Élet-Stílus

Eljött a képek ideje

November 5-étől várja a művészeti ínyencségek szerelmeseit a „Képek ideje” fesztivál több helyszínen, többek közt a Trafóban, a Művész moziban és a MU Színházban.

A Magyarországon harmadik alkalommal megrendezésre kerülő kulturális program Temps D’Images (TDI) néven jött létre 2002-ben Franciaországban az Arte kulturális televízió-csatorna és a Ferme du Buissonc kortárs művészeti központ kezdeményezésére. Azóta a TDI európai hálózattá nőtt, mind az alkotók együttműködése, mind az előadások áramlása tekintetében.


Eljött a képek ideje 1



A Trafó a kezdeményezés egyik alappillére, ahol idén már harmadik alkalommal találkozhat a közönség a színpadi és képi művészet kereszteződésével kísérletező művekkel. A fesztivál programigazgatói merészen válogattak az új lehetőségeket kutató alkotók és alkotások közül, szolidaritást vállalva az együttműködések megszervezésére és a művek bemutatására, hozzáadva ezáltal saját ötleteiket, tapasztalatukat és persze különböző kulturális értékeiket.

A széles spektrummal rendelkező program jelentősen merít a képzőművészet, a videó- és digitális technikák eredményeiből, ami egyben azt is eredményezi, hogy az előadóművészetek számára teljesen új utakat tár fel. Az események műfaja is eltérő: színház, tánc, opera, filmvetítés, installáció, koncert, kiállítás, tér-specifikus események, cirkusz… – avagy ezek ötvözete, de minden bemutatónak szerves része a mozgókép.

A TDI nem csak meghív de „saját gyártású” alkotásokat szintén bemutat, ezek az úgynevezett chantier-k (műhelyek): a fiatal szakmabeliek lehetőséget kapnak tapasztalatszerzésre, egy meghatározott idejű, egy konkrét térben zajló, adott költségvetésű előadás létrehozására, és a közönség előtti megmérettetésre.

A fesztivál teljes programja

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik