Élet-Stílus

Bővülés mellett pesszimizmus a lakáspiacon

A korábbiaknál borúsabbak a lakosság lakásépítésre vagy -vásárlásra vonatkozó szándékai – derül ki a GKI-AL Holding és az Ingatlan és Befektetés című szaklap felméréséből.

Újra gyengült a fővárosi ingatlanindex, értéke októberben -16,5 volt, amely az ingatlanpiaci kilátások enyhe romlását mutatja az első félévi, illetve a tavaly őszi állapothoz képest. A pesszimizmusba hajló várakozásokat egy növekedési szakaszba lépő újlakás-piac mellett regisztrálták az ingatlanpiaci elemzés során. A 2007. októberi felmérés szerint még mindig a lakáspiacon a legpesszimistább a megítélés, sőt a borúlátás kissé erősödött a negyedévvel ezelőttihez viszonyítva.


Emelkedő telekárak

Az üzleti ingatlanok piacán a legfontosabb változás az előző negyedévihez képest, hogy az indexben szereplő összes ingatlantípus esetén a vállalati – azaz a keresleti – kilátások romlottak. Az ingatlanforgalmazó cégek összesített kilátásai – az irodapiacon kívül – minden szegmensben javultak az előző felméréshez mérten, beleértve az indexben nem szereplő ipari ingatlanokat és építési telkeket is.


Az új építésű ingatlanok eladási árainak várható emelkedése a harmadik negyedévben a prognózisok szerint 5 százalék körül lesz. A használt ingatlanok körében az üzlethelyiségek és a raktárak ára továbbra is várhatóan gyorsabban nő, mint a többi épülettípusé. Budapesten – a korábbi stagnálás után – áremelkedésre számítanak. A fővárosi telekárak várható növekedési üteme is emelkedett, most 8 százalékpont körüli az összesített várakozás.



Bővülés mellett pesszimizmus a lakáspiacon 1

Továbbra is kelendőek a belvárosi lakások (forrás: civertan)


Keresett a Belváros és Újpest

Az elmúlt negyedévhez képest csaknem 10 százalékkal nőtt a kínálat az új lakások piacán: ma a fővárosban 9900 darab, az építés különböző fázisában lévő lakás vár eladásra. Év eleje óta változatlan, mintegy 1500 a készleten lévő, vagyis már átadott lakások mennyisége, azonban ezek a lakások folyamatosan cserélődnek.


Kismértékben csökkent az eladások száma, míg 2006 első háromnegyed évében 7460, idén ugyanebben az időszakban 6834 új lakás talált gazdára Budapesten. Kiemelkedő kínálatbővülést regisztráltak Budán a III. és a XXII. kerületben, Pesten pedig a IX., és a XX. kerületben valamint a XIII. kerület Vizafogó részén. Az eladásra váró új lakások száma jelentősen csökkent a pesti Belvárosban, a VII. kerületben, valamint Újpesten, Rákoskeresztúron és a XXI. kerületben. Az újlakás-piacon az árak tavasz óta átlagosan 4 százalékot meghaladó mértékben drágultak, az egy évvel ezelőtti időszakhoz viszonyítva pedig több mint 9 százalékos az emelkedés.


—-Pezsgő irodapiac—-

A budapesti irodapiacon továbbra is erős a túlkínálat, de ennek mértéke – dacára a számottevő fejlesztéseknek – az előző két megkérdezéshez képest nem növekedett. Az ingatlanfejlesztő és – forgalmazó vállalkozások a következő tizenkét hónapban a fővárosi és a Pest megyei irodapiacon a mai helyzet fennmaradását valószínűsítik. Kelet- és Nyugat-Magyarországon a túlkínálat erősödése a leginkább valószínű.

Élénk a kereskedelmi ingatlanok piaca, a verseny továbbra is éles, a piaci szereplők valószínűleg átmenetinek vélik az idei megtorpanást. Az előző időszakhoz képest – országos átlagban – érdemben nem változott a piaci túlkínálat – persze jelentősek a területi különbségek. Az ingatlanos cégek képviselői a következő egy évben a fővárosban a túlkínálat enyhe csökkenését várják. Kelet-Magyarországon is hasonló a várakozás, Nyugat-Magyarországon ennek növekedésére számítanak.


Élénkül a raktárpiac

A logisztikai piacon egyszerre érezhető a nemzetközi verseny erősödése és a növekedési lehetőségek bővülése. A hazai raktárpiacon 2006 közepétől érezhető a fejlesztések élénkülése, s ez a lendület jelenleg is tart. A következő egy évben várhatóan a raktárpiacon csökken a túlkínálat mértéke. Az ingatlanfejlesztők korábbi derűlátása jelentős mértékben lecsökkent, a fejlesztések üteme a közeljövőben szerintük stagnálni fog. A kereslet növekedését valószínűsítik – Pest megye kivételével – az egész országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik