Élet-Stílus

Tájfun közeledik a Fülöp-szigetek felé

A Mitag névre keresztelt trópusi vihar várhatóan heves esőzéseket és áradásokat okoz majd a térségben. A természeti csapás miatt akár egymillió embert is kitelepíthetnek.

A tájfun az előrejelzések szerint szombaton csap le a szárazföldre, az ország középső részén fekvő Bicol körzetben, Manilától délre. Először Catanduanes szigetét fogja elérni a szélvihar, majd vasárnap Luzon szigetén keresztül jut el a Dél-kínai-tengerre. Már több mint 50 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát a közelgő vihar miatt, de a helyi katasztrófavédelem szerint a földcsuszamlások veszélye miatt még további 200 ezer, egyes hírek szerint akár egymillió ember kitelepítésére is szükség lehet.
A természeti csapás miatt töröltek nyolc belföldi repülőjáratot, és Bicol körzet kikötőiből sem indítanak hajókat.


A Mitag jelenleg 2-es kategóriájú tájfun, széllökései már elérik az óránkénti 195 kilométeres sebességet, szombatra viszont várhatóan tovább nő pusztító ereje.


A hét elején tíz ember halálát okozta a Fülöp-szigeteken egy másik trópusi vihar, a Hagibis. Tavaly decemberben a Durian tájfun okozta sárlavinák több mint 1200 halálos áldozatot követeltek Bicol körzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik