Élet-Stílus

Magyar-görög: egy becsületbeli ügy

Szerda este a magyar válogatott befejezi Eb-selejtezőit, a Puskás Ferenc stadionban a címvédő, s már rég továbbjutó görög válogatott lesz Várhidi Péter csapatának ellenfele.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A görögök nyugodtan tekinthetnek a budapesti találkozó elé, címvédési esélyük nyáron megadatik, a Magyarország elleni találkozót akár felkészülési találkozónak is felfoghatják.

Ettől függetlenül, vagy épp ezért Otto Rehhagel a lehető legerősebb keretet jelölte ki – a Málta elleni 5-0-s siker után mindez annyiban változott, hogy különböző problémák miatt Trajanosz Dellasz, Jonannisz Gumasz és Vassziliosz Toroszidisz otthon maradt – kedden végül 18 játékos érkezett Budapestre.

Feledtetni Chisinaut

Magyar szempontból is (rég) felfogható tétnélküliként a találkozó, bár amennyiben a csapat egy esetleges győzelemmel megcsípné a C-csoport negyedik helyét, a következő selejtezők során előkelőbb besorolást kapna. Az európai erőviszonyok tekintetében ez alighanem mellékes tényező; a Várhidi-csapatnak inkább renoméját kellene visszaállítania, hisz a chisinaui találkozón csúnyán beleszaladt, vagy belehátrált a késbe.

Magyar-görög: egy becsületbeli ügy 1

Magyar-görög: egy becsületbeli ügy 2

Magyar falanx Iraklióban: Vadócz, Tõzsér és Bodor próbálja megállítani Gekaszt. A háttérben Juhász figyel. (MTI/EPA)

Magyar-görög: egy becsületbeli ügy 3


A korábban látott lelkes, olykor ötletes játéknak nyoma sem volt, s ez annyiban pozitív, hogy ennél már csak jobb jöhet. De legalábbis becsületesebb. Feltehetően a szurkolók is így gondolták, hisz hétfőig mintegy 24 ezer belépő lelt gazdára, ami a legújabb kori válogatott találkozókra nem volt jellemző. Buzdításban nem lesz tehát hiány, s a magyar csapat esélyeit növelheti, hogy a tétnélküli találkozókon rendszerint jobban teljesít – elég csak a németek és az olaszok elleni meccsekre visszagondolni.

Eb-formában a vendégek

A két együttes irakliói találkozójából kiindulva viszont a vendégeknél a fór. Bár a görög válogatott játéka távolról sem látványos, a taktikai repertoár, illetve az edzői ukáz gyakorlatba átültetése terén a címvédő kiemelkedett a csoportból, s ezt a magyarok elleni 2-0 során is bizonyította. Az európai klubokban – illetve a rendre Bajnokok Ligájában szereplő hazai nagy egyesületekben – futballozó játékosok tapasztalat terén jobbak, de az egyéni képességeket tekintve is feléjük billen a mérleg nyelve.

A görög válogatott „jól áll a lábán”, védelme rendkívül stabil, ritkán pánikol. A két szerdai ellenfél között talán ez a legnagyobb különbség, hisz az elmondható, Várhidi Péternek még keresnie kell védőit, a Moldovában látott négyes a nemzetközi szinthez kevés – ezen ugyan árnyalatnyit javíthat az eltiltása után visszatérő Juhász játéka, s pláne az, hogy a középpályán a lágyéksérüléséből felépülő Vass személyében az egyetlen szűréshez értő futballista is szerepet kaphat. A kreatív szekció ugyanakkor gyengül, hisz Gera Zoltán a legutóbbi mérkőzésen megkapta második sárga lapját, ezért nem léphet pályára.

Visszatérhetnek a hiányzók

A szövetség hivatalos honlapján nyilatkozó Várhidi Péter is komoly előrelépést vár a Juhász-Vass kettős szerepeltetésétől:
„Természetesen a győzelem a célunk. A görög válogatott igen jó labdarúgókból álló, kiforrott csapat, ráadásul nyugodtan is játszhat majd ellenünk, hiszen már továbbjutott. Mi azonban itthon lépünk pályára, és örömet is szeretnénk okozni szurkolóinknak. A szerdai meccsen Gera Zoltán sárga lapjai miatt nem játszhat, de Juhász Roland biztosan visszatér a csapatba és remélem, Vass Ádámra is számíthatok majd. Arra törekszünk, hogy válogatottunk ismét olyan stabil legyen, mint a sikerrel megvívott mérkőzéseken, és hogy győzelemmel fejezzük be az évet.”

Otto Rehhagel viszont örül annak, hogy nem létszükséglet csapata számára a három pont megszerzése. A német tréner a Puskás Ferenc Stadionban 20:15-kor kezdődő mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján kijelentette: több játékosnak is szeretne bizonyítási lehetőséget adni.
“Szombaton, a Málta elleni találkozón elkezdtük a felkészülést a jövő nyári osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságra” – mondta Rehhagel. “A magyarok elleni összecsapás kiváló lehetőség arra, hogy újabb, az Eb-n számításba vehető futballistát kipróbáljunk. Számunkra a minél jobb felkészülés a legfontosabb, mindent ennek rendelünk alá. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem akarunk nyerni szerdán.”

Rehhagel motivált magyar csapatra számít, amelyből Hajnal Tamást emelte ki, mint számára legismertebb játékost.
“A magyarok a 3-0-ás moldovai vereség után mindent megtesznek azért, hogy kiköszörüljék ezt a csorbát, motivált ellenfélre és nagy küzdelemre számítok.”

A magyar válogatott tagjai hétfő délután közel másfélórás átmozgató edzésen vettek részt a szerda esti találkozó helyszínén, a Puskás Ferenc Stadionban. Vass, sőt, az eltiltása ellenére a társakkal tartó Gera Zoltán is részt vett a hétfői edzésen. Jó hír, hogy a pálya talajával mindenki elégedett volt, a stadion gyepét nem viselte meg az utóbbi napok időjárása.

A statisztika a vendégeknek kedvez. A magyarok eddig háromszor nyertek és öt döntetlen mellett hét alkalommal szenvedtek vereséget – és 1987 óta nem nyertek. A 16. magyar-görögön az angol Rob Styles vezeti majd ki a csapatokat, munkáját két honfitársa, David Bryan és James Devine segíti.

Eb-selejtező, C-csoport

Magyarország-Görögország
Budapest, Puskás ferenc stadion. Vezeti: Styles (angol)
Várható kezdőcsapatok
Magyarország: Fülöp – Szélesi, Vaskó, Juhász, Vanczák – Vass, Tőzsér, Halmosi – Hajnal, Buzsáky – Priskin.

—-Az eddigi magyar-görög mérkőzések—-

1938. március 25., Budapest, vb-selejtező:
Magyarország-Görögország 11-1
Magyar gólszerzők: Zsengellér (5), Nemes (3), Titkos (2), Vincze

1976. október 9., Athén, vb-selejtező:
Görögország-Magyarország 1-1
Magyar gólszerző:
Kereki

1977. május 28., Budapest, vb-selejtező:
Magyarország-Görögország 3-0
Magyar gólszerzők: Pusztai, Nyilasi, Fazekas

1978. október 29., Szaloniki, Eb-selejtező:
Görögország-Magyarország 4-1
Magyar gólszerző: Várady

1979. május 2., Budapest, Eb-selejtező:
Magyarország-Görögország 0-0

1983. május 15., Budapest, Eb-selejtező:
Magyarország-Görögország 2-3
Magyar gólszerzők: Nyilasi, Hajszán

1983. december 3., Szaloniki, Eb-selejtező:
Görögország-Magyarország 2-2
Magyar gólszerzők: Kardos, Törőcsik

1986. november 12., Athén, Eb-selejtező:
Görögország-Magyarország 2-1
Magyar gólszerző: Boda

1987. október 14., Budapest, Eb-selejtező:
Magyarország-Görögország 3-0
Magyar gólszerzők: Détári, Bognár Gy., Mészáros

1988. november 15., Athén, barátságos:
Görögország-Magyarország 3-0

1989. október 25., Budapest, barátságos:
Magyarország-Görögország 1-1
Magyar gólszerző: Szekeres J.

1992. november 11., Szaloniki, vb-selejtező:
Görögország-Magyarország 0-0

1993. március 31., Budapest, vb-selejtező:
Magyarország-Görögország 0-1

2005. november 16., Athén, barátságos:
Görögország-Magyarország 2-1
Magyar gólszerző: Kenesei

2007. június 2., Iraklió, Eb-selejtező:
Görögország-Magyarország 2-0

—-A két válogatott kerete—-

A magyar keret

Kapusok:
Fülöp Márton (Leicester City), Balogh János (DVSC-TEVA), Balajcza Szabolcs (Újpest FC)
Védők:
Csizmadia Csaba (SV Mattersburg), Vermes Krisztián (Újpest FC), Vaskó Tamás (Bristol City FC), Balogh Béla (Colchester United), Szélesi Zoltán (RC Strasbourg), Vanczák Vilmos (FC Sion), Juhász Roland (Anderlecht)
Középpályások:
Tóth Balázs (Racing Genk), Dzsudzsák Balázs (DVSC-TEVA), Halmosi Péter (Plymouth Argyle), Tőzsér Dániel (AEK Athén), Leandro De Almeida (DVSC-TEVA), Filkor Attila (Internazionale), Hajnal Tamás (Karlsruhe), Buzsáky Ákos (QPR), Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Vass Ádám (Brescia)
Támadók:
Feczesin Róbert (Brescia), Priskin Tamás (Watford FC)

A görög keret

Kapusok:

Antoniosz Nikopolidisz (Olympiakosz), Konsztantinosz Halkiasz (Arisz)
Védők:
Hrisztosz Pacacoglu (Olympiakosz), Georgiosz Szeitaridisz (Atlético), Nikolaosz Szpiropulosz (Panioniosz), Szotiriosz Kirjakosz (Frankfurt), Lukasz Vintra (Panatinaikosz), Mihalisz Kapszisz (APOEL)
Középpályások:
Sztilianosz Jannakopulosz (Bolton), Angelosz Baszinasz (Mallorca), Georgiosz Karagunisz (Panatinaikosz), Konsztantinosz Kacuranisz (Benfica), Alekszandrosz Ciolisz (Panatinaikosz), Joannisz Amanatidisz (Frankfurt)
Támadók:
Georgiosz Szamarasz (Manchester City, Theofanisz Gekasz (Leverkusen), Dimitriosz Szalpigidisz (Panatinaikosz), Nikolaosz Liberopulosz.(AEK)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik