Élet-Stílus

Csalás a világ leghíresebb fotója?

Robert Capa A milicista halála című legendás képet a hivatalos változat szerint 1936. szeptember 5-én, a férfi halálának pillanatában fotózta. Többen megkérdőjelezik, hogy hiteles-e a spanyol polgárháború és a sajtófotó ikonjává vált kép.

Már a hetvenes évek végén felmerültek kételyek a fotó hitelességével kapcsolatban. Egy újságíró akkor beszélt először arról, hogy Capa arra kérte: rendezzenek valami katonai mozgást, amiről képet lehet készíteni, mert a front azokban a napokban viszonylag csendes volt. Hugo Domenech professzor és Raul M. Rieben újságíró további kutatásokat folytatott erről és munkájukról dokumentumfilm született A jéghegy csúcsa címmel. Az alkotás nyerte el a mexikói filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilm díját. A kutatásban részt vett egy törvényszéki orvos, egy asztrofizikus és egy katonai geodéta.


Csalás a világ leghíresebb fotója? 1

Egyszerű hamisítvány?



A törvényszéki orvos nem talált észszerű magyarázatot a képen szereplő ember halálára. Egy bajtársa 1937-ben azt állította, hogy egy fa mögött barikádozta el magát, ott érte a golyó. A képen ez a körülmény nem jelenik meg. Az asztrofizikus szerint a fotót reggel 9 óra körül készítették, ám a krónikák délután 1 óráról szólnak. Kétséges az is, hogy a képen látható ember Federico Borell, alias Taino-e, ahogyan annak idején állították.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!

Tisztázatlan maradt továbbá, hogy a fotót valójában Capa készítette-e, mivel menyasszonyával, a szintén fotós Gerda Taróval együtt dolgoztak, és a filmtekercseket a szerzők külön megjelölése nélkül küldték Franciaországba. Mindenesetre az első, a Vu-ben megjelent publikálásakor még Capa neve szerepelt rajta. Abban a számban két fotó jelent meg a halott milicistáról, a második képnek azonban a későbbiekben nyoma veszett.

A kétségeket a negatívok kutathatósága oszlathatná el – írta az El País című spanyol napilap. De Capa végrendeletének végrehajtója, Richard Whelan annyira őrizte a legendát, hogy ezt megakadályozta a kutatók számára. Miután nemrégiben Whelan meghalt, a kép tisztázásának kulcsa Cornell Capa, Robert fivérének kezében van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik