Élet-Stílus

Felütötte fejét a madárinfluenza Angliában

A madárinfluenza-vírus legveszélyesebb, H5N1 altípusát mutatták ki azon a kelet-angliai baromfitelepen, amelyen a minap több száz szárnyas pusztult el. A kórokozó a cseh és a német változatokkal rokon.

A vírust a Suffolk grófságbeli Diss település mellett, egy főleg pulykákat, valamint kacsákat és libákat nevelő farmon találták, miután a hétvégén, egyetlen nap alatt elhullott a mintegy hétezer egyedet számláló baromfiállomány tíz százaléka. Kedden megkezdték az állomány teljes leölését.

A telep nincs messze a magyarországi érdekeltséggel is bíró legnagyobb brit baromficég, a Bernard Matthews pulykafarmjától, ahol februárban 159 ezer szárnyast kellett leölni a H5N1 felbukkanása miatt. A februári kelet-angliai járványról nem sokkal később közzétett végleges brit szakminisztériumi jelentés Magyarországot jelölte meg a vírus legvalószínűbb forrásaként.


Felütötte fejét a madárinfluenza Angliában 1

Baromfikat semmisítenek meg a Suffolk grófságban (Fotó: MTI)



A kór újbóli felbukkanásáról tartott keddi londoni sajtótájékoztatón Fred Landeg megbízott brit főállatorvos azt mondta: az aznap elkészült laboratóriumi vizsgálat igazolta, hogy a Diss melletti telepen fellelt vírus az igen virulens H5N1 altípushoz tartozik. Landeg hozzátette: a kimutatott kórokozó „szoros rokonságban áll” a nyáron Csehországban, illetve Németországban kimutatott madárinfluenza-vírussal, ugyanakkor „valamelyest különbözik” attól, amely a Bernard Matthews holtoni telepén pusztított februárban.

Landeg mindazonáltal hangsúlyozta: a szakminisztérium egyelőre nem tudja, hogy a kedden azonosított vírus honnan került be Nagy-Britanniába, és „minden lehetséges forrást” megvizsgál.

Az idei év katasztrofálisnak bizonyult állategészségügyi szempontból a brit haszonállat-tenyésztés számára. A madárinfluenza különböző változatai a mostani esettel együtt eddig négyszer bukkantak fel brit baromfitelepeken. A nyár végén és az ősszel több helyszínen a száj- és körömfájás kórokozója jelent meg, ami miatt hosszú időre leállt a brit marhahúsexport, majd szeptember utolsó hetében terjedni kezdett a főleg kérődzőkre veszélyes, egy szúnyogfaj által terjesztett kéknyelvkór is, amelyet korábban soha nem észleltek Nagy-Britanniában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik