Élet-Stílus

Timo Glock a Toyotáé

Hivatalossá vált: 2008-ban a német Timo Glock lesz a Forma-1-es Toyota istálló egyik versenyzője. A BMW idei tesztpilótája honfitársát, a lejárt szerződésű Ralf Schumachert váltja.

Kapcsolódó linkek


forma1.lap.hu
sport.lap.hu

Glock az olasz Jarno Trulli csapattársa lesz a németországi székhelyű japán istállóban.

Megszerzését az tette lehetővé, hogy a BMW Williams nem élt elővásárlási jogával, illetve az általa felkínált tesztpilótai posztot Glock nem fogadta el, arra hivatkozva, hogy “mert máshonnan jobb ajánlatot kapott”.

Az 1982-es születésű pilóta Glock 2004-ben már szerepelt a Forma-1-ben, a Jordan autóit tesztelte, és négy futamon helyettesítette az olasz Giorgio Pantanót.

Első versenyén, Kanadában hetedik lett – igaz, pontszerző pozícióját annak köszönhette, hogy a Williams és a Toyota autóit diszkvalifikálták (a pályán 11. volt).

Egy évvel később az amerikai CART-sorozatban autózott. A Paul Gentilozzi által főnökölt Rocketsports istállóval legjobb eredményét természetesen a már ismert kanadai aszfaltcsíkon érte el; a Circuit Gilles Villeneuve-ön második lett úgy, hogy egy szabálytalanul bevett sikán miatt át kellett adnia vezető helyét Oriol Serviának. Az idényt nyolcadikként zárta, ellenben ő lett az Év újonca.

2005 végén visszatért Európába, s a 2005-ös szezonban oly sikeresen vezette a BMW csapat autóit, hogy a müncheniek tesztpilótai szerződéssel lepték meg 2006-ban. Ám a következő idényben a bajorok inkább Sebastian Vettelre bízták a munka dandárját – nem véletlen, hogy Robert Kubica kanadai balesete után utóbbi kapott lehetőséget. 2007-ben Glock megnyerte a Forma-1 „előszobájának” tartott GP2 világbajnoki sorozatot.

A sikert követően több csapattal is hírbe hozták, míg a BMW azzal igyekezett megtartani, hogy első számú teszt-, egyben tartalékpilótának nevezte ki. Glock azonban nem élt a lehetőséggel, inkább a versenyzést választotta.

November 16-án a szerződéseket vizsgáló és a Forma-1-es licenszet kiadó bizottság pozitívan bírálta el ügyét, a szerződést hétfőn aláírták, így jövőre ő lehet a Toyota egyik versenyzője.
„Rendkívül boldog vagyok, hisz mindig azért dolgoztam, hogy Forma-1-es pilóta lehessek. Igyekszem majd meghálálni a Toyota istálló bizalmát, s bár 2004 óta nem versenyeztem a Forma-1-ben, rendszerességgel teszteltem, így nem hiszem, hogy problémát jelentene az átállás. A GP2 bajnokaként igyekszem majd folytatni azt a hagyományt, ami Nico Rosberg és Lewis Hamilton személyéhez kötődik.

A csapat Glock előtt a japán Kobajasi Kabuit szerződtette tesztpilótának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik