Élet-Stílus

BL: menekülne a Liverpool

A tavalyi döntős Liverpool az életbennmaradásért, a Marseille, a Real Madrid, a Chelsea, viszont már az esetleges továbbjutás reményében lép pályára kedden a BL-csoportkör 4. fordulójában.

Kapcsolódó linkek


bajnokokligaja.lap.hu
sport.lap.hu

Mi lesz veled, Liverpool?

A legutóbb döntős Liverpool eddigi három meccsén – jókora meglepetésre – mindössze egy pontot szerezett: döntetlent ért el Portóban, majd kikapott otthon a Marseille-től, két hete pedig idegenben a Besiktastól.

Ha a hátralévő mérkőzéséit meg is nyeri a ‘Pool, még akkor sem biztos a továbbjutás.

Ugyanakkor kedd este, a Besiktas ellen nem hibázhat az Anfield Roadon, ellenkező esetben már nem is álmodozhat a kieséses szakaszról… „Persze, persze, napestig beszélhetünk arról, hogy csak negyedikek vagyunk a csoportban, de én azért vagyok, hogy felkészítsem a csapatomat, hogy győzelemre vezessem a Liverpoolt. Ha győzünk, lesz még esélyünk kiharcolni a továbbjutást, csak hinni kell ebben” – magyarázta kissé feszült hangulatban Rafa Benítez, a Liverpool menedzsere, aki együttesével együtt a Blackburn Rovers elleni gól nélküli döntetlennel hangolt a soros, esetükben sorsdöntő BL-ütközetre. Egy biztos, sérülés miatt a Fernando Torres, Xabi Alonso spanyol duó ezúttal nem segíthet a „vörösöknek”.


BL: menekülne a Liverpool 1

Kedden elbúcsúzhat a tavalyi döntõs (AFP)


A Besiktas – amely előző 21 Bajnokok Ligája-mecséből csak hatot nyert meg, beleszámítva a liverpooliak ellen sikert is – legalább az egyik pontért utazik Angliába. „A keddi meccsünk sorsdöntő lesz a jövőt illetően” – utalt Ertugrul Saglam vezetőedző arra, hogy a Besiktas számára is komoly téttel bír a keddi esti összecsapás.

A csoport másik találkozóját kényelmesebb helyzetben, jobb pozícióból várja az FC Porto és a Marseille. A két csapat két héttel ezelőtti mérkőzésén 1-1-es döntetlen született. Hasonló eredménnyel zárult a bajnoki főpróba is mindkét oldalon: a Marseille a Lorient ellen (0-0), a Porto a Belenenses (1-1) ellen ikszelt a hétvégén – utóbbi együttes nyolc meccs után először veszített pontot a bajnokságban.

Továbbjuthat a Chelsea

A B jelű négyesből a Chelsea már kedden továbbléphet, ha idegenben is legyőzi a Schalke együttesét, miközben a Rosenborg is jobbnak bizonyul a Valenciánál. A londoni kékek a Rosenborg elleni – általános megdöbbenést kiváltó – döntetlennel kezdték a csoportkört, két legutóbbi találkozókukat viszont már megnyerték: Valenciában 2-1-re, otthon a Schalke ellen simán, 2-0-ra diadalmaskodtak. A németországi visszavágó sem ígérkezik túl rázósnak a számukra.

A csapat ugyanis jó formában van, utóbbi hét meccsét megnyerte, a főpróbán is simán győzött a Wigan otthonában, míg a Schalke pénteken az addig nyeretlen Energie Cottbus előtt hajtott fejet. „Mondhatjuk, hogy balszerencsénk volt, de nincs mentség erre a vereségre. A Chelsea ellen sokkal jobban kell játszanunk” – mondta Mirko Slomka. Az edző ehhez még szomorúan hozzátette: a combsérülést szenvedett Kevin Kuranyi keddi játéka egyelőre kérdőjeles, csak a meccs előtt dől el, pályára léphet-e a csatár.


BL: menekülne a Liverpool 2

Grantet már senki nem kritizálja (AFP)


A három pontjával a csoport utolsó helyén álló Valencia új edzővel a kispadján fogadja majd a norvég Rosenborgot. „A helyzet meglehetősen nehéz. Nekünk most két meccsünk lesz itthon, és ezeket feltétlenül meg kell nyernünk, ha a kezünkbe akarjuk venni a sorsunkat” – nyilatkozta az „új seprű”, Ronald Koeman, aki talán már sérülés után lábadozó, a BL-ben két gólnál járó David Villa játékára is számíthat, a térdét fájlaló Alexist viszont négy hónapra elfelejtheti. A Rosenborg otthonában két héttel ezelőtt alulmaradt Valencia Mallorca 2-0-s legyőzésével hangolt a keddi találkozóra, míg a trondheimiek az Aalesundot (2-1) verték idegenben, viszont csak a csalódást jelentő ötödik helyen állnak jelenleg a norvég pontvadászatban.

Pokol vár a Realra

A C jelű kvartettben a Real Madrid bebiztosíthatja továbbjutását, amennyiben győzni tud az Olimpiakosz Pireusz otthonában. A spanyolok nem utaznak túl jó előjelekkel Athénba, hiszen szombaton 2-0-ás vereséget szenvedtek a Sevilla vendégeként. Ráadásul Arjen Robben, Jerzy Dudek, Gonzalo Higuaín, valamint Guti sérülés miatt, Christoph Metzelder és Michel Salgado pedig az edző döntése okán útra sem kelt a csapattal, ugyanakkor a mára már felgyógyult a Pepe, Wesley Sneijder kettős elvileg ott lehet a pályán kedd este.

A hírek szerint a Karaiszkakisz Stadionban pokol, 35 ezer fanatikus görög szurkoló várja a királyi együttest, illetve az Olimpiakoszt, amely a szezonban még veretlen hazai pályán. A két csapat két héttel ezelőtti madridi mérkőzését a Real Madrid hátrányból fordítva 4-2-re nyert a tíz emberrel játszó, szimpatikusan küzdő görögök ellen.


BL: menekülne a Liverpool 3

Ramos védõ létére az egyik legveszélyesebb Real-játékos (AFP)


A csoport másik meccsére a Werder Bremen saját biztonsági embereket visz magával Rómába. „Ismerjük a Lazio-szurkolók politikai hovatartozását, sokan szélsőjobboldali nézeteket vallanak közülük. Hat munkatársunk nem a játékosokat, hanem a táborunkat védelmezi ” – kommentálta a szokatlan eljárást Klaus Allofs klubmenedzser.

A brémai vezetők felhívták a rajongók figyelmét arra, hogy ne menjenek egyesével, illetve tömegközlekedési eszközökkel a Stadio Olimpicóba, hanem a Piazzale delle Canestre térről az előre egyeztetett rendőri kísérettel vonuljanak a meccs helyszínére. Csakhogy a róma este kapcsán a futballról is essék szó: a Lazio az utolsó, a Werder a harmadik helyről várja a találkozót. Két héttel ezelőtt a brémaiak nyertek 2-1-re. A ráhangolódás is nekik sikerült jobban: elverték a Rostockot, míg Lazio kikapott a Fiorentinától.

Ronaldo visszatérhet

Győzelme esetén a címvédő AC Milan vagy éppen a Sahtar Doneck nagy lépést tehet a továbbjutás felé. Az a milánóiak optimizmusát növelheti, hogy az előző fordulóban hazai környezetben imponáló magabiztossággal, 4-1-re nyertek az ukránok ellen. A hazai bajnokságban gyengén szereplő piros-feketék – legutóbb szombaton a Torino ellen játszottak döntetlent – ebben a szezonban még nem tudtak két egymást követő tétmérkőzésen diadalmaskodni.


BL: menekülne a Liverpool 4

Ronaldo újra játszhat (AFP)


Ugyanakkor jó hír Carlo Ancelotti vezetőedző számára, hogy ismét ott van a keretben Ronaldo, aki ebben az idényben még nem lépett pályára. „Nagyon fontos találkozó vár ránk, hiszen ha győzünk, megerősíthetjük vezető helyünket a tabellán. Én jól érzem magam, s remélem, hogy a kezdőben kapok majd helyet, hiszen főszereplő szeretnék lenni a donecki meccsen” – magyarázta a két héttel ezelőtt mindössze 14 perc alatt duplázó Alberto Gilardino. A Sahtar a városi vetélytárs Metalurg 1-0-s legyőzésével készült a Milan ellen.

A csoport másik mérkőzésén a Benfica a Celtic Glasgow otthonába látogat. Eddig mindkét csapat három-három pontot gyűjtött, a portugálok két hete egy hajrában szerzett góllal intézték el a skót vetélytársat. A statisztika a Celtic sikerét ígéri, legalábbis a csapatok korábbi öt meccse kivétel nélkül a házigazda sikerét hozta. A Celtic japán középpályása, a térdsérüléssel bajlódó Nakamura Szunszuke minden bizonnyal kihagyja a meccset, ugyanakkor a Benficába visszatérhet a gólveszélyes támadó, Nuno Gomes.

—-Keddi program, csoportállások—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:
A csoport:
Liverpool (angol)-Besiktas (török), 20:45 (Viasat3)
FC Porto (portugál)-Marseille (francia), 20:45

A csoport állása:
1. Marseille 7 pont
2. FC Porto 5
3. Besiktas 3
4. FC Liverpool 1

B csoport:
Valencia (spanyol)-Rosenborg (norvég), 20:45
Schalke 04 (német)-Chelsea (angol), 20:45

A csoport állása:
1. Chelsea 7 pont
2. Rosenborg 4
3. Schalke 3 (2-3)
4. Valencia 3 (2-4)

C csoport:
Olimpiakosz (görög)-Real Madrid (spanyol), 20:45
Lazio (olasz)-Werder Bremen (német), 20:45

A csoport állása:
1. Real Madrid 7 pont
2. Olimpiakosz 4
3. Werder Bremen 3
4. Lazio 2

D csoport:
Celtic (skót)-Benfica (portugál), 20:45
Sahtar Doneck (ukrán)-AC Milan (olasz), 20:45

A csoport állása:
1. AC Milan 6 pont (7-4)
2. Sahtar Doneck 6 (4-4)
3. Benfica 3 (2-3)
4. Celtic 3 (2-4)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik