Élet-Stílus

Elsősorban a fiatalok internetfüggők

Thomas Hintz mannheimi pszichológus szerint az internetfüggőség különösen a mai 14-20 év közötti korosztály tagjait érinti.

Az internetfüggőség egyre komolyabb méreteket ölt világszerte, így Németországban is. Éppen ezért a német pszichiáterek, pszichoterapeuták és neurológusok megpróbálnak választ keresni az okokra, megismerni a terápiás lehetőségeket és az internetfüggőség hosszú távú hatásait.


„A fiatalok internetfüggőségét leggyakrabban az online játékok, a chatelés vagy egy virtuális világban létrehozott online identitás kiépítése váltja ki” – jelentette ki a Mannheimi Mentálhigiéniai Központi Intézet munkatársa. A szakember szerint a betegséget elsősorban a szociális kapcsolatoktól való félelem, az önbizalom hiánya vagy a depresszív hajlamok váltják ki.


Nem betegség

Maga a fogalom egyébként 1996 óta létezik, azonban a tudósok véleménye a mai napig megoszlik arról, hogy egy személyt érintő egyszerű zavarról vagy egy komoly lelki problémáról van-e szó. Az internetfüggőséget Németországban nem betegségként tartják számon, hanem úgynevezett impulzuskontroll zavaraként – ebbe a csoportba sorolják a szakemberek például a játékszenvedélyt és a kleptomániát is.


Amerikai és berlini felmérések szerint jelenleg az internetezők kereken 10 százaléka függő, ez négy százalékkal több mint az egy évvel korábban mért adat.



Elsősorban a fiatalok internetfüggők 1

Naponta több órát töltenek a gép elõtt (forrás: sxc)


Elsorvadó kapcsolatok

A fiatalok mellett a leginkább az egyedülálló személyek vannak veszélyben. A függők egy százalékának életét komolyan befolyásolja ez a probléma, éjszakába nyúlóan lógnak a világhálón, emiatt elkésnek vagy kimaradnak az iskolából, a munkából és fokozatosan elsorvadnak szociális kapcsolataik. Gyakran amikor nincsenek az interneten, akkor is csak a virtuális világra gondolnak.


A kutatók szerint az internetfüggők átlagosan hetente legalább 35-40 órát töltenek a világhálón és leggyakrabban a szociális igényeiket (mint például az ismerkedés, kapcsolattartás) elégítik ki. Ez egy ördögi kör, hiszen sokan tudják, hogy ez nem jó állapot, azonban egyedül mégsem képesek változtatni rajta, segítséget pedig csak elvétve kérnek. A német szakemberek úgy vélik, a háttérokokat kell kideríteni és a valódi problémákra kell megoldást találni. Éppen ezért létrehoztak egy az internetfüggőséggel foglalkozó oldalt is, ahol az érdeklődők számos kérdésre választ kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik