Élet-Stílus

Bizonytalan a Madách, az Új Színház és a Mikroszkóp vezetőinek sorsa

Hosszas vita, többször is megszakított tárgyalás után, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes javaslatára a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága csütörtök este decemberre napolta el annak eldöntését, hogy három színház élére pályázatot írjanak-e ki, vagy meghosszabbítsák a jelenlegi direktorok megbízatását.

A kht.-ként működő Madách Színház, Új Színház és a Mikroszkóp Színpad igazgatójának megbízatása januárban lejár. Horváth Csaba a Főpolgármesteri Kabinet döntésére hivatkozva azt javasolta a kinevezésre jogosult bizottságnak, hogy pályázatokat írjanak ki. A Madách Színházat jelenleg Szirtes Tamás, az Új Színházat Márta István, a Mikroszkóp színpadot pedig Sas József vezeti

Kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt furcsállották, hogy miközben néhány hónapja két másik színház igazgatóját pályázat nélkül hosszabbították meg, most pályázat kiírását szorgalmazza a városvezetés. A főpolgármester-helyettes ezt részben azzal indokolta, hogy a formálódó színházi törvény pályázatot javasol a teátrumoknál. Mint mondta, a Főpolgármesteri Kabinet erre való tekintettel döntött a pályázat kiírása mellett.

Bőhm András (SZDSZ) bizottsági elnök elvi és erkölcsi okból is aggályosnak tartotta, hogy néhány hónap után eltérő módon rendezzék három színház igazgatását. Hangsúlyozva, hogy alapvetően pályázatpárti, hiányolta az érdemi indokolásokat, azt, hogy milyen új elvárások vannak az igazgatókkal szemben. Élesen bírálta a városvezetést, annak eljárását.

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) alelnök is annak a véleményének adott hangot, hogy “a városvezetésnek illene egyenlő mértékkel mérnie” az ilyen ügyekben. Emlékeztetett arra, hogy májusban az új közműigazgatókat sem pályázattal választották ki.

Csomós Miklós (Fidesz) alelnök is az egyenlő mértéket hiányolta, s hangsúlyozta, elfogadhatatlannak tartja a városvezetésnek ezt a “hűbérúri, feudális jellegű eljárását”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik