Élet-Stílus

Hiller kijelölte az Iparművészeti főigazgatóját

Az oktatási és kulturális miniszter 2007. december 1-jétől Renner Zsuzsannát bízta meg az Iparművészeti Múzeum vezetésével.

Renner Zsuzsanna főigazgatói programjának alappilléreként határozta meg – az Iparművészeti Múzeum eredeti céljainak megerősítése mellett – az intézmény küldetésének újrafogalmazását és a múzeumi-közművelődési tevékenység módszereinek megújítását – áll az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményében. E célkitűzések közé tartozik, hogy kapcsolatot tartson a kortárs iparművészet és formatervezés művelőivel, műhelyeivel, szakmai szervezeteivel, illetve gyűjtő és kutató helye legyen ezen törekvéseknek, másrészt pedig inspirációs forrásként szolgáljon e csoportoknak. Az intézmény kiemelt feladata nagy értékű történeti anyagának sokoldalú és széleskörű bemutatása, a tárgyakat létrehozó korok és kultúrák megismertetése, s ennek eredményeképpen a vizuális kultúra, az ízlésformálás elősegítése.

Az újonnan kinevezett főigazgató bízik abban, hogy az Iparművészeti Múzeum az iparművészet, a design és a kreatív szektor, illetve a művészettörténeti kutatás maghatározó bázisává válik a közeljövőben – áll a közleményben.

Renner Zsuzsanna 1990-től muzeológusként, majd 1994-től főmuzeológusként dolgozott az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumában. 2003-tól a Hopp Múzeum igazgatói posztját töltötte be. Széleskörű tudományos és oktatói tevékenységet folytat.

Takács Imrét menesztették

A főigazgatói beosztásra öten pályáztak azt követően, hogy az oktatási és kulturális miniszter az Iparművészeti Múzeumban lezajlott felügyeleti vizsgálatokat követően 2007. augusztus 31-i hatállyal visszavonta az addigi főigazgató, dr. Takács Imre vezetői megbízatását.

Tekintettel arra, hogy a munkáltatói intézkedéssel kapcsolatosan az utóbbi időben számos téves feltételezés látott napvilágot, a munkáltatói jogkör gyakorlója közli, hogy a vonatkozó felügyeleti vizsgálatok megállapításai szerint dr. Takács Imre az Iparművészeti Múzeum vezetőjeként súlyosan és sorozatosan megszegett számos, vonatkozó pénzügyi és gazdálkodási jogszabályt.

A megbízatás visszavonásának részletes indoklása – melyet a minisztérium mintegy két hónapja, a jogszabályi előírásoknak megfelelően ismertetett a volt főigazgatóval – csak dr Takács Imre beleegyezésével tehető nyilvánossá, aki ettől eddig elzárkózott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik