Élet-Stílus

Nem hat ki az ingatlanpiacra a bűntérkép

Mennyire befolyásolhatja a jövőbeni lakásvásárlásunkat az ügyészség által összeállított fővárosi bűnözési statisztika? A FigyelőNetnek nyilatkozó ingatlanpiaci elemző szerint az elkészült „bűntérkép" nem fogja eltántorítani az embereket, hogy a már kinézett kerületben vásároljanak ingatlant.

A Belügyminisztérium által készített legújabb „bűntérkép” szerint a főváros V. kerülete kiemelkedően vezet Budapest más kerületeihez képest a bűnözési statisztikában, ezek szerint veszélyesebb, és ott több a bűntény, mint a Józsefvárosban. Az elemzés kimutatta azt is, hogy a XVII. kerület a legbiztonságosabb, ugyanakkor általánosságban megfogalmazható az is, hogy Budán kevesebb a bűncselekmény a pesti oldalnál.

“A főváros új közbiztonsági térképe nyilvánosságra hozatalával a vevő maga is ellenőrizheti, valóban biztonságos környéken épül-e a lakópark. A bűntérkép a jövőben árnyaltabbá teheti az ingatlanpiacot” – állítja a Sasad Resort projekt marketingért felelős igazgatója, Dömötör Mónika, hozzátéve: mindez forintokra, négyzetméterárakra is lefordítható lesz.

Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője viszont azon a véleményen van, hogy az elkészült bűnözési statisztika – akárcsak korábban a zajtérkép – nem lesz hatással az ingatlanpiacra, nem fogja befolyásolni lakásvásárlást. „A bűnözéssel senki sem akkor szembesül, amikor elkezd lakást keresni. Senki sem egy ilyen statisztikával a kezében járja a kerületeket lakásvásárláskor” -nyilatkozta a FigyelőNetnek Valkó Dávid.


A statisztika szerint a VIII. kerület egy pozitív példa, hiszen a számadatok azt mutatják, hogy térfigyelő-rendszer felállítása következtében csökkent a bűnözés a kerületben, a Keleti környékén is. A XVII. kerület pedig továbbra is jó befektetésnek ígérkezik, ugyanis az egyik legnyugodtabb kerületnek számít, ahogy a „bűntérkép” is jelzi. A lapunknak nyilatkozó vezető elemző szerint a fővárosi bűnözési statisztika nem fogja eltántorítani az embereket a lakásvásárlásnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik