Élet-Stílus

Kitört a Talma-láz Budapesten

Több ezren köszöntötték a világbajnok magyar motorost Ferihegyen, aki ezután sajtótájékoztatót tartott az egyik budapesti szállodában. Talmácsi Gábor sokáig nem pihenhet, hiszen két héten belül megkezdi a felkészülést a következő szezonra.

A magyar pilóta délben érkezett haza a valenciai szezonzáró futamról, ahol a második helyével bebiztosította a világbajnoki címét a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125-ös géposztályában. Már a repülő leszállása előtt egy órával rengetegen várták Talmát. A szurkolók közül rengetegen magyar zászlókat, csengőket, dudákat, valamint transzparenseket hoztak, és “Talma” feliratú fekete-arany színű pólót viseltek. Sokan kisgyermeküket is elhozták, míg a szponzorok virágcsokrokkal fogadták a történelmi tettet végrehajtó motorost, aki elmondta: nem ő egyedül a világbajnok, hanem a dicsőség az egész csapatot illeti.

Van egy híre, fotója, videója! Töltse fel az FN Tudósítóra!

A zászlóerdőt felhúzó közönség ezután elénekelte a himnuszt, majd a várócsarnokból kilépő pilótát motorbőgés fogadta, sőt, egy fanatikus rajongó még a hátsógumiját is leégette az aszfalton.

Karaván a belvárosba

Talmácsi ezt követően a belváros felé vette az irányt. Az úton motoros rendőrök vezették fel a karavánt, a menet végéhez több szurkoló is csatlakozott. A kocsisorban egy “Gratulálunk Talmának, a leggyorsabb magyarnak – Talmácsi Gábor minden idők legeredményesebb magyar gyorsasági motorversenyzője” feliratú reklámtáblát szállító kisteherautó is haladt.


Kitört a Talma-láz Budapesten 1

Képgaléria! (Fotó: Gáti András)


A fél háromkor kezdődő sajtótájékoztatón is rengetegen voltak kíváncsiak Talmácsira. A családtagok, barátok és szponzorok mellett a sajtó képviselői zsúfolásig megtöltötték a termet. A kezdés is már formabontóra sikerült, hiszen az újságírók hosszú vastapssal köszöntötték a bajnokot.

A bevezetőben megismerkedhettünk a fiatal Talmácsival, aki már 10 évesen elhatározta, hogy motoros világbajnok lesz. A kis Talma egy korabeli felvételen elmondta, hogy a karatét, a boxot és a birkózást is kipróbálta, de ő végül a száguldás mellett döntött, mert az számára csak „játék”.

Hibázott Faubel

Az elmúlt szezonnal kapcsolatban az első magyar világbajnok elmondta, hogy arra a legbüszkébb, hogy egyszer sem hibázott nagyot. „A motor egy futamon megadta magát, de különben minden versenyt befejeztem. A mélypontot mindenképpen az Ausztrál Nagydíj jelentette, ahol csak nyolcadik lettem. Szerencsére a következő versenyen fölényesen győztem, így hamar feldolgoztam a gyenge szereplést” – mondta Talmácsi.

A szezonzáró valenciai futam előtt a magyar bajnok szerint Faubel hibázott: „Jó előre lenyilatkozta a taktikáját. A versenyen már semmivel nem tudott meglepni, fel voltam készülve mindenre, arra kellett koncentrálnom, hogy minél gyorsabb köröket menjek, mert akkor a többiek nem tudnak befogni minket.”

A spanyol rivális elmondása szerint a verseny után sem volt túl barátságos, de akárcsak a helyenként sportszerütlen manőverei, a viselkedése sem okozott meglepetést. “Volt alkalmam megismerni az elmúlt egy év során” – mondta némi éllel a hangjában a Talma.

Novemberben már tesztel

Talmácsinak sok ideje nincsen a pihenésre, hiszen már csütörtökön utazik tovább a Milánói Autóshowra, ahol a szponzorok kérésére kell részt vennie. November 19-étől pedig már Jerezben teszteli a jövő évi motorját.

Talma menedzsere, Stefano Favarro vette át ezek után a mikrofont, és kettőjük találkozásáról mesélt. Elmondása szerint egy magyar ismerőse hívta fel a figyelmét a tehetséges Gáborra, akit 2001 januárjában ment le megnézni a Hungaroringre. Már az első métereken nagy benyomást tett Talma a menedzserre, aki még jobban meglepődött, amikor közölték vele, hogy ezek csak a bemelegítőkörök voltak.

“Az idén, még a szezon előtt, írtam Gábornak egy levelet, s így fejeztem be: az utolsó kör, az utolsó kanyar és Te leszel a világbajnok…Lehet, hogy most bolondnak néznek, de tudom és hiszem, elkezdődött a nagy sorozat” – zárta szavait az olasz menedzser.

A beszámolók után a szponzorok lepték meg különböző ajándékokkal Talmácsit, aki többek között megkapta azt az RSV Apriliát, amellyel Valenciában kiharcolta a világbajnoki címet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik