Élet-Stílus

Brüsszelnek eddig tetszik a pécsi felkészülés

Brüsszelben úgy ítélik meg, hogy rendben zajlik Pécs felkészülése az Európa Kulturális Fővárosa rendezvényeire.

Mészáros András, a Pécs2010 program főigazgatója Tasnádi Péter polgármesterrel, Méhes Márton művészeti igazgatóval és Merza Péter fejlesztési igazgatóval együtt szerdán számolt be Brüsszelben az EB monitoring bizottsága előtt a felkészülésről.

Péccsel együtt Essent és Isztambult – a két másik felkészülő európai kulturális fővárost – is meghívták Brüsszelbe az esedékes beszámoló megtételére. A következő ilyen beszámoló a felkészülés állásáról 2009 közepén esedékes.

Mint Tasnádi Péter elmondta, a monitoring bizottság egyebek közt arról érdeklődött, milyen lesz a rendezvénysorozatra létrejövő intézmények hosszabb távú fenntarthatósága. A polgármester szerint is fontos, hogy az intézmények 2010 után is képesek legyenek a valós igények kielégítésére.

A bizottság és Pécs vezetése – tette hozzá Tasnádi – egyaránt kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy a helyi közösséget, a helyi lakosokat bevonják a programok előkészítésébe.

Isztambul, Essen és Pécs nem egymás vetélytársa, hanem partnere – hangsúlyozta Mészáros András. Közel ötven olyan program van folyamatban – tette hozzá -, amelyek ezeket a városokat két- vagy háromoldalú jelleggel összekötik.

Brüsszelben afelől is érdeklődtek, mennyire támogatja a magyar kormány Pécs európai kulturális fővárosi programjait – közölte Mészáros. Mint mondta, beszámolt arról, hogy megkapnak minden szükséges támogatást, és reményét fejezte ki: a magyar kormány 2010-ben tudatában lesz annak, hogy Pécs abban az esztendőben mintegy Magyarország második fővárosa lesz. Megjegyezte, hogy a román kormány ugyanilyen helyzetben sok országos jellegű rendezvényt Nagyszebenbe helyezett, ezzel is hangsúlyozva a város jelentőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik