Élet-Stílus

Puskás csak a huszadik a “furcsa” listán

Egy angol statisztikákkal foglalkozó szervezet összeállította minden idők száz legjobb futballistájának a listáját. Az élen nincs meglepetés, a brazil Pelé áll, az viszont furcsa, hogy Puskás Ferenc csak a 20., az pedig végképp kérdéses, hogy Ali Daei miképp előzheti meg Paolo Rossit.

A lista élén három brazil található, minket magyarokat csak a tavaly elhunyt Puskás Ferenc képvisel a 20. helyen. A legjobb tíz között egyértelmű a brazil fölény (4), de a németek sem panaszkodhatnak, hiszen Beckenbauer mellett Gerd Müller és a magyar válogatott kispadján is megforduló Lothar Matthäus is helyet kapott.

Azt azonban a németek nem érzik igazságosnak, hogy a Bayern München elnökét Luis Figo megelőzi a The Association of Football Statisticans (AFS) által összeállított listán. Beckenbauer játékosként világ- és Európa-bajnok, illetve háromszoros BEK-győztes, míg a rangsorban negyedik portugál a nemzeti tizeneggyel egyetlen egy trófeát sem nyert.

Az AFS a csatároknál a rúgott gólok, a védőknél és a kapusoknál pedig értelemszerűen a találat nélkül megúszott meccsek számát vette súlyozottan számításba, a válogatottbeli szereplések és a trófeák száma mellett.

Top10

1. Pelé (Brazília)
2. Ronaldo (Brazília)
3. Romario (Brazília)
4. Luis Figo (Portugália)
5. Zinedine Zidane (Franciaország)
6. Diego Maradona (Argentína)
7. Lothar Matthäus (Németország)
8. Gerd Müller (Németország)
9. Franz Beckenbauer (Németország)
10. Cafu (Brazília)

A százas lista

Maga Beckenbauer nem vette különösebben a szívére, hogy kilencedikként rangsorolták. „Az egész csak játék számokkal, azon csodálkozom, hogy megelőz Gerd Müller, holott minden sikerünket együtt értük el, én viszont még Amerikában is nyertem három bajnokságot” – nyilatkozta a Bildnek az edzőként is világbajnok élő legenda.

A németek másik nagy futballistája, Lothar Matthäus sem vette különösebben komolyan a listát. „A különböző korok, különböző bajnokságait azt hiszem badarság összehasonlítani. Ha engem kérdeznék, én Beckenbauert tenném az első helyre, de rögtön utána én következnék” – mondta a jelenleg munkanélküli tréner.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik