Élet-Stílus

Privatizálnák a pesti színházakat

Szinte senki nem ért egyet 3 budapesti színház igazgatói posztjának jövendő sorsával. Érdekes módon ezeket a színházakat a közeljövőben esetleg privatizálnák is.

A Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága hosszas vita után közgyűlési tárgyalásra alkalmasnak találta a főváros színházi koncepcióját. A vitában a képviselők mellett csak a Trafó és a Thália Színház igazgatója kért szót. Mindketten a finanszírozással és a privatizációval összefüggő kérdéseket feszegették.

A koncepció egyik újdonsága, hogy a több mint tíz éve közhasznú társaságként működő három fővárosi színház, az a Madách és az Új Színház, valamint a Mikroszkóp Színpad esetében lehetővé tennék “a magán működtetésbe adást”.


Ezen színházak igazgatóinak sorsáról azonban eddig még nem tudtak megállapodni a városvezetők, egyelőre arról vitáznak, hogy meghosszabbítsák az eddigi – jórészt színházi háttérrel rendelkező – igazgatók megbizatását, vagy új pályázatot írjanak ki a posztokra.


A terv nemcsak színházak eladásával, hanem újak megszerzésével is számol. A 14 budadpesti színház fenntartására fordított évi 5 milliárd forint körüli összegből 100 millió forintot egy színházi alap létrehozására fordítanának. A szakma véleményének tolmácsolására létrejönne a Budapesti Színházi Tanács. Az anyag szerint a kulturális tárcától átvennék a Játékszínt és a Budapesti Kamaraszínházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik