Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex

Francia manouche-jazzt, kanadai punklegendát, német metálzúzást, valamint Fonó-szülinapot, és Kemény Henrik bábelőadást ajánlunk a hétvégére. A tévében pedig lesz többek között a Ponyvaregény és a Csak szex és más semmi.

A novemberi hétvége szürkeségét kihagyhatatlan programokkal feledtethetjük. Ne gubózzunk be otthon, még akkor sem, ha hideg szél fúj és vizes hó esik! Csak a Millenárisig, a Trafóig, az A38 Hajóig vagy egyéb helyekig kell eljutni valahogy, ott már felfűtik a jobbnál jobb programok a hangulatunkat. Csak nézzük végig alant a fellépők névsorát! Ha mégis megriszatana valakit a ronda ősz, a tévében is talál egy-két jó filmet.

Kérdés, mint mindig: menjek vagy maradjak?


péntek, november 16.

… Caravan Palace koncertre a Millenárisra

A francia Caravan Palace három elektronikus zenét szerző komponistának a manouche jazz iránti rajongásából született. A 30-as évek zenéjét klasszikus felállásban játszva felismerték annak óriási, közönségre gyakorolt hatását. Eközben olyan művészek, mint amit Sanseverino vagy Bireli Lagrene már nagyban hozzájárultak a stílus népszerűsítéséhez.



Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 1

Electro-swinges jazz manouche orientált összhangzás



2005 februárjában született egy olyan electro-swinges jazz manouche orientált összhangzás, amely hamarosan a Caravan Palace nevű mesébe illően kiforrott, csodálatos projekthez vezetett. Ahogy pár évvel ezelőtt a Gotan Project forradalmian átalakította a tangóról vallott elképzeléseinket, úgy fogja az idei WOMEX nagy ígérete a Caravan Palace átalakítani a gypsy jazz, vagy manouche jazz-ről alkotott képünket. Az estét a magyarországi cigányzenei hagyományokra építő hazai Nomada zenekar nyitja meg.

… H-Blockx zúzásra az A38 Hajóra

A német H-blockx a kilencvenes évek közepén tűnt fel, amikor a Time To Move című lemezzel berobbant az akkori fiatal modern rock/metal/crossover sűrűjébe. A dalok e generáció himnuszává váltak egész Európában.



Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 2

Berobbantak a modern rock/metal/crossover sűrűjébe



Zenéjükben már akkor is jelen voltak – a már fent említett stílusok mellett – rap és funk elemek, sokszor hasonlítgatták a Red Hot Chili Peppers-hez vagy a Rage Against The Machine-hoz. Még egy német csapat lesz, hasonló felfogású muzsikával, a Neil, a hazai színeket a sokat ígérő nevű Vegetetív Labilitás képviseli.

—-Szombat: Zeitkratzer, Fonó-szülinap, Kampec Dolores—-

szombat, november 17.

… Zeitkratzer koncertre a Tarfóba

Na, itt egy kihagyhatatlan program szombat estére! A Zeitkratzer, amely eltöröl minden létező határt kamarazene, stúdióban készülő kompozíciók és elektronikus zene között, a legaktuálisabb programjával látogatnak el Budapestre. A koncert első felében a 2001-ben elhunyt görög származású elektro-akusztikus zenei úttörő, Iannis Xenakis emléke előtt tisztelegnek, a második részben egy 20 perces részletet adnak elő másik új lemezükről, amely Lou Reed Metal Machine Music című lemezének a feldolgozása.



Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 3

Lou Reedel is koncerteztek


Ezt egyébként Lou Reed vendégszereplésével rögzítették a Berlin Festspielhausban 2002 tavaszán. A koncertre a világhírű, Svédországban született ír származású Lillevannal érkezik a zenekar, aki a koncert vizuális megjelenéséért felel.

… Fonó-szülinapra

12 éves az etno- és világzene kelenföldi (vagy ahogy mostanában mondják, újbudai) fellegvára. A Fonó a jeles évfordulót a Civil Rádióval közösen rendezett programmal ünnepli hét élvonalbeli zenei produkcióval. Akár mindegyikre külön-külön is érdemes lenne elmenni. Fellép Balogh Kálmán, a Csík zenekar, az Arasinda, a Khamoro, Harcsa Veronika, a Kolo együttes és a Club Era.



Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 4

Egy a hétből: a Csík zenekar




… Kampec Dolores koncertre a Kőlevesbe

Kampec Dolorest Hajnóczy Csaba és Kenderesi Gabi alapította 1984-ben. Már akkor kitűnt az alternatív együttesek közül a magyar, balkáni és más népzenei utalásaival, amelyek modern jazzel, elektronikus megoldásokkal keveredtek. A kezdetben a fővárosi klubokban játszó együttes 1988-tól Hollandiában, később szerte a világon ismertté (sok helyen ismertebbé, mint Magyarországon) vált.



Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 5

Hajnóczy Csaba gitározik


Sok száz koncert áll mögöttük Európa, Amerika és Ázsia 30 országában. A különös hangulatú muzsika védjegye egyrészt Kenderesi Gabi jellegzetes elvágyódó éneke, másrészt Hajnóczy Csaba gitárzsonglőrködése, amelynek hangzását egyre több elektromos kütyü varázsolja el. Vajdovich Árpád (basszusgitár) és Ölveczky Tamás (dob) fegyelmezett, feszes ritmusszekciót alkot, amelyre a jazz és a népzene ötvözésének mestere, Grencsó István fújja a tőle megszokott öntörvényű, szabad futamait lassan tíz éve. A zenekar tavaly jelentette meg hetedik,„Földanya Égapa című albumát.

—-Vasárnap: No Means No, Kemény Henrik—-

vasárnap, november 18.


… No Means No koncertre a West-Balkánba

Az 1979 óta aktív legendás jazz-punk trió sose hajhászta a hírnevet és magasról tett a trendekre, mégis komoly underground rajongótáborral dicsekedhet szerte a világban, és olyan zenészekre hatott, mint például Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters). Nevüket az erőszaktevők elleni demonstrálásból vették fel, és szociális érzékenységük szinte minden dalban felfedezhető. Két fő ismertetőjük a szövegeket átitató fekete humor (például a Cats, Sex and Nazis), és az az utánozhatatlan hangzás, ahogy az atonális káoszból egy pillanat alatt gazdag dallamvilágba lépnek át, illetve ahogy a jazzes játszadozásból egy számon belül rockba úsznak, anélkül, hogy ez zavaró lenne akár a vájt fülűeknek is.



Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 6

A kanadai Biafra


A zenekar mennybemenetele a Jello Biafrával (Dead Kennedys) )készített 1991-es The Sky Is Falling And I Want My Mommy album volt, de azóta is hűek önmagukhoz és sorra gyártják egyedi punkalapvetéseiket. Kanadai nagyapáink utoljára a kilencvenes években fordultak meg nálunk az azóta már történelemmé vált Fekete Lyukban. Akik akkor látták őket és még életben vannak, biztosan kitöltik majd a WB virtuális jelenléti ívét, a fiatalabb generációnak pedig azért javallott a megjelenés, hogy végleg kimossák az agyukból a tévhitet, hogy a punk a Green Day-jel kezdődött…

… Kemény Henrik bábelőadására a Bárkába

Legalább négy-öt generáció nőtt föl Vitéz László és a többiek bábkalandjain. Már üknagyanyáink is hallhatták, amint a főhős beköszönt, híres “Szervusztok, Pajtikák!” mondatával. A híres-neves Vitéz László játékosunk, a világot is megjárt ifjú Kemény Henrik, mint vásári mutatványos ugyanis immár 75 éve játszik kedves bábjával.



Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 7

Szervusztok Pajtikák!



Ezúttal három előadást ígér a Bárka Színház matinéjára érkező apróknak és nagyobbacskáknak: A füttyös ördögöt, a Vitéz László és a krokodilt, és a Vitéz László és a csodaládát. Vitéz László a mindig és minden helyzetben verhetetlen, leküzdhetetlen, pajkos és furfangos, eszes és vidám magyar népi bábhős figurája. Piros ruhájában, hegyes sapkájában, csizmával a lábán évszázadok alatt sem változott. Mindig humoros helyzetekben győzi le az ördögöket, de még a halált is.


—-Mozi, kiállítás, könyv—-


… moziba

A héten a mozikban újfent a szorongás az úr. Elsősorban David Lynch mester új opusa miatt (Inland Empire), akitől megszokhattuk már, hogy az „ártatlannak” tűnő függönyöket nem tanácsos félrerántani, mert jobb, ha nem tudjuk, mi (vagy ki) lakozik ott.



Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 8

Invázió



Akad ijesztős film a bolygónkat támadó idegen létformáról is (Invázió) és olyan háborús dráma, ami a közel-keleti apokalipszisbe kalauzol (A királyság). Ellentételezésként egy simlis nagydumás színes bőrű rádiós életrajzi filmjében (Mondd, testvér!) oldódhatunk fel. Esetleg megbámulhatjuk Jessica Alba fenekét (A kabalapasi), vagy a “tengerből előtámadt kislányt” (Medúzák).

bővebben a filmekről>>


… kiállításra

Teljes fordulatszámon üzemelnek a kultgyárak, olyan mennyiségű kiállítás nyílik, hogy már csak a legelszántabbak tudják mutatóujjukat a magyar képzőművészet verőerén tartani. Persze a mennyiség nem minden, nem árt ha van is valami a kommunikációs trükkök mögött. A’la carte ajánlatunk: dán design, honvágy, szociofotó.



Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 9

A szocialista divat mondja meg, hogy ki vagy



bővebben>>


maradjak …

olvasni …

A fejlődés útjai



Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 10

Csíkszentmihályi Mihály megírta a Flow folytatását.


Csíkszentmihályi Mihály nagysikerű Flow című könyve a tökéletes élmény pszichológiájával ismertette meg az olvasót. A fejlődés útjai ennek folytatásaként rávilágít arra, miként emelkedhetünk felül evolúciós örökségünkön, és válhatunk tudatos formálóivá kaotikus világunknak, hogy a harmadik évezredben egy harmonikusabb, élhetőbb bolygót teremtsünk magunknak. Felelősek vagyunk a jövőnk alakulásáért, és ez alól a felelősség alól nem bújhatunk ki azzal a kifogással sem, hogy a sors vagy a véletlenek határozzák meg a jövőt.
A szerző szerint azok a genetikailag kódolt személyiségjegyeink, amelyek az evolúció során hatékonyan segítették emberré válásunkat és szaporodásunkat, mára az életünket és a világot veszélyeztető tényezőkké váltak. Ha képesek vagyunk a fejlődési folyamat aktív és tudatos szereplőjévé válni a saját életünk és a világ tekintetében egyaránt, az nem csupán örömmel tölt el, de értelmet is ad életünknek.

—-Tévé: November, Ponyvaregény, Csak szex és más semmi—-


tévézni …

péntek, november 16.
m2, 21:45

November

Achero Manas filmjének főszereplője, Alfredo Madridba megy, hogy megvalósítsa művészi álmát. Elképzelése az, hogy a színművészetnek nemcsak a színházban van a helye, hanem a szabadban, a városi terein, parkokban, utcákon. Alfredo társulatának darabja a November, démonokról szól, akik zavarják a járókelőket. Az ember nem a közönség része, hanem az előadás szereplőjévé válik.



Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 11

November




szombat, november 17.
RTL Klub, 22:50

Ponyvaregény

A kultfilmeket újra és újra megnézve sem unjuk, sőt, mindig frissnek hatnak. A kultfilmek kultfilmje, Quentin Tarantino Oscar-díjas mesterműve is ilyen, naná. A John Travolta-Samuel L. Jackson páros vagy Uma Thurman, Bruce Willis által fémjelezett műfajteremtő film annak idején teljesen felkavarta a filmes világot, Hollywood poshadó állóvizét. Az erőszakot ironikusan ábrázolta, a krimi műfajból paródiát kovácsolt. De, hát ezt úgyis mindenki tudja… Nézzük újra!



Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 12

Pulp Fiction




vasárnap, november 18.
VIASAT 3, 19:00

Csak szex és más semmi

2006 legnagyobb sikerű magyar filmje nem véletlenül népszerű azóta is. Vicces, könnyű, szórakoztató, de nem gagyi. Dóra (Schell Judit) egy nap rádöbben, hogy vőlegényének felesége és gyereke van. A csinos, vonzó dramaturgnak elege lesz a pasikból. Legjobb barátnője, a szintén állandó pasiproblémákkal küzdő Zsófi (Dobó Kata) tanácsára hirdetést ad fel: “Vonzó fiatal nő negatív AIDS teszttel rendelkező szexpartnert keres.” s innentől kezdve nincs megállás! Feltűnik egy sármos színész Tamás személyében (Csányi Sándor), egy sikeres zeneszerző (Seress Zoltán), egy kifőzdés török fiú (Czapkó Antal) és máris összegabalyodott minden. De aztán – ahogy az már csak lenni szokott – bekopog az ajtón a szerelem.


Menjek vagy maradjak – Vitéz László vagy Csak szex 13

“Vonzó fiatal nő negatív AIDS teszttel rendelkező szexpartnert keres”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik