Élet-Stílus

A PC-piac ötödét akarja az Asus

Nem nehéz kitalálni, hogy a gyártó mivel szeretné megkaparintani az első helyet a személyi számítógépek piacán: reményeik szerint az Eee PC lemossa majd a pályáról a feleslegesen erős és drága asztali és mobil PC-ket.

A vállalat ezen elképzeléséről Jonney Shih, az Asustek vezérigazgatója számolt be a DigiTimesnak adott interjújában. Elmondta többek között, hogy véleményük szerint a mai asztali és mobilszámítógépek túlságosan is erősek, és sok esetben teljesen feleslegesnek tűnik az általuk ígért teljesítmény – nem is beszélve az árról, amelyért beszerzik őket. Éppen ezért egy olcsó, egyszerűségre törekvő megoldásnak komoly esélyei lehetnek akár még az első hely megszerzésére is.

“Úgy vélem, hogy a 20 százalékos piaci részesedés túlszárnyalására igen nagy esélyünk van 2010-ig, annál is inkább, mert a jövőben újabb hasonló termékekkel készülünk” – magyarázta Shih. A Gartner Dataquest előrejelzése szerint az év végére a leszállított PC-k száma eléri majd a 268 milliót, ami 12 százalékos növekedést jelent 2006-hoz képest. Az első számú PC-gyártó jelenleg a HP a maga 19,6 százalékával, míg az Asus az első ötbe sem fér be. Ezért is tűnik merész jóslatnak a 20 százalék, pláne, hogy egy ilyen megugrásra az utóbbi időben nem volt példa a PC-gyártók táborában.

Többen úgy vélik, hogy az Asus a PC-piac Wii konzoljává szeretne válni az Eee PC révén, ennek esélyeiről azonban igencsak megoszlanak a vélemények. Igaz ugyan, hogy a Nintendo szintén az olcsó készülékkel állította a feje tetejére a konzolpiacot, ám a Wii a kedvező ár mellett egy érdekes vezérlőt is fel tudott mutatni, amely megragadta a laikusok képzeletét. Az Eee PC ezzel szemben csak egy lebutított számítógép, amely nem kínál semmilyen különlegességet az egyszerűségre való törekvés mellett.

A cég mindenesetre úgy véli, hogy az asztali számítógépek manapság feleslegesen erősek. Jönnek a négymagos processzorok és a nyolcmagos változatok megjelenése sincs messze, erre még az évtized vége előtt sor kerülhet. A kérdés az, hogy valóban szükség van-e minderre – az Asus szemszögéből viszont az, hogy mennyiben lesz életképes az Eee PC a hagyományos megoldások mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik