Élet-Stílus

Szimulátoron gyakorolnak mostantól a masiniszták

Üzembe helyezték a MÁV Zrt. Mozdonyok Elektronikus Interaktív Szimulátor (MELIS) rendszerét a Baross Gábor Oktatási Központban.

A MÁV Zrt. a modern oktatási mozdony szimulátort európai uniós közbeszerzés keretében vásárolta meg a francia CORYS T.E.S.S cégtől 369 millió forintért.

Dancsa Attila, az oktatási központ vezetője az átadáson hangsúlyozta: a MÁV Zrt. lehetővé teszi, hogy a mozdony szimulátort a magánvasutak is igénybe vegyék.

Dancsa Attila elmondta: a szimulátor használata alkalmat ad a mozdony-vezetéstechnika elsajátítására, a vezetési készségek, képességek fejlesztésére, a rendkívüli helyzetek gyakorlására, a vonalismeret elsajátítására.


Szimulátoron gyakorolnak mostantól a masiniszták 1

„A hármas vágánynál kérjük vigyázni !”



A pálya látványelemeit egy nagy teljesítményű LCD kivetítő, valamint egy falra szerelt 100 col átmérőjű vetítőernyő és két – a kabinszerkezet külső részére szerelt visszapillantó tükör látványát megjelenítő – 17”-os LCD monitor biztosítja. A tesztvezetések során a hallgatóknak lehetőségük van nappal és éjszaka, napsütésben és hóban is mozdonyt vezetni.

A szimulátor programjában egyelőre a Kelenföld–Győr 125 kilométer hosszú vasúti szakasz szerepel, de a MÁV megvásárolta a pályafejlesztő lehetőségét, így a későbbiekben újabb pályaszakaszt programoznak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik