ami önmagában még csak mindennapi szórakozásunkban korlátozna jelentős mértékben. Nagyobb gondot és még nagyobb bosszúságot okozhat, ha az internetes vásárlásunk éppen egy fontos interakció közben megszakad. Adott esetben abban sem lehetünk majd biztosak, hogy az e-kormányzat portáljain valóban gyorsabban el tudjuk-e majd intézni ügyeinket, mint ha személyesen állnánk sorba. Az internetes telefonálgatásoknak talán végképp búcsút mondhatunk, de általában sokkal nehezebb lesz bármilyen jellegű információhoz hozzájutni a világhálón.

„Leginkább a csontritkuláshoz hasonló tüneteket produkálhat nemsokára a világháló: az infrastrukturális alulfejlesztéseknek köszönhetően látszólag fájdalommentesen lassulhat le újból mindennapi életünk. Könnyen lehet, hogy ismét ránk vetül majd a betelefonálós korszak szelleme: szétkapcsolások, kisméretű fájlok többperces letöltése, bosszúság” – vázolta a jövőképet az InfromationWeek-nek a Nemertes Research kutatója, Mike Jude.



Három éven belül jelentősen lelassulhat az internet 1

Rohamosan nő a felhasználók köre


A comScore felmérése szerint csak az Egyesült Államokban idén májusban az internethasználók háromnegyede töltött le valamilyen video- vagy audiofáljt, ráadásul nem is akármilyen időtartamban: átlagosan 158 percnyi anyaghoz jutott hozzá az internetet használók a 75 százaléka.

Százmilliárd dolláros fejlesztések

A (szélessávú) kereslet és az optikai kábelek kapacitása közötti szakadék 2010-re már komoly gondot okozhat, amelyet csak akkor leszünk képesek elkerülni, amennyiben az érdekelt cégek az Egyesült Államokban legalább 55 milliárd dollárnyi összegben, világszerte pedig összességében legalább 135 milliárd dollár összegben fektetnek be pénzt a gerinchálózat fejlesztésébe. A Nemertes elemzése szerint közel 60-70 százalékkal több pénzt kellene tehát kapacitásnövelésre fordítani, mint ami az érintett cégek adatközléséből jelenleg összegezhető.

Mivel a jövőben valószínűleg exponenciálisan nő majd a szélessávú internetezők száma, a fejlesztőknek nincs túl sok idejük: két-három éven belül komoly gondok lehetnek, hacsak az internethasználók nem fordulnak tömegesen új technikai megoldáshoz.

A Nemertes riportjának kritikusai szerint ugyanis egy nagyon lényeges szempontot szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagytak a jelentés megírásakor, mégpedig azokat az új adatátviteli technológiákat, amelyek immáron kábel nélkül továbbítják a hálózaton az információt. A tanulmány kritikusai szerint pedig a wireless megoldások jelentik a jövőt, így csak nehezen érthető, hogy a jelentésben miért nem fektettek nagyobb hangsúlyt ezen új technológia elemzésére a Nemertes kutatói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik