Élet-Stílus

Eb-selejtezők: szomorú Skócia, fellélegző Anglia

Szombaton további hat válogatott csatlakozott a továbbjutását már korábban kivívó Csehország, Görögország, Németország, Románia és a két rendező, Ausztria és Svájc társaságához.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

Smolarek és Lengyelország első Eb-je

Az A-csoportban Lengyelország Smolarek duplájának köszönhetően legyűrte a belgákat, és történelmi sikert ért el, fennállása során először kijutott a kontinensviadalra.

A spanyol Racing sztárja szinte egyedül lőtte tovább csapatát – két gólja mellett ha kellett, motiválta a társakat, de megmozdulásaival lelket öltött az ünnepelni érkező, ugyanakkor az első félidő kilátástalan hazai játéka láttán kókadni kezdő lengyel szurkolókba is.

Második gólja – könnyed alácsippentéssel emelte át a belga kapust – maga volt a mestermunka. Lengyelország ünnepelhet.


Eb-selejtezők: szomorú Skócia, fellélegző Anglia 1

A lengyel hõs: Euzebiusz Smolarek (AP)



Gyászhangulat a Hampden Parkban

A B-csoportban egy hosszabbításban szerzett gól miatt dőlt minden. 90 percnyi játék után a Hampden Parkban Skócia és a világbajnok Olaszország 1-1-re állt, ám egy perccel később egy Hutton-Chiellini összecsapás után a vendégek jutottak szabadrúgáshoz, és Pirlo ívelése után Panucci talált a hálába, maximálisan meghálálva Roberto Donadoni bizalmát (az egykori csapattársat – a Milanban még hajdanán egymás oldalán játszottak – Oddo helyére jelölte az olasz kapitány). Olyan gól volt, ami három nemzetet befolyásolt, hisz a két riválison kívül a franciák is feszülten figyelték a glasgowi meccset.

A dolog, azaz a szép kis Panucci-fejes, szépséghibája, hogy a Hutton-Chiellini párharcnál előbbinél volt a labda, s nem kizárható, hogy a skótoknak járt volna kifele szabadrúgás. „Nagyon szomorú vagyok – árulta el Alex McLeish, a skót válogatott szövetségi kapitánya. – Nem érdemeltünk vereséget. Ma este nem. A játékosok sem. Többször is a szakadék szélére szorítottuk az olaszokat, igaz, ők ellentámadásból és a meccs végén is veszélyesek voltak. Az egyenlítő gólunk után viszont kezünkben volt a sorsunk, erre a bíró elvette azt tőlünk. Borzalmas érzés így veszíteni” – tette hozzá.


Eb-selejtezők: szomorú Skócia, fellélegző Anglia 2

Csalódott skót szurkolók (Getty)


Panucci találata előtt több lehetőséget – köztük egy hatalmasat – eltékozló James McFadden is a továbbjutást siratta:
„Be kellett volna lőnöm azt a ziccert. De nem sikerült, így ahelyett, hogy úgy emlegetnének, mint azt, aki az Európa-bajnokságra lőtte csapatát, én vagyok az, akiben benne maradt a lehetőség. Mint ahogy a csapatunkban is. Jók voltunk, de nem eléggé.”

A skótok össznépi kritikát zúdítottak a spanyol Mejuto Gonzalez játékvezetőre, ám abban a válogatott stábja, de még az újságírók-elemzők is tévednek, hogy a spanyol úgymond „latin testvérei” pártján állt volna. A gól előtt is össze-vissza sípolt. Az első félidő végén lesre hivatkozva Di Natalét fosztotta meg jogos találattól (a szélső egy kipattanóra robbant be, messze egy skót játékos mögül), míg Ferguson egyenlítő találata minimum (les)gyanús volt. Gonzaleznek egyszerűen rossz napja volt, s mindkét fél kárára tévedett; nem először fordult elő a futball történetében, s nem unikátum abban sem, hogy létfontosságú találkozón bakizott vastagon a sípos sporttárs. A skótokat persze ez nem vigasztalja.

Egy hetet csúszik a meccs

A rossz időjárási viszonyok miatt november 24-re halasztották a szombatra kiírt Szerbia-Kazahsztán labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést. A szerb fővárosban szombat este kezdődött erős havazás miatt a két csapat és az európai szövetség (UEFA) képviselői először úgy döntöttek, hogy vasárnap 14 órától próbálják meg lejátszani a találkozót, ugyanakkor az időjárás ezt nem tette lehetővé.



—-Köszönet, Domenech-módra—-

Igazságtalanul vagy sem, a mérkőzés alatt remekül helytálló, az olaszokat olykor kapujuk előé szorító skótok kiestek, míg a találkozót „karosszékből” figyelő franciák továbbjutottak – ám kapitányuk, a világbajnokot nem sokkal a glasgowi meccs előtt győzelemre képtelen csapatnak nevező Raymond Domenech már azzal sem okoz meglepetést, hogy egy „merci” helyett ezúttal is az olaszokat osztotta.

„Azért nyertek, mert a kijelentésem motiválta őket. Bár a meccset nem láttam, mivel nem akartam unatkozni, kissé bánt, hogy így egy tétnélküli meccsre kényszerülünk Ukrajnával” – nyilatkozta a franciák szövetségi kapitánya.

Az olaszok részéről Gattuso nem volt rest a válasszal: „Sajnálom a skótokat, minden tiszteletem az övék” – kezdte a mondandóját.

„A hazaiak derekasan küzdöttek, de ilyen a futball: az ő góljuknál mi, a miénknél ők hibáztathatták a játékvezetőt. Ám jó és fiatal a csapatuk, nagy dolgokra lehet képes a jövőben. Egy dolog viszont bánt. Ezzel a győzelemmel azzal a fickóval, mi is a neve, Domenecchel is jót tettünk – pedig nem érdemelte meg.”

Mosolygó Anglia

A C-csoportban Görögország már korábban biztosította helyét, ellenben Törökország a norvégiai sikernek köszönhetően saját kezébe vette sorsát – otthonában csak le kell győznie a Boszniát.

A törökökhöz hasonlóan Angliában is sok a mosoly – ám a törökökkel ellentétben, a favoritok közül az egyik leggyengébb Eb-selejtező-formát mutató angolok a franciákhoz hasonlóan játék nélkül kerültek kecsegtető helyzetbe. Izrael ugyanis legyőzte Oroszországot, így a McCLaren-csapat a horvátokat fogadva dönthet a továbbjutásról.


Eb-selejtezők: szomorú Skócia, fellélegző Anglia 3

Izrael az angolok kezére játszott (AFP)


„Vákuum-helyzetben voltunk, hisz nincs annál rosszabb, mint tétlenül figyelni olyan eseményeket, amelyek a mi sorsunkról döntenek. Izrael szerencsére a kezünkre játszott, így szerdán mi magunk fejezhetjük be a munkát. Vállalom a felelősséget azért, hogy az elején könnyedén hullattunk pontokat, de azt is látni kell, hogy a csapat a végére egyre jobban összerázódott, s remélem, szerdán ismét igazi ‘Wembley-hangulat’ mellett játszhatunk, akárcsak tettük azt az oroszok ellen.”

—-Közös hajóban: Aragones és Van Basten—-

A D-csoportban a már Eb-résztvevő csehek és a németek is tették a kötelezőt – a szlovákok, valamint a ciprusiak kárára. Az F-csoportban újabb továbbjutó jelentkezett – a svédeket alaposan meggyepáló Spanyolország (nem mellékesen: a svédek legutóbb, barátságos meccsen a németektől kaptak hármat).

A madridi Santiago Bérnabeuban a hazaiak az egy szögletnél előrehúzódó Capdevilla, a hátvéd mélységi passzából kiugró, s ballal a hálóba lövő Iniesta, illetve a nap hőse, Capdevilla kipattanóját értékesítő Ramos révén kiütötték a skandinávokat, s a győzelmet, s annak mértékét még Lars Lagerbäck, a svéd válogatott szövetségi kapitány is elismerte.

„A spanyolok minden szempontból jobbak voltak. A második félidőben megpróbáltuk megállítani őket, de nem sikerült. Talán minden másképp alakul, ha tőlünk szokatlan módon nem mélázunk el a rögzített helyzeteknél. De ettől függetlenül nem érdemeltünk pontot.”

A harmadik gólt jegyző Ramos a közönséget jelölte meg a győzelem garanciájának. „Ez a győzelem elsősorban a mellettünk a gyengébb eredmények ellenére is kitartó közönségé. Szerettük volna megmutatni, hogy több van bennünk, s számomra külön öröm, hogy ez épp Madridban sikerült” – mondta a Real Madridban játszó védő.


Eb-selejtezők: szomorú Skócia, fellélegző Anglia 4

Luis Aragones csapata is ott lesz az Eb-n (AP)


Az Eb-selejtezők elején, sőt, a világbajnokságot követően is sokat támadott, igaz olykor ostobán nyilatkozó Luis Aragones elégedetten dőlhetett hátra, ugyanakkor kijelentette, hogy a hurrá-hangulat ellenére a jövő évi torna után távozik posztjáról: „Szerződésemben pontosan rögzítve van minden, és ez nyilvános. Elégedett vagyok, hogy továbbjutottunk, mindig is hangoztattam, hogy technikailag a miénk a legjobb csapat a csoportban. Az első helyünk ezt erősíti meg. A svédeket nehéz legyőzni, de ma keveset mutattak, igaz, mi viszont jó formában vagyunk. Az engem ért támadásokra visszakanyarodva: elfogadom a kritikákat, ugyanakkor nem egyszer személyeskedéssé fajult a korholás, ami mellett nem mehettem el szó nélkül.”

Amit Aragones Spanyolországban, azt Marco van Basten Hollandiában szenvedi meg: a narancsosok a Luxemburg elleni soványka 1-0-nak köszönhetően továbbjutottak ugyan, de a csoportküzdelmek során az Orange távolról sem volt olyan meggyőző, mint korábban.

Van Basten szerint a rossz helyzetkihasználás a ludas – tény, hogy a Romániában elszenvedett vereség során is a hollandok hagyták ki a helyzetek java részét.„Csapatunk lényegesen jobb, mint amit az eredmény mutat. Jól kezdtünk, sorozatban alakítottuk ki a helyzeteket, de egyszer juttattuk hálóba a labdát és ez megengedhetetlen. Sőt, rossz előjel, hisz máskor nem lesz tíz tiszta ziccerünk egy meccs alatt” – magyarázta az egykori klasszis.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik