Élet-Stílus

Itthon nem kellettek, bejárták a világot

A Solaris együttes, miközben itthon gyakorlatilag 20 éve nem koncertezett, sikert sikerre halmoz a világ progresszív rock fesztiváljain. December 13-án Nostradamus–Live in Mexico címmel jelenik meg a zenekar DVD-je.

2006-ban ugyan volt a Művészetek Palotájában egy Solaris-koncert (pont a parlamenti választások napján, április 23-án), de azt megelőzően közel 20 évig egyáltalán nem lépett Magyarországon színpadra a zenekar. Mindössze egy albumuk (és egy válogatás lemez) jelent meg tőlük itthon. Viszont a kilencvenes évek közepétől játszottak Los Angelesben, New Yorkban, Washingtonban, Rio de Janeiróban, Monterreyben, Mexico Cityben, Baja Californián és a világ számos más nagyvárosában.

Itthon nem kellettek, bejárták a világot 1

Itthon nem kellettek, bejárták a világot

Itthon nem kellett a progresszív rock

Mint Erdész Róbert, a zenekar billentyűse, zeneszerzője a FigyelőNetnek elmondta, 1986 áprilisában gyakorlatilag megszűnt a Solaris együttes. A lemezgyár szerint nem volt erre a műfajra igény. Piaci körülmények között észrevették volna pedig Erdész szerint, hogy a progresszív rockban is van fantázia, például amikor az SBB kétszer egymás után megtöltötte a Budai Ifjúsági Parkot.

Amikor teljesen ismeretlen zenekarként kijött az első, Marsbéli krónikák című Solaris-lemez, a Hungaroton nem volt elégedett az 50 ezer (!) eladott példánnyal. Több albumot nem is akartak kiadni, ezért 1986-ban feloszlott a Solaris. (Később egyébként e zenekarból alakult a Napoleon Boulevard, ami három év alatt eladott közel egymillió lemezt.) A Solaris-szal még kierőszakoltak a Hungarotontól egy válogatás lemezt, aztán hosszú csönd következett.

Japán megkeresés, francia lemez, amerikai fesztiválok

Aztán váratlanul, 1994-ben egy japán kiadó keresett meg minket – pontosabban először a Hungarotont –, hogy kiadnák CD-n a Marsbéli krónikákat. Később kiderült, hogy egy SOTE-n tanuló orvostanhallgató lány írt rólunk egy japán zenei szaklapba és küldte el a lemezünket a King Records nevű kiadóhoz. Ennek nyomán kerestek meg minket, adták ki az albumunkat és kezdték terjeszteni a világban.

Aztán váratlanul, 1995-ben kaptunk egy meghívást Los Angelesbe – emlékszik vissza Erdész Róbert. Adtak egy nagysikerű koncertet, aminek zenei anyagát egy francia cég ki is adta Cd-n. A következő évben Rióban, majd Mexikóban játszottak különböző 3-5 ezer fős fesztiválokon. „Nemlétező zenekarként” adtak egy csomó koncertet Észak- és Dél-Amerikában. 2004. március 23-án és 24-én a monterrey-i Teatro de la Ciudadban vették föl a Nostradamus – Live in Mexico című anyagukat, amelyről videofelvétel is készült.

Megjelenés: december 13.

Az ebből készített DVD jön ki december 13-án. A hivatalos megjelenést megelőző napon, december 12-én este az FMH-ban (az egykori Solaris-klub helyszínén) közönségtalálkozót tartanak, ahol először lehet majd látni-hallani és megvásárolni a DVD-t.

Arra, hogy lesz-e még Solaris-koncert, Erdész Róbert nem tud válaszolni. Mint mondta, itthon nagyon nehéz megfelelő hírverést csapni egy ilyen előadásnak, nem lehet bekerülni a médiába „olyan zenével, amiben nincs ének”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik