Élet-Stílus

Vakokat is vár az ORTT a filmfesztiválra

A ORTT filmfesztiválján a médiahatóság által támogatott filmeké a főszerep két napon át a fővárosi Puskin moziban; péntek délutántól szombat estig itt rendezik nyolcadik Mustra fesztivált. Szombaton vakok és gyengénlátók képolvasó, a siketek és nagyothallók pedig jeltolmács segítségével élvezhetik a filmeket.

A rendezvénysorozat a Metropolis teremben egy negyven éve, Franciaországban kiötlött, de mára elfeledett műfajjal, a digiporámával veszi kezdetét: egy vásznon felváltva két vetítővel mutatnak képeket.

A ritka kultúrcsemege egy és negyed órája után Mundruczó Kornél Szép napokját, majd Papp Gábor Zsigmond Partik népe, Török Ferenc Csodálatos vadállatok, Kamondi Zoltán Kísértések és Gothár Péter Magyar szépség című munkáját láthatják.

Az Amarcord teremben ez idő alatt A Pál utcai fiúk Geszti Péter-féle, harminc perces “kampányfilmjét”, majd Tolvaly Ferenctől az El Camino – Jakab útja című alkotását láthatják. Ezt követi a Sako menyegzője, Vladimir Prifti és Klöpfler Tibor közös munkája, a Nincs kegyelem Ragályi Elemértől, majd Gothár Péter Paszport és Márton István Buhera mátrix című filmje kerül műsorra.

A Körhinta teremben Csortos Szabó Sándor Idegen világban című Hankiss Elemér-portréjával veszi kezdetét a műsor, amelyet az Egy hét Pesten és Budán (Makk Károly), A püspök kertje (Forgács Péter) és a Bacsó Péter rendezte Hamvadó cigarettavég követ. Még ebben a teremben láthatják a késő esti mozijárók az uristen@menny.hu-t, Stefanovics Angéla, Kálmánchelyi Zoltán és Végh Zsolt közös rendezését, valamint Deák Krisztina Jadviga párnája című munkáját.

A szombati nap a Metropolis teremben a Mustra+ című esélyegyenlőségi programé; itt a vakok és gyengénlátók képolvasó, a siketek és nagyothallók pedig jeltolmács segítségével élvezhetik a filmeket, számos rövidfilm mellett Tímár Péter Vakvagányokját, Herendi Gábor Lora és Magyar vándor rendezéseit, Kamondi Zoltán Dolina és Tarr Béla Werckmeister harmóniák című munkáját.

Az Amarcord teremben reggeltől estig animációs és gyerekfilmek, utána pedig olyan alkotások várják a nézőket, mint Incze Ágnes I love Budapest-je vagy Sopsits Árpád Torzók-ja.

A Körhinta teremben ugyanekkor a játékfilmek – mint Szőke András Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele – mellett olyan dokumentummunkák is helyet kapnak, mint Kocsis Tibor Új Eldorádója vagy Az ügynök élete – Belügyi oktatás a Kádár-korszakban, Papp Gábor Zsigmond rendezése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik