Élet-Stílus

Filmfesztivál indul az emberi butaságról és kegyetlenségről

Negyven alkotást mutat be 26 országból az idén a Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm-fesztivál, amely ma kezdődik meg Budapesten.

A hatnapos esemény fővédnöke Jancsó Miklós filmrendező és a Magyar Helsinki Bizottság. A fesztivált Kőszeg Ferenc, a bizottság alapító elnöke nyitja meg. A filmeket, amelyek közül 34-nek a fesztiválon tartják a magyarországi premierjét, a Toldi és a Cirko-gejzír moziban vetítik.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!

A fesztivál ízelítőt ad a kortárs európai és ázsiai, magyar és tengerentúli dokumentumfilm-termésből. Az alkotások többsége a föld szegényeit, a menekülttáborokban, polgárháborús övezetekben, betegségek sújtotta vidékeken, politikai elnyomás alatt, az emberi pusztítások, katasztrófák, nyomor és tudatlanság közt, kitaszítottan vagy kizsákmányoltan élők világát hozza testközelbe. A filmek az emberi butaság és kegyetlenség torokszorító dokumentumai” – összegezték a szervezők.

A fesztivál nyitófilmje egy díjnyertes kínai alkotás, a Szavazz rám, légyszi! (Please Vote for Me), Weijun Chen rendezésében.

A programban szerepel fotókiállítás, Diák Verzió, műhelybeszélgetés, továbbá válogatás Nick Broomfield díjnyertes dokumentumfilmjeiből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik