Élet-Stílus

Nem lesz egy hét együttlét

A korábbi, hét plusz egy nap helyett jövőre csak öt plusz egy napos lesz a Sziget Fesztivál. A kieső költségeknek köszönhetően a jegyárak nem emelkednek, viszont nagyobb sztárok meghívására nyílik mód. A döntést elsősorban a szomszédos kerületek lakóinak panaszai miatt hozták meg a szervezők.

Gerendai Károly a Sziget Fesztivál főszervezője a FigyelőNetnek elmondta, hogy a fesztivál lerövidítésének elsődleges célja, hogy megpróbálják „pacifikálni” a kerületekkel kialakult helyzetet. A Sziget ezzel azt akarja üzenni, hogy nem kíván senkit zavarni és, amit tud a panaszok ellen tenni, azt megteszi.

Ez úgy nem megy persze, hogy nem lesz rendezvény, vagy este tíztől nem lesznek programok – mondta Gerendai. Annak érdekében, hogy “a környező kerületek érzékenyebb lakói számára is tolerálhatóvá váljék a fesztivál”, a pesti oldalhoz legközelebb lévő, úgynevezett metál színpad műsora – a Nagyszínpadéhoz hasonlóan – a legkésőbb 23 óráig tart majd, s a nagyobb programsátraknál további zajszigetelő falakat is építenek. Ezek számunkra még vállalható kompromisszumok – mondta Gerendai.


Nem lesz egy hét együttlét 1

Két napot lerövidül a fesztivál



A 2008-as Sziget a korábbi évekhez hasonlóan kedden, a nulladik nappal kezdődik. A változás az, hogy vasárnap lesz az utolsó nap. A fellépőkről egyelőre nem árult el semmit Gerendai, mint mondta, még folynak a tárgyalások.

A döntés a Sziget programstruktúráját nem érinti, a változatos programhelyszínek megmaradnak, sőt, mivel a korábban hét napra szánt programköltségvetés most öt napra oszlik el, az idei jegyárak megtartása mellett a szervezők többet tudnak a nagyobb sztárokra költeni.

Lesz-e egyáltalán?


Arról, hogy a Hajógyári-szigeten 15 éve megrendezett Sziget Fesztivál jövőre is megkapja-e a közterület-használati engedélyt a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságától, január közepén várható döntés – közölte a testület elnöke, Ughy Attila. A főpolgármesteri hivatalhoz októberben megérkezett kérelemről először kikérik az érintett kerületek és a hivatal szakügyosztályainak véleményét, majd ezek után dönt a testület.


Hosszú perek, zajszintértékek

Az újpesti polgármesteri hivatal még a 2006-os fesztivált követően birtokháborítási pert indított a rendezvény szervezői ellen, mert a kerület lakói a fesztivál ideje alatt nem bírtak pihenni. A IV. kerület e mellett a 2007-es Sziget ideje alatt igazságügyi szakértővel zajszint-méréseket végeztetett, amelyek szerint a rendezvény időnként túllépte a határértékeket.


Újpest zajvédelmi rendelete éjjel tíz óra és reggel hat között 40 decibeles határértéket szab meg lakóövezetben. Keresetében a polgármesteri hivatal most azt kéri, hogy ez vonatkozzon a Sziget idejére is, tehát este tíz után ne tartsanak zenei produkciókat a fesztiválon. Gerendai Károly főszervező korábban úgy nyilatkozott, hogy mindezzel tudatosan próbálják ellehetetleníteni a fesztivált.


Az ügyben már hosszú pereskedés kezdődött, ami legközelebb decemberben folytatódik. Ha első fokon a pert elvesztené a Sziget, akkor a 2008-as fesztivált már nem lehetne megrendezni, hiszen akkor a felperes érdekeit kell szem előtt tartani a – várhatóan jövő augusztust követően megszülető – másodfokú döntésig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik