Élet-Stílus

Lézerrel a romlott húsok ellen

A Berlini Műszaki Egyetem munkatársai olyan módszert dolgoztak ki, amelynek a segítségével másodpercek alatt megállapítható egy hústermékről, hogy az romlott-e vagy sem. A kutatók az eljárást FreshScannek nevezték el.

Lézerrel a romlott húsok ellen 1

A húsok ellenőrzése fontos feladat

A több mint 3 millió euró összköltségvetésű programot a német kutatási minisztérium is támogatja. A rendszer intelligens, nagy érzékenységű szenzorokból áll, ezek adataiból a szakemberek képesek pillanatok alatt megállapítani egy hús állagát, minőségét. A rendszerben hitelesített csomagolásnak köszönhetően pontosan visszakövethető a termék a származási helyéig, illetve a vágóhídig.

A FreshScan alapját a tudósok által csak lézerpisztolynak nevezett kézi mérőműszer képezi, amely megmondja a vizsgált hús korát, állagát és más jellemzőit. Az eszköz a mérések elvégzéséhez lézert használ, így szinte megállapíthatók az egyes húsok molekulái és gyakorlatilag ujjlenyomatot lehet venni minden termékről. Ezek a minták a hús korával és állagával folyamatosan változnak, így pontosan következtetni lehet arra, hogy a termék milyen régen van a raktárban vagy a polcokon és romlott-e.

“Elképzelhetőnek tartom, hogy ezeket az eszközöket később akár már a szupermarketek pénztárainál is alkalmazni fogják” – jelentette ki Dr. Heinz-Detlef Kronfeldt mérnök, a projekt egyik vezetője. A kutatók az új módszert már tesztelték éles körülmények között, például vágóhidakon és ez első eredmények több mint biztatóak voltak.


Lézerrel a romlott húsok ellen 2

Az intelligens rendszer bevezetése még várat magára


A FreshScan valóban nagy segítséget jelenthetne, hiszen a vásárlók a segítségével pontosan tudnák, hogy milyen húst vásároltak meg és kiküszöbölhetők lennének a mérgezéses esetek. Persze az első lépést az intelligens csomagolások alkalmazása felé mindenképpen a gyártóknak kell megtenniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik