Élet-Stílus

Történelmet írt a BL-ben a Liverpool

A kieséstől fenyegetett, az elmúlt szezonban döntős Liverpool együttese 8-0-ra verte a Besiktast a Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában. Az idei kiírás meglepetéscsapata, a Rosenborg ismét győzni tudott, a Milan idegenben is megverte a Donecket.

Nyolc gól az Anfield Roadon

A játéknap előtt Rafael Benitez együttese egyetlen árva ponttal szerénykedett az A csoport utolsó helyén, és a tavalyi finalista egy Besiktas elleni buktával már lemondhatott volna a továbbjutásról. A két héttel ez előtti isztambuli kudarc után látszott Steven Gerrardékon, hogy kedd este nehéz lesz őket megállítani.

A gólgyártás a 19. percben kezdte a sérülések miatt a kezdő sípszótól pályán lévő Peter Crouch, majd az izraeli Benayoun egy mesterhármassal végképp térdre kényszerítette a teljesen ártalmatlan vendégeket. Az első liverpooli gólokhoz a Besiktas védőinek szerencsétlenkedése is kellett, de a vörösök 4-0-nál sem álltak meg, és csapatkapitány, majd a csereként érkező Babel két elképesztő találatával beállították a Juventus és az Arsenal BL-gólrekordját. A hajrában aztán a langaléta Crouch tett arról, hogy a csúcs megdőljön, keretbe foglalva a mérkőzést a második találatával.


Történelmet írt a BL-ben a Liverpool 1

Crouch két góllal vette ki a részét a kiütéses gyõzelembõl (BBC)


A Besiktasnak esélye nem volt az Anfield Roadon, a törökök egyetlenegyszer nem találták el Reina kapuját. A Liverpool a győzelme ellenére nem nyugodhat meg, hiszen továbbra is csak a harmadik helyen tanyázik a csoportjában.

Az első két pozíció a Porto illetve az Olympique Marseille-é. A két együttes kedd este Portugáliában csapott össze, és a hazaiak némi szerencsével otthon tartották a három pontot, és átvették a vezetést a franciáktól. A Porto Sektioui maradonás góljával szerezte meg a vezetést: a középpályás saját térfeléről indulva masirozott az OM kapujáig, a kapust is kicselezve pedig az üres hálóba gurított. A fordulás után szinte azonnal egyenlített a francia együttes, de Lisandro Lopez fejese a 79. percben eldöntötte a találkozót.

Koeman vereséggel kezdett

A Bajnokok Ligájában ült le először a Valencia kispadjára a PSV Eindhoventől igazolt holland mester, akinek nem sok öröme lehetett csapata játékában. A spanyol gárda az idei BL-szezon meglepetéscsapatától, a rendkívülien fegyelmezetten védekező Rosenborgtól kapott ki.

A norvég együttes már két hete hazai pályán is legyőzte a Valenciát, ami akkor a spanyol együttes trénerének az állásása került. Koeman helye egyelőre nincsen veszélyben, de a hollandnak valamit gyorsan tennie kell, mert a csapata ezen az estén is nagyon keveset mutatott a skandináv együttes ellen, amely hét pontjával meglepetésre a kvartett egyik esélyesévé lépett elő.

A Valencia nem tudta feltörni a Rosenborg hátsó alakzatát, a norvégok pedig a gyors kontráik révén rendre veszélyt okoztak a hazaiak kapuja előtt. A mérkőzés nyerőembere, a vendégcsapat rutinos sztárja, Iversen volt, aki előbb egy pontos lövéssel majd fejjel mattolta Hildebrandot a spanyolok kapujában.


Történelmet írt a BL-ben a Liverpool 2

Grant próbálja nagyobb erõkifejtésre ösztökélni Joe Cole-t (Getty)


A csoport másik meccsén gólnélküli döntetlenre végzett a Schalke otthonában az egyre jobb formába lendülő Chelsea. A londoniak meglepetésre igen gyenge produkcióval rukkoltak elő Gelsenkirchenben, igaz még a döntetlennel is maradtak a csoport élén. A német bajnoki ezüstérmes főleg az első félidőben játszott tetszetősen, csak a gól hiányzott a játékukból. A másik oldalon csak Drogbát lehetett dicsérni, aki kétszer is alaposan megtornáztatta a Schalke kapusát.

A Cechet sérülés miatt váltó Cudicininek a második 45 percben bőven akadt dolga, és nem rajta múlott, hogy végül egy pontot szereztek a londoniak. A továbbra is mezőnyfölényben futballozó Schalke kétszer is a kapufát trafálta telibe, a csatárok mintha meg lettek volna átkozva.

Revansot vett a Lazio

Két héttel ez előtt a Werder Bremen hazai pályán 2-1-re verte a Laziót, kedd este Rómában viszont ugyanilyen arányban kikapott. A németek főleg az első félidőben borzasztó gyengén futballoztak, a Lazio pedig a bizonytalanságukat kihasználva rengeteg labdát szerzett a középpályán. Rocchiék azonban nem használták ki az adódó lehetőségeket, és a második félidőben nem kis szerencsével sikerült csak megszerezniük a vezetést.

Rocchi a Meghni lerántásáért megítélt büntetőt Wiesébe lőtte, de a labda nem pattant messzire, és a berobbanó támadó mindenkit megelőzve közvetlen közelről a hálóba pofozta a labdát. Az olasz támadó tíz perccel később megduplázta a rómaiak előnyét, és egyben el is döntötte a találkozót. A hektikus hajrában Cribari megkapta második sárgáját, majd Diego tizenegyesből szépített, majd ő is kiállíttatta magát.


Történelmet írt a BL-ben a Liverpool 3

A tizenegyest még kimaradt, de Rocchi közelrõl már nem hibázott (dpa)


A németeknek egyre kisebb az esélye a 16 közé jutásra, nem úgy a Real Madridnak, amely a Chelseahez hasonlóan idegenben nem erőltette meg magát biztos csoportelsősége tudatában. A királyi gárdára az Olympiakosz Pireusz otthonában az első negyedórában óriási nyomás nehezedett, de Bernd Schuster csapata átvészelte a nehéz időszakot, majd kezébe vette az irányítást.

A 24. percben Diarra majd nem sokkal később Nistelrooy lőtt nagy kapufát, de a szünetig a bátran védekező görögök megúszták kapott gól nélkül. A Madrid egy kicsit nagyobb megerőltetéssel a második félidőben is megnyerhette volna a meccset, de a remekül védő Nikopolidisz pontot mentett a hazaiaknak, akik a Lazióval holtversenyben állnak a csoport második helyén.

Inzaghi duplázott

A Sahtar Doneck két hete a San Siróban alaposan megnehezítette a BL-címvédő dolgát, így sokan arra számítottak, hogy Ukrajnában még szorosabb meccset játszik egymással a két a csapat a D csoportban. Az első félidőben állták is a sarat az ukránok, de a címvédő a szünet után alaposan felpörgött, és állva hagyta ellenfelét.

Az első gólt a tavaszi fináléban is duplázó Inzaghi egy perccel a becserélését után szerezte, majd Kaká egy pontos lövéssel 2-0-ra módosította az állást. A ráadás perceiben Pippo még bepofozott egy rá oly jellemző gólt, és végül megérdemelten gyűjtötte be a három pontot Carlo Ancelotti csapata. A sérüléséből visszatérő Ronaldo a kispadról nézte végig a találkozót.


Történelmet írt a BL-ben a Liverpool 4

Cardozo és McManus kézimunkázik (AFP)



A Celtic eközben rendkívülien fontos győzelmet aratott hazai pályán a Benfica ellen, feljött a második helyre a négyesben a jobb gólkülönbségének köszönhetően. Az első félidőben egymásnak estek a felek, és a védelmek hibáját kihasználva számos lehetőség adódott mindkét oldalon. Sokáig azonban nem akart gól születni. Az első félidő ráadásban aztán McGeady távoli lövése megpattant egy védőn, és a szerencsétlen Quim kapus mellett a hálóba csapódott a labda.

A szünetben feltehetően mindkét tréner felhívta a játékosok figyelmét a védekezés fontosságára, és ez sajnos meg is látszott a folytatásban. A meccs ellaposodott, a támadásvezetés helyett a félpályán aprította egymást a két csapat, újabb gól pedig nem született. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a portugál Binya a 85. percben egy brutális belemenés után azonnal pirosat kapott.

—-Eredmények, csoportállások—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló
A csoport:
FC Liverpool (angol)-Besiktas (török) 8-0
Gól:
Crouch (19., 89.), Benayoun (32., 53., 56.), Gerrard (69.), Babel (79., 81.)

FC Porto (portugál)-Olympique Marseille (francia) 2-1
Gól:
Sektioui (27.), Lisandro Lopez (79.), illetve Niang (47.)

A csoport állása:
1. FC Porto 8 pont
2. Olympique Marseille 7
3. FC Liverpool 4
4. Besiktas 3

B csoport:
FC Valencia (spanyol)-Rosenborg (norvég) 0-2
Gól:
Iversen (31., 58.)

Schalke 04 (német)-Chelsea (angol) 0-0

A csoport állása:
1. Chelsea 8 pont
2. Rosenborg 7
3. Schalke 04 4
4. FC Valencia 3

C csoport:
Olimpiakosz Pireusz (görög)-Real Madrid (spanyol) 0-0

Lazio (olasz)-Werder Bremen (német) 2-1
Gól:
Rocchi (57., 68.), illetve Diego (88. 11-esből)
Kiállítva: Cribari (86.), illetve Diego (95.)

A csoport állása:
1. Real Madrid 8 pont
2. Olimpiakosz és Lazio 5-5 (6-6)
4. Werder Bremen 3

D csoport:
Celtic Glasgow (skót)-Benfica (portugál) 1-0
Gól:
McGeady (45.)
Kiállítva: Binya (85. Benfica)

Sahtar Doneck (ukrán)-AC Milan (olasz) 0-3
Gól:
Inzaghi (66., 93.), Kaká (72.)

A csoport állása:
1. AC Milan 9 pont
2. Celtic Glasgow 6 (3-4)
3. Sahtar Doneck 6 (4-7)
4. Benfica 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik