Élet-Stílus

BL: a német bajnok utolsó esélye

A Manchester United és az Arsenal van a legkényelmesebb helyzetben a labdarúgó Bajnokok Ligája negyedik fordulójának szerdai játéknapja előtt, mindkét együttes már most könnyedén bebiztosíthatja helyét a nyolcaddöntőben. A német bajnok viszont az utolsó szalmaszálba kapaszkodik.

Győznie kell a Stuttgartnak

A VfB Stuttgart együttesének már csak minimálisak az esélyei arra, hogy decemberben is a nemzetközi porondon szerepeljen. Armin Veh csapata az eddigi három csoportmeccsen nulla pontot gyűjtött az E csoportban, az Olympique Lyon otthonában tehát győzniük kell. Ha begyűjti a három pontot a VfB, akkor van matematikai esélye arra, hogy bejusson a legjobb 16 közé, de ehhez nemcsak a Lyont, hanem a maradék két játéknapon a Barcelonát és a Glasgow Rangerst is le kell gyűrnie.

A németek abban bízhatnak, hogy a bajnokságban és a kupában győztek az elmúlt hetekben, ráadásul három sérüléssel bajlódó alapember (Hitzlsperger, Delpierre, Bastürk) is visszatér szerdára a keretbe. A Lyon idegenben sima mérkőzésen 2-0-ra elverte a németeket, de Juninho szerint ez még nem garancia arra, hogy otthon is sikerülni fog.


BL: a német bajnok utolsó esélye 1

A Stuttgart trénere tavasszal még ünnepelt (dpa)


A kvartett másik mérkőzésén a Barcelona a Nou Campban fogadja a még szintén veretlen és hétpontos Glasgowt. Az összecsapás győztese már szinte biztosan továbbmegy a csoportból. A katalánok ugyan a legutóbbi fordulóban döntetlent játszottak Skóciában, de egyértelműen ők az összecsapás esélyesei, már csak azért is, mert idáig nem kaptak gólt a BL-ben. Frank Rijkaard csapata a hétvégén helyenként varázsolt a Betis ellen a bajnokságban, Ronaldinho két csodálatos szabadrúgásgóllal vette ki a részét a győzelemből. A katalánoknál Deco, Samuel Eto’o és Edmilson továbbra is sérült, de a keret bivalyerős, hazai pályán pedig kötelező a győzelem. A Glasgow az Inverness elleni győzelemmel hangolt a BL-csatára.

Érvényesül a papírforma?

A F csoportban már a negyedik játéknapon bebiztosíthatja helyét a legjobb 16-ban az AS Roma és a Manchester United. Az angol bajnok százszázalékos mérleggel vezeti a négyest, és azt a Dinamo Kijevet fogadja az Old Traffordon, amelynél szívpanaszai miatt hétfőn távozott. A kispadra szerda este a kárpátaljai szakember eddigi helyettese, Oleg Juzsnyij ült. A 67 esztendős Szabó szeptember 21-én vette át a szakmai munka irányítását, elődje, Anatolij Gyemjanyenko a Bajnokok Ligája csoportkörében az AS Romától elszenvedett 2-0-s vereséget követően jelentette be lemondását.

Az ukránoknak ebben a helyzetben nem lehetnek vérmes reményeik, már csak azért sem, mert két héttel ez előtt hazai pályán is nagy verést (4-2) kaptak a Manchestertől. Az angoloknál ráadásul csak Paul Scholes hiánya okozhat fejtörést Sir Alex Fergusonnak, a pont nélkül szerénykedő Kijevnél viszont több kulcsjátékos (Rodrigo, Kleber, Mihaljik) is kénytelen kihagyni a mérkőzést.


BL: a német bajnok utolsó esélye 2

Totti továbbra is sérült (AP)


A csoport másik összecsapásán az AS Roma Portugáliában hivatalos. A rómaiaknál továbbra is hiányzik Francesco Totti, és a klub hivatalos honlapja szerint Panucci és Aquilani is harcképtelen. Plusz motivációt jelenthet viszont, hogy egy esetleges győzelemmel már ők is a bajnoki mérkőzéseikre koncentrálhatnának. Pontok tekintetében a szerda esti ellenfél, a Sporting Lisbao még behozhatja őket a hátralévő fordulóban, de ha a Roma a második meccsüket is megnyeri ellenük, akkor már nem előzhetik meg az olaszokat a csoportban.

Hárman két helyre

A G jelű kvartettben még mind a négy csapatnak van esélye a továbbjutásra, de nagyon úgy fest, hogy csak három csapat – az Inter, a Fenerbahce és a PSV – küzd majd meg a két első helyért. A trió tagjai közül papíron az olasz bajnoknak lesz a legkönnyebb dolga. Az Internazionale hazai pályán fogadja a CSZKA Moszkvát, amely idáig mindössze egyetlen egy pontot gyűjtött az első számú európai kupasorozatban.

Az olaszok a két együttes első megmérettetésén 2-1-re győztek idegenben. Igaz az is hozzátartozik a történethez, hogy az Inter győzelméhez két kapitális hazai védelmi hiba kellett. A mérkőzés nagy részében teljesen egyenrangú volt a két csapat, de a bakikat Crespo majd Samuel könyörtelenül megbüntette.


BL: a német bajnok utolsó esélye 3

Koeman Spanyolországban folytatja (AP)


A csoport másik meccse igazi rangadó, már csak azért is mert pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény számít. Két hete a PSV hazai pályán gólnélküli döntetlent játszott a Fenerbahcéval, amely az idei kiírás egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta az első körben az Inter legyőzésével.

Ä hollandoknál egyelőre zavaros a helyzet, mert Ronald Koeman távozása óta ideglenesen megoldásként Jan Wouters ült le a kispadra. A klub vezetői a Tottenhamtől elküldött Martin Jolt szerették volna leszerződtetni, de a holland szakember már jelezte, hogy pihenésre van szüksége, a közel jövőben biztosan nem vállal munkát.

A Fenerbahce a hétvégén 2-1-re megnyerte a bajnokságban a Besiktas elleni derbit, a PSV viszont meglepetésre ugyanilyen arányban kikapott a Heerenveen otthonában.

Újabb gólzáporos Arsenal-siker?

Az Ágyúsok két hete hazai pályán 7-0-ra gázoltak át a Slavia Praha együttesén, és ezzel beállították a Juventus BL-rekordját. Arsene Wenger csapata feltehetően szerda este Prágában nem rendez hasonló gólfesztivált, de óriási meglepetés lenne, ha nem három ponttal a zsebükben utaznának haza. Még akkor is a londoniak sikerére fogadnánk, ha tudjuk, hogy már egy döntetlennel is hátradőlhetnének.

Az angol bajnokságot is vezető Arsenal a hétvégén a címvédő Manchester Uniteddal ikszelt, és a jobb gólarányának köszönhetően vezeti a tabellát. Ahogy a szombati rangadón, úgy szerda este is Almúnia védi az Ágyúsok kapuját, a német válogatott első számú portása, Jens Lehmann továbbra is a kispadról követi majd az eseményeket.

Az Arsenalhoz hasonlóan a Sevilla is a papírformának megfelelően hozta eddigi meccseit, az egyetlen vereségüket a londoniakkal szemben szenvedték el. A továbbjutások azonban véleményünk szerint nem forog veszélyben. Ha Prahát illetve a Steaua Bucurestit is legyőzik a hátralévő meccseiken, akkor bőven megengedhetik maguknak, hogy Wengeréktől másodszorra is kikapjanak.

Szerda este az andalúzok önbizalommal telve a Steauához látogatnak, és az első meccsen aratott 2-1-es győzelmüknek, illetve a hétvégi Real-verésnek köszönhetően.

—-Szerdai meccsek, csoportállások—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló
E csoport:
Olympique Lyon (francia)-VfB Stuttgart (német) 20:45 ó
FC Barcelona (spanyol)- Glasgow Rangers (skót) 20:45 (m1)

Az állás:
1. FC Barcelona 7 pont (5-0)
2. Glasgow Rangers 7 (5-1)
3. Olympique Lyon 3
4. VfB Stuttgart 0

F csoport:
Sporting Lisboa (portugál)-AS Roma (olasz) 20:45
Manchester United (angol)- Dinamo Kijev (ukrán) 20:45

Az állás:
1. Manchester United 9 pont
2. AS Roma 6
3. Sporting Lisboa 3
4. Dinamo Kijev 0

G csoport:
Internazionale (olasz)-CSZKA Moszkva (orosz) 20:45
Fenerbahce (török)-PSV Eindhoven (holland) 20:45

Az állás:
1. Internazionale 6 pont
2. Fenerbahce 5
3. PSV Eindhoven 4
4. CSZKA Moszkva 1

H csoport:
Steaua Bucuresti (román)-FC Sevilla (spanyol) 20:45
Slavia Praha (cseh)-Arsenal (angol) 20:45

Az állás:
1. Arsenal 9
2. FC Sevilla 6
3. Slavia Praha 3
4. Steaua Bucuresti 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik