Élet-Stílus

Varró Dániel Szívdesszerttel jelentkezett

Szívdesszert címmel jelent meg Varró Dániel költő új kötete, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

“Varró Dániel verseskötete paradigmaváltást hoz a szerelmi lírában” – ezekkel a szavakkal méltatta a költő újonnan megjelent munkáját Boldizsár Ildikó, a könyv szerkesztője a dedikálással egybekötött bemutatón. Mint mondta, az ironikus, könnyed, komoly, és egyben megrázó költemények végigjárják a szerelem mélységeit és magasságait. A költő sms- illetve e-mail formában játszik képverseiben.

Varró Dániel a beszélgetésen arról szólt: hat évvel ezelőtt jutott eszébe, hogy szerelmeskötetet készítsen, de lassan és
keveset ír. A szerelem talán az egyetlen téma, ami igazán érdekli költőileg – jelezte a József Attila-díjas költő, műfordító.

Jónás Tamás, a Magvető Kiadó gondozásában megjelent könyv másik szerkesztője a kötetben olvasható ajánlóban ezekkel a szavakkal jellemzi Varró Dániel verseit: “Régóta nem látott, gondtalan játékkal megkomponált képversek, és szimpatikus önkényességgel megbontott sorok és szabályok. Ha nő lennék, azt szeretném, ha Varró Dani szerelmes lenne belém”. A Szívdesszert a szerelem modernkori krónikája, amit az alcím is előre sejtet: “kis 21. századi temegén”. A kötetet Rácz Nóra illusztrálta.

Varró Dániel 12 évesen írta első verseit. Első kötete, a Bögre azúr 1999-ben jelent meg és viharos sikert aratott. Túl a Maszat-hegyen című verses meseregénye 2003-ban látott napvilágot. Lírájára az éles humor, a karikaturisztikus elemek használata jellemző. Az általa teremtett sajátos mesevilággal a valóság kifordított tükörképét rajzolja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik