Élet-Stílus

Lehull a lepel az Androidról

A találgatások és pletykák után megszületett a Google telefon körüli bizonytalanságot megszüntető bejelentés. A hivatalos információk szerint 34 cég közreműködésével egyelőre egy közös szoftveres megoldást valósít meg az Android névre keresztelt platform. Az első ilyen telefonokat 2008-ra ígéri a szövetség.

Vezető technológiai cégek egyesítették erőiket az Android, az első nyílt és átfogó, mobileszközökre tervezett platform kifejlesztése érdekében. A Google, a T-Mobile, a HTC, a Qualcomm, a Motorola és mások közösen dolgoztak az Android-on az Open Handset Alliance keretein belül.

A szövetség célja a mobilkészülékek innovációjának serkentése és a ma megszokottnál jobb mobilos felhasználói élmény nyújtása.

Nyílt platform

Az Android nyíltságának köszönhetően a fejlesztők hatékonyabban dolgozhatnak együtt, így az új és innovatív mobilszolgáltatások hamarabb lesznek elérhetők a felhasználók számára. A közösen kifejlesztett platform lehetővé teszi a szolgáltatók és gyártók számára, hogy jobb, személyesebb és rugalmasabb szolgáltatásokat nyújtsanak ügyfeleiknek.

Harmincnégy cég közreműködésével jött létre az Open Handset Alliance, amelynek célja olyan technológiák kifejlesztése, amelyek jelentősen csökkentik a mobileszközök és -szolgáltatások árát, és segítik elterjedésüket.

Az Android platform az első lépés ebben az irányban – egy teljes mértékben integrált mobil “szoftvercsomag”, amely operációs rendszert, köztesszoftvert (middleware), felhasználóbarát kezelőfelületet és egyéb alkalmazásokat is tartalmaz. A felhasználók az első Android-alapú telefonokkal 2008 második felében találkozhatnak.

Az Android platform egy fejlesztőbarát, nyílt forráskódú szabványra épül, amely szoftveres fejlesztőcsomagjának egy korai verzióját a szövetség a jövő héten fogja kiadni.

Nyílt szoftver, nyílt eszköz, nyílt ökoszisztéma

A bejelentés sokkal ambiciózusabb, mint bármilyen egyszerű „Google Phone”, amiről a sajtó cikkezett az elmúlt hetekben. Úgy látjuk, hogy ez a különleges platform különböző telefonok ezreinek lesz a lelke. – mondta Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója kommentálva a platform létrejöttét.

René Obermann, a Deutsche Telekom, a T-Mobile anyavállalatának vezérigazgatója szerint ” Az Android platform kiváló lehetőséget nyújt a stabil vezetéknélküli internetes és webkettes szolgáltatások számára Európában és az USA-ban a 2008-as év folyamán.”

A projektben dolgozó fejlesztők, gyártók és szolgáltatók mind úgy látják, hogy egy minden eddiginél szélesebb összefogás született a mobilszektorban, amely előnyeit végül majd a felhasználók élvezhetik a jobb szolgáltatások, és hasznos mobil-megoldások létrejöttével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik