Élet-Stílus

Múlt-jelen, Sampras-Federer álommeccs

Roger Federer és Pete Sampras, ketten a tenisz halhatatlanjai közül. Mindössze egyszer találkoztak – ez nem maradhatott így. Szerencsére úgy döntöttek, játszanak még egyet-kettőt.

Kapcsolódó linkek


tenisz.lap.hu
sport.lap.hu

Egy három mérkőzést felölelő bemutató-sorozaton ismét egymásnak feszül Roger Federer és Pete Sampras, a tenisz elmúlt bő évtized két kimagasló alakja.

Federer saját bevallása szerint egykori kedvencével találkozik majd, a két csillag összesen 26 Grand Slam tornával büszkélkedhet, ebből a csúcstartó amerikai 14-et tudhat magáénak.
Az első, szöuli találkozóra készülő Sampras szerint rekordja veszélyben van ugyan, de a legjobb kezekbe kerülhet:
„Feledhetetlen érzés lesz Rogerrel játszani. Ő éppúgy maga alá gyűrte generációját, mint ahogy ez nekem is sikerült olykor. De álszerénység nélkül állítom – ő ezt jobban teszi. Sokáig voltam világelső, de az ő királysága tovább tart majd, mint ahogy a nagy tornagyőzelmek számát tekintve is messzibbre juthat. Legkevesebb 17-18-nál áll meg.”

Az összecsapásnak természetesen a sanghaji Mesterek Kupáját a hétvégén elképesztő fölénnyel megnyerő svájci az esélyese, hisz karriere csúcsán van, míg „Pistol Pete” öt évvel korábbi visszavonulása óta az elmúlt időben ragadott ismét ütőt – a veteránok között.

“Fő hobbim volt, hogy utánoztam őt”

Ám Sampras neve is garancia a jó teniszre, mi sem árulkodik jobban erről, mint amit a Jim Courier Outback Champions szeinor-tornákon bemutatott: háromszor állt rajthoz, és veretlen maradt.
„Talán jobban ütöm a labdát, mint korábban, igaz ez elsősorban a visszavonulásom óta is rohamosan fejlődő technológiának köszönhető. Persze, az idő nem múlik el nyomtalanul, már távolról sem vagyok olyan robbanékony. S a menetközi váltás sem működik mindig. Ettől függetlenül örömmel tölt el a játék.”

Szöul után a két remek játékos Kuala Lumpurba, majd Makaóba költözik. Az érdeklődés óriási, a jegyek elővételben mind elkeltek. A Hong Kong-i székhelyű Entertainment Group Limited ötletgazda ügyvezetője, Lincoln Venancio szerint a figyelem jogos, „hisz életre szóló élménynek ígérkezik” az összecsapás.
„Egyesek a Muhammad Ali-Joe Frazier klasszikussal hasonlítják, mások szerint olyan ez, mintha Pelé és Maradona egyszerre lépnének pályára, vagy Van Gogh és Picasso közösen festenének.”

Federer is úgy véli, hogy maradandó élménnyel gazdagíthatják a szerencsés jegytulajdonosokat. A svájci elárulta azt is, hogy nem egy mozdulatot ellesett egykori példaképétől:
„Még gyerekkoromban az volt az egyik fő hobbim, hogy utánozni próbáltam Sampras híres fonákütéseit. Órákig néztem őt a képernyőn, s ma állíthatom, egyik fő fegyvere engem is sokszor kisegít. Nem lesz könnyű ellene játszani. Idén Los Angelesben vele edzettem és bizony még mindig nagyon jó. Fonákja cseppet sem gyengült, de a szervái is a régiek. És ahogy a hálóhoz fellép és röptézik – nos, az kötelező tananyag. ”

“Te leszel az utódom!”

Az öt US Open mellett két ausztrál bajnoki címet is nyerő Sampras elsősorban Wimbledonban volt egyeduralkodó – hétszer emelhette a magasba az All England Club trófeáját. A világranglistát 286 héten át vezető görög származású amerikai 64 tornát nyert pályafutása alatt, apró sikertelensége, hogy a Roland Garroson nem mozgott otthonosan. A Párizsban szintúgy nyeretlen, igaz, döntőt már játszó Federer 53 megnyert versenynél áll.

Kettejük egyetlen mérkőzésére Wimbledonban került sor – a 2001-es torna nyolcaddöntőjében Federer ötjátszmás drámai csatában legyőzte Samprast; megszakítva ezzel az amerikai ötéves londoni veretlenségét, egyben megelőlegezve egy új korszakot.

A legenda azt tartja, a meccs után a „Te leszel az utódom” mondattal Sampras már idő előtt megjósolta Federer későbbi diadalútját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik