Élet-Stílus

Újabb bombameglepetések a Mesterek Kupáján

A hétfői napon a világelső Federer kapott ki az idényzáró sanghaji versenyen, kedden a második illetve a harmadik kiemelt, Rafael Nadal és Novak Djokovic is vereséget szenvedett. A szerb ráadásul már másodszor maradt alul, így biztosan nem jut be a négy közé.

Az Arany csoport első keddi mérkőzésén az idei szezon meglepetésemberének, a szerb Djokovicnak mindenképpen nyernie kellett, hiszen a nyitófordulóban két sima szettben kikapott a spanyol Ferrertől. A világranglista harmadik 20 éves játékos azonban a francia Gasquet ellen is fáradtan mozgott, és még csak megszorítani sem tudta ellenfelét.

Djokovicnak pihenőre van szüksége

Már az első adogatójátékát is csak nagy nehezen hozta a US Open idei döntőse, de a következő kettőt meglepően simán elbukta. Gasquet elsősorban a remek fonákjaival késztette hibázásra az ellenfelét, és a francia még azt is megengedhette magának, hogy 4:1-es állásnál faragjon a hátrányából Djokovic. Az első szettet így is könnyedén, 6:4-tre megnyerte.


Újabb bombameglepetések a Mesterek Kupáján 1

Kettõbõl nulla Djokovic mérlege (AP)


Federer elismerése

A sanghaji Mesterek Kupája keretében megjutalmazták Roger Federert, aki sorozatban negyedszer zárja az évet a férfi teniszezők világranglistájának élén. A svájci klasszis az idei eredményeket összegző ATP Race-t is megnyerte, megelőzve legnagyobb riválisát, a spanyol Rafael Nadalt. “Ez az esztendő különleges volt, mert sokáig Rafael mögött voltam, de aztán sikerült elé kerülnöm” – mondta az ünnepelt. “Zsinórban negyedszer én vagyok a világranglista első helyén az év végén, hihetetlen sorozat, mindent elkövetek, hogy ezt jövőre is meg tudjam ismételni.”

A folytatásban is a francia akarata érvényesült, szerb ellenfele szemmel láthatóan küszködött. Az idei ATP-sorozatban Djokovic játszotta a legtöbb mérkőzést, és a szezon végére egyszerűen elfáradt. A második szett még egyértelműbb Gasquet-fölényt hozott, és a verseny nyolcadik, azaz utolsó kiemeltje kevesebb mint másfélóra elteltével fogadhatta a szerb gratulációját a hálónál.

Az első körben Ferrer győzte le Djokovicot, és a spanyol játékos a második fordulóban a jóval esélyesebb honfitársát, a háromszoros Roland Garros-győztes Rafael Nadalt kényszerítette térdre. A két teniszező idén szeptemberben, az amerikai nyílt teniszbajnokság negyedik körében már összecsapott, és akkor heroikus csatában Ferrer győzött.

Spanyol házicsata

Az idényzáró viadalon is alaposan megizzasztotta egymást a két játékos, de Nadal sokat hibázott az alapvonalról, és a szervái sem úgy jöttek, ahogyan szerette volna. Az első szettben már 3:0-ra ellépett a világranglista második, de Ferrer sorozatban három gémet nyert, hogy aztán ismét elveszítse az adogatását, és ezzel a nyitójátszmát.

A második szettben 3:3-ig mind a ketten hozták a szervagémjeiket, de innentől kezdve egyre magabiztosabban játszott Ferrer, és brutális alapvonalütéseinek köszönhetően 6:4-gyel egyenlített. A záró játszmában is a riválisa fölé nőtt a világranglista hatodikja, 5:1-nél egyszer még elvesztette az adogatójátékát, de a következő gémben azonnal brékelt, és megszerezte második győzelmét.

A kvartettben Ferrernek két, míg a francia Richard Gasquet-nek és Nadalnak egy-egy győzelme van, s egyelőre csak az dőlt el, hogy a szerb Novak Djokovic már nem kerülhet be a viadal elődöntőjébe. Az utolsó fordulóban Gasguet-Ferrer, Nadal-Djokovic párharc lesz.

Mesterek Kupája, 2. forduló
Arany csoport:
Ferrer (spanyol, 6.)-Nadal (spanyol, 2.) 4:6, 6:4, 6:3
Gasquet (francia, 8.)-Djokovic (szerb, 3.) 6:4, 6:2

A csoportállás:
1. Ferrer 2 győzelem/0 vereség
2. Gasquet 1/1 (3-2)
3. Nadal 1/1 (3-3)
4. Djokovic 0/2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik