Élet-Stílus

Várhidi a szurkolók kedvence

A magyarok emberek mintegy fele egyáltalán nem érdeklődik sem a hazai, sem a külföldi labdarúgás iránt, de az utóbbi hónapokban a válogatott teljesítményét egyre többen figyelik. A Forsense felmérése szerint Várhidi Péter megítélése pozitív, a többség szeretné, ha meghosszabbítanák a szerződését.

A Forsense Piac- és Közvéleménykutató Intézet 2007. novemberi közvélemény-kutatásában a magyar labdarúgásról 600 embert kérdezett meg. A felmérésben részt vevőknek 1-től 5-ig kellett osztályozniuk, hogy mennyire érdekli őket a futball. A magyar futball esetében a kérdezettek 49, a külföldi labdarúgásnál 47 százalékuk jelölte meg az egyes értéket, míg a négyes, illetve ötös osztályzatot (érdeklődik, nagyon érdeklődik) a hazai futball esetében 18, a külföldinél 26 százalékuk választotta. A magyar válogatott esetében a kérdezetteknek „csak” 40 százaléka mondta, hogy egyáltalán nem érdekli, a négyes és ötös osztályzatot pedig 25 százalékuk választotta.

A nőket a válogatott érdekli

Az intézet munkatársai kiszámolták a három kérdés esetében az osztályzatok átlagát, majd 100-as skálára alakítottuk át. A három kérdés közül a magyar válogatott iránt a legmagasabb érdeklődés (36), ezt követi a külföldi labdarúgás (33), majd a magyar labdarúgás (28). Látható, hogy az indexek egyik esetben sem érik el a közepes szintet, tehát az 50 pontot, vagyis mindhárom kérdés esetében többségben vannak azok, akik nem vagy csak kis mértékben érdeklődnek a futball iránt.

A három kérdésre adott osztályzatok indexpontszámait, illetve a futball iránt érdeklődők arányát a különböző szocio-demográfiai csoportokban is vizsgálták. A legélesebb választóvonalat a nem jelenti: a férfiak mindhárom csoportban lényegesen nagyobb érdeklődést tanúsítanak a labdarúgás iránt, mint a nők, és ez az egyetlen csoport, ahol az érdeklődők (vagyis a valamelyik kérdésre legalább négyes vagy ötös osztályzatot adók) aránya meghaladja az ötven százalékot. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az első két kérdéshez képest a nők között lényegesen többen vannak azok, akik érdeklődnek a magyar válogatott iránt.

Végzettséggel nő a szimpátia

Lakóhely szempontjából nem találtak a Forsense munkatársai markáns különbségeket, bár az látható, hogy főképp a válogatott szereplését a budapestiek és a kisvárosokban élők nagyobb hányada követi figyelemmel. Az életkori csoportok mentén sem voltak jelentős eltérések, egyedül a 35-54 évesek csoportjában mértünk az átlagosnál valamivel nagyobb szimpátiát.

A nemek után az iskolai végzettség jelenti a legfontosabb választóvonalat: a válogatott esetében az iskolai végzettséggel párhuzamosan nő az emberek labdarúgás iránti érdeklődése. Szembetűnő továbbá, hogy a legfeljebb nyolc osztályt végzettek körében nagyon kevesen követik figyelemmel a labdarúgás eseményeit.

—-Marasztaljuk a kapitányt—-

Az elmúlt egy évben a kérdezettek többsége, 55 százaléka látott a helyszínen, tévén vagy interneten válogatott találkozót, viszont minden ötödik kérdezett a nemzeti csapat mérkőzéseinek többségét látta, és ugyanekkora azok aránya, akik meg tudták mondani, hogy Várhidi Péter a szövetségi kapitány.

Várhidi tevékenységét a kérdezettek döntő többsége pozitívan értékeli. A pozitív (négyes, ötös) osztályzatok aránya 30 százalék volt, viszont figyelembe kell vennünk, hogy köszönhetően a labdarúgás iránti viszonylag alacsony érdeklődésnek, csupán az összes megkérdezett 40 százaléka értékelte a kapitányt.

Jó osztályzatot kapott a kapitány

Ha csak azok osztályzatait vesszük figyelembe, akik vállalkoztak értékelésre (a kapitányt névről ismerők), akkor egyértelmű a Várhidi iránti szimpátia. A kapitányt értékelők 31 százaléka adott ötös, 45 százaléka pedig négyes osztályzatot, a negatív érdemjegyek aránya az öt százalékot sem érte el. A 100-as skálára kivetített átlagos értékelés 84 pont az értékelők körében.

Az összes megkérdezett 24 százaléka hallott arról, hogy év végén lejár a kapitány szerződése, de még azok körében is csak 49 százalék ez az arány, akik korábban vállalkoztak Várhidi Péter értékelésére. A szövetségi kapitányról kialakult kedvező képet jelzi, hogy a többség szeretné, ha meghosszabbítanák szerződését. Azok között, akik értékelték munkáját – tehát valamennyire ismerik -, 70 százalék azok aránya, akik egyértelműen támogatnák szerződése meghosszabbítását, 23 százalékuk inkább támogatná, és mindössze 7 százalékuk voksolna a kapitány menesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik