Élet-Stílus

Landis nem hagyja magát

Benyújtotta fellebbezését a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) Floyd Landis amerikai kerékpáros, akit doppingvétség miatt megfosztottak 2006-os Tour de France-elsőségétől.

Kapcsolódó linkek

bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

Az amerikai kerékpárosnak ez az utolsó esélye arra, hogy visszaszerezze bajnoki címét és jó hírnevét. A Sportdöntőbíróság várhatóan a jövő év elején foglalkozik majd az üggyel.

A 31 éves amerikai kerékpáros a tavalyi Tour de France 17. szakasza után produkált pozitív mintát: szervezetében túl magas volt a tesztoszteronszint. Ezt követően az USADA, azaz az amerikai doppingellenes ügynökség a 2006-os Touron levett hét, először negatív eredményt hozott mintáját is ellenőriztette, és az egyik francia laboratóriumban – speciális módszerekkel – elvégzett vizsgálatok szintén magas tesztoszteron-értéket mutattak ki.

Az ártatlanságát hangoztató kerékpáros a laborban elkövetett hibáknak tulajdonította az eredményt, egy választott bíróság azonban szeptemberben bűnösnek találta. Ezt követően fosztották meg győzelmétől (a tavalyi Tour de France-győztes ezzel a spanyol Oscar Pereiro lett), és kétéves eltiltással is sújtották.

Floyd Landis a francia országúti kerékpáros körverseny 105 éves történetében az első, akit győztesként diszkvalifikáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik