Élet-Stílus

Ír-rali: Loeb a végső győzelem kapujában

Sébastien Loeb nyerte a rali-világbajnokság Ír Nagydíját. A francia az összetettben is átvette a vezetést azok után, hogy riválisa, a finn Marcus Grönholm még pénteken kiesett.

Kapcsolódó linkek


rally.lap.hu
sport.lap.hu

Vasárnap Loeb úgymond „biztonságit” autózott – a napot két másodperccel zárta gyorsabban, mint a végül ötödikként leintett, s az utolsó speciálison élen befutó norvég Petter Solberg.

A két finn, a 19., illetve a 17. és a 18. gyorsaságit megnyerő Jari-Matti Latvala és Mikko Hirvonen jelentősen feljavult, ám ez csak ahhoz volt elég, hogy megközelítsék az élen álló Citroen-duót.

Loeb nem követte el azt a hibát, amit korábban Japánban – az utolsó vb-idényét teljesítő Grönholm kicsúszása után ezúttal óvatosabb volt, és négypontos hátrányát hategységnyi előnyre változtatta.

A francia menő legnagyobb riválisa a pénteki negyedik gyorsasági szakaszon esett ki.

Az összetettben akkor még négypontos előnnyel rendelkező finn pilóta megnyerte a verseny csütörtöki, 1.8 kilométeres prológját, és pénteken is jól tartotta magát; egészen a Sligóhoz közeli balesetig. Ott egy jobbos kanyar után falnak csapta a Fordját, s mivel szédülésre és komoly fájdalmakra panaszkodott, kórházba szállították – a szakaszt pedig törölték.


Ír-rali: Loeb a végső győzelem kapujában 1

Loeb már pénteken élt a lehetõséggel (AP)


Loeb már pénteken élt a lehetőséggel, s az élen zárta a napot, szombaton pedig három speciális szakaszt is megnyerve, tovább növelte előnyét. Grönholmot az vigasztalhatja, hogy az egyszer sem diadalmaskodó franciával ellentétben már kétszer (2001, 2006) is megnyerte a szezonzáró Brit Nagydíjat – ám Loeb akár ötödikként is végezhet Angliában úgy, hogy Grönholm nyer (akkor 114 pontosak lennének mindketten, de a címvédő nyolc futamgyőzelmével szemben a finn csak hatot tudna felmutatni).

A konstuktőrök versenyében a Ford behozhatatlan előnyre tett szert, így megnyerte a világbajnokságot.

Ír Nagydíj
– a rali-világbajnokság 15. futama

Végeredmény (20 gyorsasági szakasz):
1. Loeb, Elena (francia, monacói, Citroen C4 WRC) 3:01:39.2, 108.6 km/ó átlag
2. Sordo, Marti (spanyol, Citroe:n C4 WRC) +0:53.4
3. Latvala, Anttila (finn, Ford Focus WRC) +1:48.2
4. Hirvonen, Lehtinen (finn, Ford Focus WRC) +2:17.7
5. P. Solberg, Mills (norvég, brit, Subaru Impreza WRC) +2:55.8
6. Wilks, Pugh (brit, Subaru Impreza WRC) +5:57.9

A pontverseny állása
Pilóták:
1. Loeb 110 pont, 2. Grönholm (finn, Ford Focus WRC) 104, 3. Hirvonen 89, 4. Sordo 61, 5. P. Solberg 42, H. Solberg (norvég, Expert Ford WRC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik