Élet-Stílus

Faubel: sokkal jobb voltam Talmácsinál

Hector Faubel úgy véli, hogy az egész idényt tekintve sokkal jobb volt Talmácsi Gábornál, aki megnyerte a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125-kcm-es kategóriájának világbajnoki címét.

„Magam számára én vagyok a világbajnok. Végig sokkal jobb voltam Talmácsinál. A saját küldetésemet most is teljesítettem, de hiába próbáltam lassítani Talmácsit, az üldözőboly így sem ért utol minket. Viszont hiába csaptunk össze sokszor, egyszer sem próbáltam meg kilökni” – mondta a spanyol motoros az AS című sportnapilapnak arra a felvetésre, hogy a magyar világbajnok szerint riválisa néha túl közel ment hozzá, ami a sportszerűség határát súrolta.

Alonso-kór

Faubel az interjúban azt is kifejtette, hogy elsősorban Barcelonában és Misanóban bukta el a vb-címet, előbbi helyen állítása szerint Pesek, utóbbin Talmácsi lökte ki őt a pályáról. A jövőre már a negyedliteresek között szereplő pilóta úgy látja, csapata is többet segíthetett volna neki, ugyanis „reklamálnia kellett volna, amikor Talmácsi piszkosan versenyzett” ellene, de ezt azért nem tette meg az istálló, mert csapattársak.

Százezrek nézték Talmát

A világbajnok motoros vasárnapi futamát 812 ezer néző nézte végig, a közvetítésbe közel másfélmillió néző kapcsolódott be legalább egy percre az Magyar Televízió adásába. A vébésorozat 125 köbcentiméteres kategóriájának futamait idén átlagosan háromszázezren nézték végig rendszeresen a csatornán, az érdeklődés vasárnap azonban kiemelkedően magas volt, az éppen tévénézők több mint egyharmada, azaz 36 százaléka választotta az idény zárófutamát, és kísérte figyelemmel, ahogy Talmácsi Gábor sporttörténelmet írt.

Jorge Martinez Aspar, a csapat főnöke nem akart a két versenyző vitájába beleszólni, mert mint mondta, ez az ünneplés napja. Annyit elárult, szerinte Faubel minden támogatást megkapott, és ennek megfelelően megpróbálta megállítani Talmácsit. Hozzátette: „talán az is kijelenthető, hogy nem volt tiszta küzdelem, de most inkább köszöntsük mindkét pilótát”.

„Mindenki tudja, hogy azt szerettem volna, ha Faubel lesz a világbajnok, hiszen én is spanyol vagyok. Az Aspar csapat viszont nemzetközi, így személyes érzelmeim nem jelenthetik azt, hogy egy másik motort megállítsunk a cél elérése érdekében. Épp ezért nyugodtan alhatok” – zárta szavait Aspar.

Az újság beszámolójában mindenesetre kétségbe vonta, hogy fordított helyzetben is ekkora lett volna az egyenlőség. A megfogalmazott vélemény szerint, ha Faubel vezet 10 ponttal az utolsó, magyar futam előtt egy magyar csapatban Talmácsi előtt, akkor minden bizonnyal Talma nagyobb előnyt élvezett volna.

Talmácsi Faubel mögött második lett a valenciai zárófutamon, így öt pontot megőrzött tízpontos előnyéből, azaz jövőre címvédőként vághat neki a nyolcadliteresek között a világbajnokságnak.

Faubel volt túl agresszív

Talmácsi Gábor szerint nagy riválisa, a spanyol Hector Faubel volt túl agresszív a valenciai zárófutamán, de amint azt az AS spanyol sportnapilapnak mondta, sikerült megőriznie nyugalmát, melynek révén világbajnok lett a nyolcadliteresek között.

“Számtalan üzenetet kaptam előzőleg, és ez sokat segített, hogy végig higgadt maradjak a verseny közben. A futam első fele normális volt, de a második része bonyolultabbá vált” – mondta a magyar pilóta, aki szerint Faubel túlságosan is agresszív volt, sokszor nagy fékezésre kényszerítette.

“A futam vége viszont fantasztikus volt. Sikeremért köszönetet mondok az Aprilia gyárnak és az egész csapatnak a támogatásukért. Akárcsak Aspar csapatvezetőnek, aki annak ellenére támogatott, hogy nem vagyok spanyol” – folytatta Talmácsi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik