Élet-Stílus

Mesterek Kupája: Ferrer és Federer parádéja

David Ferrer és Roger Federer jutott a sanghaji Mesterek Kupája fináléjába azok után, hogy az elődöntőben a spanyol az amerikai Andy Roddickot, a svájci pedig Ferrer honfitársát, Rafael Nadalt verte könnyedén.

Kapcsolódó linkek


tenisz.lap.hu
sport.lap.hu

A várva várt 14. Federer-Nadal randevú nem okozott izgalmakat. Az első játszma 4:4-ig ugyan kiegyenlítettebb volt, de már ekkor is a svájci világelső volt az, aki magabiztosabban játszott, csupán egy alkalommal került bajba: 2:2-ős állásnál a spanyol az első két labdamenetet megnyerte.

Utána viszont a világelső három ásszal kecmergett ki a rövidke hullámvölgyből, majd egy újabbal a játékot is megnyerte. 4:4 után ismét Federer adogatott, s az addig kilenc ki nem kényszerített hibát vétő svájci nem hibázott – ellenben Nadalnak a szettben maradásét kellett szerválnia. Nem sikerült. Ellenfele három szettponthoz jutott, és egy remek fonákütéssel meg is nyerte az első felvonást.

A másodikban pedig nem tudott hibázni. 12 pontot nyert zsinórban, s mire Nadal szóhoz jutott, a címvédő már 3:0-ra vezetett – de saját adogatójátékát másodszor is elbukta a spanyol azok után, hogy nehéz pillanatban kettős hibát vétett.

A kifogástalanul szerváló Federer 5:0-ra módosította az állást, majd Nadal ugyan szépített (5:1), de az utolsó játékban ismét a világelső következett.

A párharc egyoldalúságáról leginkább a pályán töltött idő árulkodik: 59 perc. Kettejük párbaja így 8-6-ra módosult – Nadal azzal vigasztalódhat, hogy a direkt összevetésben még mindig ő a jobb.


Mesterek Kupája: Ferrer és Federer parádéja 1

Nadal nem akart hinni a szemének – Federernek minden sikerült (AP)


A két gigász csatáját megelőzően David Ferrer ott folytatta, ahol a csoportküzdelmek során abbahagyta; az amerikaiak szempontjából sajnálatosan Andy Roddick is. Az utolsó fordulóban Federer által majd’ megalázott Roddick ugyanis hátsérülése miatt nem tudott méltó ellenfele lenni a Sanghajban élete legjobbját nyújtó spanyol ellen.

Azok után, hogy az első játszmában szinte lenullázták (1:6), a második elején hiába próbált visszakapaszkodni, 2:3-nál elveszítette adogatójátékát, s onnantól a remek Ferrer számára csupán „ujjgyakorlat” volt az előny megtartása. 72 perc alatt tudta le az elődöntőt.


Mesterek Kupája: Ferrer és Federer parádéja 2

Ferrer kitörõ öröme, avagy csak megpihent 72 perc után? (Getty)


Vasárnap így a négy mérkőzéséből megannyit megnyerő, a torna előtt nem sok eséllyel kecsegtetett spanyol lesz az egyre jobb teljesítményt nyújtó Roger Federer ellenfele. Ferrernek van törlesztenivalója, hisz még egyszer sem győzött a svájci ellen, eddigi hét találkozójukon még azokat is utóbbi nyerte, amelyeket a számára kedvezőtlenebb salakon rendeztek.

Mesterek Kupája, Sanghaj

Elődöntő:

Federer (svájci, 1. kiemelt)-Nadal (spanyol, 2.) 6:4, 6:1
Ferrer (spanyol, 6.)-Roddick (amerikai, 5.) 6:1, 6:3

Federer és Ferrer szemtől szemben:
2007: Hamburg, negyeddöntő, salak – Federer nyert: 6:3, 4:6, 6:3
2007: Monte Carlo, negyeddöntő, s. – Federer nyert: 6:4, 6:0
2006: Basel, negyeddöntő, kemény b. – Federer nyert: 6:3, 7:6
2006: Monte Carlo, negyeddöntő, s. – Federer nyert: 6:1, 6:3
2006: Miami, elődöntő, k.b. – Federer nyert: 6:1, 6:4
2005: Doha, 32 között, k.b. – Federer nyert: 6:1, 6:1
2003: Bécs, 32 között, k.b. – Federer nyert: 6:2, 6:2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik