Élet-Stílus

Calzaghe nyerte a veretlenek csatáját

Nincs kétség: Joe Calzaghe a világ egyik legnagyobb boksztehetsége. Szombat éjjel, a walesi Cardiffben mindezt Mikkel Kessler ellen ismét bebizonyította, s a WBO öve mellé megszerezte a WBC és a WBA nagyközépsúlyú trófeáit.

A végletekig letisztult, “európai stílusú” Mikkel Kessler alighanem a legjobb esélyekkel indult a nagyközépsúly mezőnyében, hogy a walesi Joe Calzaghe tízéves uralkodását megdöntse. A két veretlen bajnok csatája óriási küzdelmet ígért, és a találkozó meg is felelt az elvárásoknak.

A roppant színvonalas mérkőzés tapogatózó boksszal kezdődött, a WBO övét birtokló Calzaghe, s a WBC és a WBA övet kockáztató Kessler is igyekezett felmérni ellenfelét, a három perc alatt azonban az ötvenezres cardiffi közönség előtt ringbe lépő Joe talált többet. A másodikra felpörgött a küzdelem, s mindkét oldalon szép találatokat sikerült elhelyezni; ekkor talán Mikkel volt a pontosabb. Ám a harmadikban felpörgött a walesi, remek balosai rendre találtak, és simán elvitte a menetet. A találkozó kiegyenlítettségét mutatja, hogy Kessler a negyedikben azonnal válaszolt, több jobbfelütése is talált és be is húzta a felvonást.

A fordulat

A meccs közepétől azonban még egy fokozatot talált a 35 éves Calzaghe kifogástalanul működő gépezetében, s az egyre gyakrabban kibontakozó adok-kapokból ő is jött ki jobban. A nyolcadikat a dán ismét meghajtotta, de hiába: Joe mozgásával, váratlan támadásaival, ütésváltásaival és szédületes gyorsaságával tökéletes kontroll alatt tartotta a mérkőzést, a találkozó utolsó harmadában valósággal leiskolázva a nagy szívvel küzdő Kesslert.

Mikkel végig megőrizte robbanékonyságát, és a látványos 12. menetre hajtó Calzaghe-t több tiszta pofonnal is megkínálta, ám ez már késő volt: a pontelőny leküzdhetetlennek bizonyult. A meccsen óriási kontraszt volt a két ökölvívó stílusa között, s szombaton a letisztult, pontos, ésszerű boksz vereséget szenvedett a kiszámíthatatlan, az ösztönös őstehetségtől.

Impozáns sorozat

A három pontozólapon Calzaghe 117-111, 116-112 és 116-112 arányban diadalmaskodott, s ezzel a The Ring és a WBO öve mellé megszerezte a WBA és a WBC trófeáit, s mivel Jeff Lacy ellen korábban az IBF öve is a birtokába került (később elvették tőle), így tulajdonképpen a kezében egyesült a nagyközépsúly összes trónja. Nem szakadt meg tehát Joe 14 éves veretlenségi, és egy évtizedes uralmi sorozata, a cardiffi Millenium Stadium őrjöngő rajongótábora előtt pedig 21. alkalommal is megvédte az övét. Rekordja a győzelemmel 44-0; 32KO-ra hízott.

Kesslernek sem kell azonban szégyenkeznie, remek teljesítményével bebizonyította, hogy egyértelműen ő a nagyközépsúly második számú bokszolója, s ugyan mérlege most visszaesett 39-1, 29KO-ra, a közeljövőben még bizonyosan hallani fogjuk a nevét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik