Élet-Stílus

Bezáratták a szomszédok a gyerekek által épített kilátót

Pilisszentlászló mellett a helyi iskola pályázati pénzből, valamint a gyerekek, szülők, tanárok munkájával felépített egy többemeletes kilátót. Az építményt a helyi villatulajdonosok azonban bezáratták, mert nem szeretnék, ha belátnának a turisták a kertjükbe.

A festői szépségű kis falu Waldorf-iskolájának tanulói tavaly, egyfajta vizsgamunkaként, pályázati pénzek segítségével építették fel a fából készült kilátót, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Pilisszentlászlót is magába ölelő völgyre és a Pilis dombjaira. A kilátót azonban a közelében lakók bezáratták. Az iskola és a szomszédok között jelenleg vita folyik. A problémára Tudósítónk hívta fel lapunk figyelmét.

Mint Jörg Rudolf, a kilátót megépítő osztály tanára a FigyelőNetnek elmondta, a Waldorf-iskola építészeti tanulmányi blokkjának lezárása volt ez a közös munka. Pályázaton nyertek körülbelül félmillió forintot az alapanyagokra, ezen túl a – harmadik osztályos – diákok, a szülők és a tanárok összefogásával készült el egy helyi étterem tulajdonában lévő telken a karcsú kilátó. A diákok mégsem örülhettek a tavaly nyár elején befejezett büszkeségüknek, mert a környékbeli lakosok az építési engedély ellen fellebbezést nyújtottak be, s addig is lakat került a kilátóra.



Bezáratták a szomszédok a gyerekek által épített kilátót 1

A kilátó, amelyen másfél éve lakat van (fotó: damapet, FN Tudósító)



Belátnának a kertbe



Mint az egyik panasszal élő környékbeli lakos kérdésünkre elmondta, őket nem kereste meg senki az építkezés előtt, csak azt látták, hogy a telkük mellett felépült a kilátó. Onnan pedig a turisták belátnának a kertjükbe, házukba. Az is sérti az érdekeiket, hogy a telek értéke így erősen lecsökkenhet. Fellebbezést nyújtottak be az illetékes építési hatósághoz, választ egyelőre nem kaptak.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!

Ezt erősíti meg a Kékvölgy Waldorf-iskola vezetője is. Hajdú Noémi birtokában van egy 2006 júliusában a Pest Megyei Közigazgatási Hivataltól kapott értesítés a fellebbezésről, amin az áll, hogy 30 napon belül, vagy legkésőbb 60 napon belül kivizsgálják az ügyet. Azóta azonban semmi nem történt, mint az iskolavezető elmondta, a „dokumentum elveszett a hivatalok útvesztőjében”.

Felgyújtással is fenyegettek

Az igazgatónő egyébként elmondta, hogy többször megpróbáltak egyezkedni a panaszosokkal, de elutasításra találtak a felvetéseik. Az iskola vállalta volna például, hogy bedeszkázzák a kilátó villák felöli oldalát. Szabályozták volna a nyitva tartást is. A kulcsot 8 és 15 óra között az érdeklődőknek el kellett volna kérni az iskolából, majd ugyanoda visszavinni. A szomszédok azonban hajthatatlanok voltak. Hajdú Noémi szerint még az épület felgyújtásával is fenyegetőztek.

Egyelőre tehát lakat van a kilátón. A helyzet nagy csalódás a gyerekeknek, pedagógiai szempontból rendkívül aggályos, hogy az általuk alkotott építményt külső okokból nem használhatják rendeltetésszerűen.



Bezáratták a szomszédok a gyerekek által épített kilátót 2

Gyerekek építették (fotó: damapet, FN Tudósító)



Másfél éve húzódik


Természetesen nem érdeke a falunak sem a fantomkilátó. Illés György, a település polgármestere sajnálja, hogy nem nyílt meg a turistacsalogató látványosság. Mint elmondta, ő azt szeretné, hogy megegyezzenek a felek, az ügy hivatalosan azonban nem hozzá tartozik, hanem a szentendrei és a Pest megyei építési hatóságokra.

A papírok után nyomozva Szentendrén azt a választ kaptuk, hogy ők továbbították a fellebbezést. A Pest Megyei Önkormányzat építésügyi osztályán pedig arra a kérdésünkre, miért húzódik az ügy több mint másfél éve, noha a papírok szerint legkésőbb tavaly őszre le kellett volna zárni azt a választ kaptuk, hogy nem nyilatkozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik