Élet-Stílus

Hamilton árthat a Forma-1-nek

Az FIA elnöke szerint hosszabb távon akár átok is lehet az egyelőre áldásnak tűnő siker, amelyet az újonc idén elért. Max Mosley a kémügy kapcsán megkérdőjelezte Hamilton ártatlanságát.

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Max Mosley a BBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a 2007-ben az F1-hez tömegeket vonzó Lewis Hamilton sikereivel később ugyanúgy árthat a sportnak, mint Michael Schumacher a maga idejében.

“Ha jövőre is ugyanezt műveli, mint idén, annak biztosan nagy hatása lesz. Újra ugyanazt fogjuk látni, mint a Schumacher esetében. Az emberek egy idő után már arra kértek, hogy lassítsuk le valahogy a németet, olyan unalmassá váltak a versenyek” – mondta az FIA-elnök Hamilton hihetetlen idei teljesítménye kapcsán.

Mindig jön egy új sztár

Mosley szerint Hamilton világszerte nem is olyan nagy hatású mint azt egyesek – például Bernie Ecclestone – állítják, inkább csak brit jelenségről van szó. “Tagadhatatlanul sokat számított Nagy-Britanniában. Azért világszerte is figyelnek rá, mert köztudottan nem jómódú családból származik, és mégis sikeres lett. De mindig van egy új sztár. Ha nem ő lenne, akkor Rosberg, Kubica vagy Vettel lenne a nagy durranás. Úgy gondolom, hogy hajlamosak vagyunk eltúlozni Lewis Hamilton hatását.”

Az FIA-elnök arról is beszélt, nem hiszi, hogy a bajnokságban második helyen végző brit a Brazil Nagydíj üzemanyagbotrányának tárgyalása után bajnok lehetne, Mosley szerint a végeredmény megváltoztatása – bár előfordulhat – elég valószínűtlen.

“Igen, megtörténhet, ez a fellebbezési bíróság. A testület olyan nagyon tapasztalt jogászokból áll, akik egyáltalán nem kötődnek az ügyben érintett országokhoz, nem britek, nem olaszok. Egy független bíróság, akárhogy dönthet. Ezzel együtt azonban nagyon valószínűtlen [a bajnokság megváltoztatása], mert ha ki is zárják azokat az autókat, nem feltétlenül kell előresorolniuk Hamiltont” – magyarázta Mosley.

Hamilton is sáros?

Az interjúban a BBC munkatársai rákérdeztek a kémügyre is. Mosley szerint furcsa lenne, ha Hamilton nem tudott volna arról, hogy mi zajlik a csapatnál. „Semmiféle bizonyítékom nincsen arra, hogy tudomása lett volna az eseményekről, és ezért nem is szabadna ilyesmit sugallnom” – tette hozzá a FIA első embere, akinek közismerten rossz a viszonya Ron Denisszel, és már jópárszor kirohanást intézett a McLaren csapat ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik