Élet-Stílus

BL: ketten már továbbjutottak

Az angol bajnok Manchester United a negyedik mérkőzését is megnyerte a BL csoportkörében, s „vörös ördögök" a cseh fővárosban ikszelő Arsenalhoz hasonlóan már bejutottak a sorozat nyolcaddöntőjébe. Az Inter kétgólos hátrányból fordított a CSZKA Moszkva ellen, míg a Barcelona ezúttal kétszer is feltörte a Glasgow Rangers védelmét.

Kapcsolódó linkek


bajnokokligaja.lap.hu
sport.lap.hu

Most nem volt kegyelem

A Glasgow Rangers – akárcsak otthonában – bunkerfutballra rendezkedett be a Cam Nou-ban, s az egyik megszerzését tűzte ki célul, ám skótok terve ezúttal nem jött be. Ami 90 percen át nem sikerült a Barcának két hete Glasgowban, az ezúttal 6 perc alatt összejött.
Ronaldinho adott a kapu elé, Lionel Messi jobbról közére fejelte a labdát, amit végül Thierry Henry tuszkolt át a gólvonalon, 1-0.

A skótok ezek után is a védekezésre helyezték a hangsúlyt, ám a Rangers-falon többször is rés keletkezett. Andrés Iniesta, Ronaldinho lövése és Henry helyzete egy újabb Barcelona-gól előszele volt.

A félidő hajrájában aztán újra talpra ugorhatott a Camp Nou közönsége: Ronaldinho kényszerítőzött Messivel, majd a visszakapott labdát kapura szúrta. Allan McGregor ugyan védett, ám a kipattanó Messi elé került – s az argentin zseni nem hibázott. A szünet után Xavin látszott a legjobban, hogy újabb gólt szeretne, ám két veszélyes lövése közül egyik sem került a kapuba, majd mesteri átadása után Messi közelről McGregor portás lábát találta el. A Rangers csak a hajrában produkált említésre méltót, ugyanakkor Nacho Novo kapáslövését Victor Valdés magabiztosan védte.


BL: ketten már továbbjutottak 1

Thierry Henryék ezúttal feltörték a Rangers védelmét (MTI/EPA)



Kedden folytatódott a német bajnok vesszőfutása, a Lyon ugyanúgy kétgólos különbséggel verte a Stuttgartot, mint a Gottlieb-Daimler Stadionban (ott 0-2 volt a végeredmény). A hatodik percben Hatem Ben Arfa nyitotta meg a gólok sorát: lövése megpattant Andreas Becken, s így a labda a bal alsó sarokba került. Ez volt a 20 éves csatár első találata Bajnokok Ligájában – de nem az utolsó.

A félidő hajrájában bolondot csinált Ludovic Magninből, majd végül szép mozdulattal a jobb felsőbe emelt – ezzel volt 3-1. Ugyanis a két Ben Arfa-gól közötti időszak sem pergett le eseménytelenül. Lyoni részről a 15. percben Kim Källström a bal lábáról a jobb lábára tette a labdát, aztán 18 méterről, nagy erővel a jobb alsó sarokba zúdította, míg egy perccel később átellenben a kapusról kipattanó labdát Mario Gómez helyezte közelről a hálóba. A szünet után újra német válogatott csatár lopta közelebb a Stuttgartot: Beck beadására pontosan érkezett, s közelről már igazán nem volt nehéz dolga.

Tulajdonképpen Thomas Hitzlspergernek sem, aki a 60. percben a büntetőpontról próbálkozhatott, de lövését kifogta Rémy Vercoutre. A német bajnok persze ezek után sem adta fel, de vesztére kitámadott, s a 93. percben Juninho Pernambucano adta meg a kegyelemdöfést, midőn egy pontos passz után közelről a hálóba talált. A Stuttgart így a negyedik kör után is pont nélkül áll; a csoportot a Barcelona vezeti, a Rangers és a Lyon előtt.

A Manchester United már a 16 között

A Manchester United már hátradőlhet, miután az ukrajnai meccshez hasonlóan négyet szórt a Dinamo Kijevnek – annyi különbséggel, hogy ezúttal még gólt sem kapott. Tapsolt is lelkesen a lefújás után a menedzser, Sir Alex Ferguson, aki egy nap híján 21 esztendeje vette át a „vörös ördögök” irányítását. A másik oldalon a betegeskedő Szabó József helyett már Oleg Luzsnyij ült a kispadon.

A MU hatalmas fölényben futballozott, de csak a 31. percben vette be először a vendégek kapuját. Cristiano Ronaldo szabadrúgása után Michael Carrick csapattársát, Carlos Tévezt találta el, a labda aztán Gerard Piqué elé került, aki közeli fejessel megszerezte első BL-gólját. A 37. percben Tévez is először volt eredményes az elitligában, miután a Wayne Rooneytól visszakapott labdát a jobb felső sarokba küldte.


BL: ketten már továbbjutottak 2

Wayne Rooney ezúttal is betalált (AFP)



A második félidő is két manchesteri gólt hozott. Előbb Rooney lőtt jobb alsó sarokba Nani mértani beadását követően, majd Cristiano Ronaldo verekedte be magát középre, hogy onnan a bal felsőbe rúgja a labdát. Érdekesség, hogy Fergusonnak – akárcsak Kijevben – ezúttal is le kellett cserélnie sérülés miatt Edwin van der Saart, de a holland portás helyettese, Tomasz Kuszczak most sem kapitulált.

A csoport másik mérkőzésén az AS Roma korán vezetéshez jutott a Sporting otthonában, a végén azonban a döntetlenért is erőlködnie kellett. A 4. percben Marco Cassetti 16 méterről óriási gólt ragasztott a bal felső sarokba, ám a portugálok Liedson révén megforították az állást. Igaz, az első hazai gólban az egymással összefutó Philippe Mexes és Doni is főszerepet játszott, amíg rómaiak bénáskodtak, a 29 éves csatár közelről a hálóba lőtt, majd a 64. percben Marat Izmajlov átadása után egy szép csukafejessel volt eredményes.

Már-már úgy tűnt, a Sporting visszavág a két héttel ezelőtti római vereségért, de David Pizarro lövése olyan szerencsétlenül pattant meg Anderson Polgán, hogy szegény Tiago kapusnak esélyese sem volt, a labda a bal felső sarokban kötött ki. A Manchester United már továbbjutott, a második AS Roma három ponttal előzi meg a Sportingot, míg a nullapontos Dinamo Kijev már csak statiszta.

Csak ijesztgetett a CSZKA a San Siróban

A Fenerbahce otthonában vereséggel kezdő Inter sorozatban harmadik mérkőzését nyerte meg, holott eleinte úgy festet, a CSZKA Moszkva megakasztja az olasz bajnok győzelmi sorozatát. Az oroszok, pontosabban a brazil légiósok ugyanis bő félóra alatt kétgólos előnyre tettek szert a San Siróban. A moszkvai találkozón is eredményes Jo szerezete az első gólt, jól játszott össze Vágner Love-val, majd visszakapott labdát védhetetlenül lőtte a jobb alsó sarokba.

Ezek után Vágner Love maga is eredményesnek bizonyult: két hazai védő asszisztálása mellett bombázott a léc alá. Az Inter azonban idejében észbe kapott, s két perc alatt egyenlített. Előbb Cristian Chivu szabadrúgása után Zlatan Ibrahimovic lőtt közelről a kapu jobb oldalába, majd Esteban Cambiasso következett, ő 11 méterről helyezett jobbal a jobb alsó sarokba. A folytatás a svéd csatár és az argentin középpályás házi gólversenyét hozta. Cambiasso került előnybe – s vele az Inter -, midőn Chivu lapos szögletét és Julio Cruz sarkalását követően az ötösről a hálóba helyezett. A 75. percben aztán Ibrahimovic bombázott 20 méterről a bal felső sarokba.


BL: ketten már továbbjutottak 3

A padlóról állt fel az Inter (MTI/EPA)



A Fener’ a második hazai mérkőzését is megnyerte, így tartja a lépést a csoportelső Interrel. A törökök kedden este PSV-t páholták el; az első félidő derekán két perc alatt eldöntötték a találkozót. A 28. percben Kazim Kazim vállalkozott lövésre, s a labda a fiatal Dirk Marcellisről került a jobb alsóba. Még magához sem tért a PSV, amikor újabb gólt kapott: egy pazar támadás végén Semih Sentürk talált a hálóba a 30. percben. A mezőnyben úgy ahogy állta a sarat a holland együttes, a támadásaiban ugyanakkor kevés veszély volt, egész meccsen mindössze háromszor találta el a vendéglátók kapuját.

Materazzi visszatér

Marco Materazzi közel háromhónapos kényszerpihenője után csütörtökön, a világ legrégebbi futballklubja, az FC Sheffield együttese elleni gálamérkőzésen tér vissza – egyelőre az Inter Primavera csapatába. Azt egyelőre nem tudni, hogy tétmeccsen mikor játszhat újra, persze valószínűleg sok múlik azon, hogy sérült combja miként reagál a terhelésre. A gálamérkőzést – amelyet a korábbi brazil világklasszis, Pelé is megtekint – a FC Sheffield fennállásának 150. évfordulója alkalmából rendezik. A világbajnok olasz védő augusztus 22-én, a magyarok ellen 3-1-re elveszített barátságos találkozón szenvedett combizomszakadást.


A döntetlen is elég volt


A hazai 7-0-s siker után már a döntetlen is elég volt az Arsenal továbbjutásához, s ezt a tartalékosan felálló, a Kolo Tourét, Cesc Fabregast, Tomas Rosickyt és Alekszandr Hlebet, valamint a sérült Robin van Persiere-t nélkülöző londoniak el is érték a Slavia Praha vendégeként. Az angolok többet birtokolták a labdát, de az első félidőben nem találták el a csehek kapuját. A szünet után már igen, de gólt nem tudtak szerezni, mint ahogy a Slavia is hiába igyekezett, maradt – a látottaknak megfelelő – gól nélküli döntetlen.


BL: ketten már továbbjutottak 4

A Sevilla idegenben is legyõzte a Steauát (AP)



A londoni vereséggel kezdő Sevilla sorozatban harmadik meccsét abszolválta győzelemmel: ezúttal Bukarestben, a Steaua pályáján nyert 2-0-ra. Mindkét andalúz találat Renato nevéhez fűződik. A 28 éves brazil középpályás első góljához kis szerencse is kellett, hiszen Christian Poulsen fejesét követően a hazai kapusról éppen elé pattant a labda. A második alkalommal viszont egy pazar akció végén mattolta Marius Lacatus legénységét: Daniel Alves sarokkal játszott Jesús Navas elé, aki jobbról a kapu elé ívelt, érkezett Renato, s közelről a bal alsó sarokba fejelt. A tízpontos Arsenal négy fordulót követően már továbbjutott. A Sevillának kilenc pontja van, és nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy leírjuk, az andalúzok is követik majd a londoniakat a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló
E csoport:

Lyon (francia)-Stuttgart (német) 4-2 (3-1)
Gól:
Ben Arfa (6., 37.), Källström (15.), Juninho (93.), ill. Gómez (16., 56.)

Barcelona (spanyol)-Rangers (skót) 2-0 (2-0)
Gól:
Henry (6.), Messi (43.)

A csoport állása:
1. Barcelona 10 pont
2. Glasgow Rangers 7
3. Olympique Lyon 6
4. VfB Stuttgart 0

F csoport:
Manchester United (angol)- Dinamo Kijev (ukrán) 4-0 (2-0)
Gól:
Piqué (31.), Tévez (37.), Rooney (76.), Cristiano Ronaldo (88.)

Sporting Lisboa (portugál)-AS Roma (olasz) 2-2 (1-1)
Gól:
Liedson (22., 64.), ill. Cassetti (4.), Pizarro (89.)

A csoport állása:
1. Manchester United 12 pont
2. AS Roma 7
3. Sporting Lisboa 4
4. Dinamo Kijev 0
(A Manchester United már továbbjutott)

G csoport:
Internazionale (olasz)-CSZKA Moszkva (orosz) 4-2 (2-2)
Gól:
Ibrahimovic (32., 75.), Cambiasso (34., 67.), ill. Jo (23.), Vágner Love (31.)

Fenerbahce (török)-PSV Eindhoven (holland) 2-0 (2-0)

A csoport állása:
1. Internazionale 9 pont
2. Fenerbahce 8
3. PSV Eindhoven 4
4. CSZKA Moszkva 1

Gól: Marcellis (28., öngól), Sentürk (30.)

H csoport:
Steaua Bucuresti (román)-Sevilla (spanyol) 0-2 (0-1)
Gól:
Renato (25., 65.)

Slavia Praha (cseh)-Arsenal (angol) 0-0

A csoport állása:
1. Arsenal 10 pont
2. Sevilla 9
3. Slavia Praha 4
4. Steaua Bucuresti 0
(Az Arsenal már továbbjutott)

—-Keddi eredmények—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló
A csoport:
Liverpool (angol)-Besiktas (török) 8-0
Porto (portugál)-Marseille (francia) 2-1

A csoport állása:
1. FC Porto 8 pont
2. Olympique Marseille 7
3. FC Liverpool 4
4. Besiktas 3

B csoport:
Valencia (spanyol)-Rosenborg (norvég) 0-2
Schalke (német)-Chelsea (angol) 0-0

A csoport állása:
1. Chelsea 8 pont
2. Rosenborg 7
3. Schalke 04 4
4. FC Valencia 3

C csoport:
Olimpiakosz (görög)-Real Madrid (spanyol) 0-0
Lazio (olasz)-Werder Bremen (német) 2-1

A csoport állása:
1. Real Madrid 8 pont
2. Olimpiakosz és Lazio 5-5 (6-6)
4. Werder Bremen 3

D csoport:
Celtic (skót)-Benfica (portugál) 1-0
Sahtar Doneck (ukrán)-AC Milan (olasz) 0-3

A csoport állása:
1. AC Milan 9 pont
2. Celtic Glasgow 6 (3-4)
3. Sahtar Doneck 6 (4-7)
4. Benfica 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik